Razer Anzu – slušalke in očala v enem?

V današnjem tehnološkem svetu je treba tehnološke pritikline poriniti tudi v takšne izdelke, ki smo jih leta prej uporabljali na kmečki način in nikoli ni bilo potrebe po internetni povezljivosti. Vendar pa je to stvar preteklosti in čeprav so hladilniki in pečice z internetno povezljivostjo dokaj neuporabne zadeve, je zanimiv njihov koncept, ki samo potrebuje nekaj dodelave. Enako bi lahko rekli za nova Razerjeva očala Anzu, ki pod površjem skrivajo zanimive ideje, ki jih samo še treba izpopolniti.

Kaj torej so Razer Anzu očala? Na kratko povedano: gre za očala, ki ob strani vsebujejo zvočnike za poslušanje glasbe ali za odgovarjanje na klice, gor pa lahko najdemo tudi mikrofon, tako da se lahko pogovarjamo s sogovornikom, brez da bi iz žepa ven vlekli telefon. To je v bistvu to, zato ne pričakujte kakšnega gledanja v VR ali AR okolico, saj to ni njihov namen.

Anzu si lahko privoščite v dveh velikostih in na izbiro imate okrogle ali pa bolj kvadratne okvirje. Razer je poskrbel za moderen izgled v obeh primerih, tako da očala na prvi pogled ne odstopajo od sorodnih izdelkov – še posebej če jih gledamo iz sprednje strani. Če koga pogledamo od strani pa bodo pozorne oči ujele bolj debele stranice, kjer je shranjeno vse elektronsko vezje. Stranice so tako malce debelejše, saj je bilo na njih treba namestiti še dva vhoda za polnjenje, zvočnike, mikrofon ter kontrole, ki so občutljive na dotik. Vse to tudi poveča težo in tako Anzu tehta 47 g. To se ne sliši veliko, a je za kakšnih dobrih 10 g težje od običajnih sončnih očal in če ste na takšne zadeve občutljivi, boste dodatno težo začeli kmalu čutiti.

Očala so vsekakor modna in so na voljo v dveh različnih okvirjih.

V paketu dobite dva para leč. Prve, ki so že nameščene na očala, so namenjene uporabi za računalnikom, saj lahko filtrirajo nadležno modro svetlobo monitorjev. Če se odpravimo ven lahko Anzu prav tako vzamemo s sabo in na njih namestimo polarizirane leče, kar Anzu spremeni v sončna očala, ki poleg tega podpirajo vodoodporni standard IPX4. To pomeni, da se lahko zmočijo, a v plavanje se z njimi ne spravljajte. Težave boste imeli vsi tisti, ki nosite korekcijska očala, saj vaših leč seveda ne bo v paketu. Razer je v te namene stopil v partnerstvo s proizvajalcem Lesabl, tako da lahko posebne leče lahko kupite pri njih, a boste morali napisati posebno email sporočilo, saj podjetje v osnovi ne ponuja mednarodnega pošiljanja.

Za uporabo boste morali slušalke najprej povezati s kakšno pametno napravo kot je denimo vaš telefon. Anzu vsebuje 5.1 Bluetooth povezljivost, kar je dobro, saj se lahko od naprave oddaljite več metrov in še vedno bo zvok nepopačen. Na telefonih je pametno prenesti še dodatno Razer aplikacijo, ki omogoča nadaljnje prilagajanje očal. Med to lahko prištejemo uravnavanje zvoka, prilagajanje kontrol na dotik in gledanje v stanje napolnjenosti baterije. To stanje pride zelo prav, saj očala sama nimajo nobenega fizičnega pokazatelja napolnjenosti.

Aplikacija bi lahko imela malce več nastavitev.

Čeprav lahko Razer Anzu vzamete s sabo na pot, se bodo najbolj počutile doma, v tišjem okolju. Zvočniki ob straneh so sicer zadovoljivi, a to ne spremeni dejstva, da tole niso slušalke in da je med vašimi ušesi in zvočniki, ki melodijo usmerjajo direktno v vaše uho, še vedno nekaj prostora. To pomeni, da lahko na zadušitev zvoka iz okolice pozabite, tako da boste med sprehajanjem po bučni ulici jasno slišali okoliški zvok, kar bo seveda postalo hitro moteče. Prav tako zvok iz slušalk tudi iz vaše strani ni povsem zadušen, tako da bodo vaš okus glasbe lahko slišali tudi drugi. Spet, to ni problem na kakšni glasni ulici, a če se nahajate v kakšni bolj tihi troli ali pa čakalnici, potem znate nase hitro privleči kakšen grd pogled.

Zvok, ki ga izdajo majhni zvočniki, ni ravno preveč kvaliteten. Visoki in nizki toni so neizraziti, na kakšne base pa lahko že zdaj pozabite. V poslušanje glasbe se tako raje spustite z nizkimi pričakovanji, saj je Anzu bolj namenjen telefonskim klicem ali pa poslušanju podcastov. Pri klicih se odreže presenetljivo dobro, za kar ma zaslugo kvaliteten mikrofon, tako da je vaša govorjena beseda čista, brez popačenj, močna Bluetooth povezljivost pa poskrbi, da med klicem ne boste beležili izpadov.

Ko zadevo pogledamo od strani lahko opazimo debelejši stranici, ki tudi povečata težo očal.

Dobra je tudi baterija, ki poskrbi za nekje pet ur neprekinjene uporabe. Ko očala poklopimo, se ta tudi samodejno ugasnejo, kar bateriji še dodatno poveča življenjsko dobo. Malce nerodno je samo polnjenje, saj morate naenkrat priklopiti obe stranici očal, kar je malce nerodno, še posebej zaradi tega, ker morajo takrat biti očala razprta in takšna oblika je hitra tarča za kakšnega hišnega ljubljenčka.

Obregniti se moram še ob kontrole na dotik. Tako kot pri brezžičnih slušalkah, Anzu beleži različne geste kot je enojni, dvojni in trojni dotik in s tem lahko denimo preskakujemo pesmi, te vrtimo nazaj, sprožamo Siri in Google pomočnika ter sprejemamo in prekinjamo klice. Te geste lahko dodatno nadzorujemo aplikacijo, vendar imajo očala velikokrat težave med zaznavanjem, ali smo tapknili po kontroli dvakrat ali samo enkrat. To privede do nekaj frustracij, tako da je na koncu lažje potegniti telefon ven in zadevo opraviti “ročno”.

V paketu dobite dva para leč.

Očala prihodnosti tako že obstajajo, a niso še povsem tam, kjer bi morale biti. Razer Anzu vsekakor imajo potencial in če jih nameravate uporabljati samo v tihi sobi pred računalnikom in niste ravno kakšen avdiofil, potem vam zna biti izdelek celo všeč. Vendar je cena 200 € za takšen izdelek, ki ga lahko uporabljate samo v specifičnih pogojih, vseeno pretirana in preden lahko zadevo priporočimo navadnim uporabnikom, bo moral Razer svoja očala še pošteno dodelati ali pa jim vsaj dodobra posekati ceno.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Razer Anzu so zanimiv koncept prihodnosti. Nositi očala, ki v sebi vsebujejo zvočnike ter mikrofon je dobra ideja, žal pa tehnologija ni povsem tam, da bi lahko zadevo uporabljali povsod. Razer bo moral zadevo še malce dodelati in če jim uspe obenem še zmanjšati ceno, bodo Anzu 2 povsem drug in bolj priporočljiv izdelek.Razer Anzu - slušalke in očala v enem?