Vitalik v novem intervjuju govori o DAOjih, Ethereumu in NFTjih

V nedavnem podcast intervjuju za The Stakeborg Talks je soustanovitelj Ethereuma Vitalik Buterin odkrito spregovoril o globokih temah, vključno z njegovo zgodnjo ljubeznijo do matematike in reševanjem problemov, potencialom decentraliziranih avtonomnih organizacij ali DAO, svojim pogledom na skupnost bitcoinov in NFTjih.


Na vprašanje, ali mu je všeč poklicni naziv, se je Buterin – skromen podjetnik z živahno strastjo do svojega poklica – imenoval za tehnološkega filozofa in je tako morda skoval nov izraz.

Če parafraziramo zloglasni citat učenjaka in bojevnika iz atenskega zgodovinarja Tukidida, je Buterin zasnoval pogled na premikajočo se dihotomijo med dogmo tehnološke industrije o nenehnem napredku in abstraktnim prostorom, ki je bil oblikovan za miselne voditelje v filozofiji.

Na vprašanje, ali pričakujemo, da v prihodnosti Ethereum preseže Bitcoin ne samo po ceni, ampak tudi v tržni kapitalizaciji, je preprosto razkril svoje stališče: “Lahko bi”:
“Mislim, da je velika razlika med Ethereumom in Bitcoinom v tem, da je Bitcoin platforma, kjer vrednost ekosistema izhaja iz same vrednosti valute, v Ethereumu pa vrednost valute izhaja iz vrednosti ekosistema.”

Ethereumova težko pričakovana nadgradnja londonskega “hard forka” sredi avgusta izboljšuje omrežni sistem plačilnih transakcij , predvsem s transakcijskimi provizijami in prihodki rudarjev. Navajajoč to, je Buterin iz zgornjega pogovora nadaljeval:
“Še posebej po EIP 1559, ko so požgane pristojbine, potem to postane resnejše v bolj neposrednem ekonomskem smislu.”

Septembra je bil Buterin uvrščen med 100 najbolj vlivnih ljudi leta 2021 pri reviji Time Magazine zaradi svoje pomembne vloge pri rasti omrežja Ethereum na več kot 400 milijard dolarjev tržne kapitalizacije. Voditeljem v prostoru DeFi in NFT so podelili še druga priznanja.
Ko je govoril o vzponu decentraliziranih avtonomnih organizacij in zlasti o razvoju modelov, kot sta kvadratno glasovanje in financiranje, je Buterin kot primere projektov, ki razvijajo to pokrajino, izpostavil retroaktivne poskuse javnih dobrin Gitcoin in optimizma.

Na vprašanje, ali bodo DAO postali naslednji sektor, ki se bo pojavil v ekosistemu kriptovalut po uspehih decentraliziranega financiranja in NFTjev, je Buterin izrazil:
“Mislim, da bodo DAO sčasoma vse pomembnejši … Kar se tiče tega, kar še manjka v prostoru DAO, se mi ne zdi ena velika stvar, ampak več malih stvari. Kdaj se bo DAO prvič odločil za zasuk strategije ali kdaj se bosta dva DAO odločila za združitev? Tu tiči zmožnost sprejemanja velikih odločitev in ne le postopno nadaljevanje po isti poti, to mislim, da bomo kmalu videli.”

In na koncu, komentirajoč hiter nastanek prostora NFT, je Buterin delil vpogled v novo demografsko kategorijo, ki jo privlači sredstvo:
“Mislim, da so bili NFT zanimivi s kulturnega vidika, ker v Ethereum pripeljejo ljudi, ki imajo popolnoma drugačno miselnost kot na primer DeFi in ostali kripto uporabniki.”

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime