HTC najavil VR očala Vive Flow, ki pa so skoraj popolnoma nekoristna

Konkurenčnost na trgu je za stranko vedno dobra stvar, vendar pa se zdi, da bo področje VR naprav kmalu prešlo popolnoma na stran Facebooka, saj njegovi bivši konkurenti danes nimajo več prave ideje in na trg pošiljajo izdelke, ki nimajo neke prave vizije in so v bistvu narejeni samo zato, da podjetje vsaj nekaj pošlje na trg.

Tako je bilo v primeru HTC-ja, ki je že dolgo dejaven na področju VR naprav in so leta nazaj s svojimi napravami Vive stali z ramo ob rami Oculusu. Vendar pa HTC od svoje ločitve z Valvom nikoli več ni spočel kakšnega izdelka, ki bi resnično naredil večji premik na področju njihovih VR naprav in čeprav je Vive Pro 2 kvaliteten, ga kazi visoka cena.

Včeraj je HTC najavil povsem nova VR očala Vive Flow, ki so bila dobro zamišljena. Ideja je bila strankam ponuditi VR napravo, ki bi bila lahka in bi dejansko izgledala kot očala in bi jo lahko uporabljal čisto vsak – tudi vsi tisti, ki VR naprave niso nikoli preizkusili.

Glede na obliko so se inženirji dobro odrezali. Flow je sicer še vedno videti malce nerodno, a očala so lahka, prenosljiva in vsebujejo sistem aktivnega hlajenja, tako da vam nikoli ne bo postalo vroče. Flow je namenjen gledanju filmov, YouTube posnetkov ali pa sproščanju v ASMR okolju, brez da bi se vmes mučili z nameščanjem dodatnih programov in podobnega. Posnetke preprosto prežarčite preko Miracast povezave na očala in pripravljeni ste na akcijo.

Kakor je ideja solidna, pa ga je HTC zamočil povsod drugje. Najprej so tu tehnične specifikacije.

LCD prikazovalnika vsebujeta ločljivost 1600×1600, s 100° kotom gledanja in osveževalno frekvenco, ki znaša samo 75 Hz. To vsekakor niso karakteristike, ki bi jih pričakovali od VR naprave v 2021 in so tudi povsod slabše od Flowovega največjega konkurenta: Oculus Questa 2. Tudi procesor na napravi je slabši, tako da na Flowu niti ne morete poganjati kakšnih res dobrih iger, a tu problemov še zdaleč ni konec.

Vive Flow namreč sploh ne vsebuje kontrolerjev. Za nadzor aplikacij boste morali uporabljati svoj pametni telefon, kar je dokaj nerodna rešitev, še posebej, če bi radi napravo ponudili v uporabo komu drugemu. Poleg tega Flow ni resnično brezžična naprava. Inženirji so očala naredili res lahka, a to gre na račun tega, da znotraj naprave manjka baterija. Ta je povezana preko kabla in si jo lahko zataknemo za pas, a kabel bo seveda kmalu postal v napoto in tako nikakor ni idealna rešitev.

Človek bi pričakoval, da bo pri vsem tem rezanju lastnosti naprave in revnih tehničnih specifikacijah, dobil vsaj udobno ceno. A temu ni tako, saj Vive Flow stane 569 €, kar je praktično še enkrat več od Oculus Questa 2.

Kaj za vraga se dogaja pri HTC-ju? Podjetje je bilo pri promociji Flowa zasačeno, da na svoji uradni strani uporablja stock fotografije, na katere so nato preko Photoshopa nalepili Flow očala. Res nimajo denarja, da bi naredili resnične slike?

Flow lahko prednaročite na uradni strani, prve pošiljke pa bodo zapustila skladišča 2. novembra.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime