Disney se je očitno vdal Kitajski in cenzuriral eno epizodo Simpsonovih

Disney je trenutno edini pretočni servis, ki si lasti prav vse epizode Simpsonovih. Disney+ ni na voljo povsod in je svoje življenje začel v ZDA, zdaj pa se postopoma širi tudi drugod po svetu. Pred kratkim je storitev zaživela tudi v Hongkongu, pozorne oči gledalcev pa so opazili, da prenosa ni doživela cela knjižnica filmov in serij.

Zataknilo se je pri 12. epizodi 16. sezone Simpsonovih z naslovom Goo Goo Gai Pan sledi priljubljeni družini, ki se odpravi v Peking, kjer morajo sorodnikom pomagati pri posvojitvi kitajskega otroka. V eni sceni obiščejo Trg nebeškega miru, tam pa najdejo spomenik z zapisom, da se na tem mestu leta 1989 ni zgodilo nič.

simpsonovi

To je zabavna referenca na Kitajsko, ki že desetletja poskuša ta dogodek izbrisati iz zgodovine. Leta 1989 je namreč kitajska vojska spočela masovni pokol protestnikov, ki so se zavzemali za demokracijo in še danes se lahko spomnimo slike možakarja z vrečko, ki se je pogumno zoperstavil tankom in se ni želel premakniti. Tudi na ta dogodek lahko v tej epizodi vidimo referenco, saj vlogo agentke za posvojitev odigra Lucy Liu, ta pa se pripelje v tanku.

Na kitajskem je z zakonom prepovedano govoriti o tem pokolu, a Hongkong je bil glede tega dogodka veliko bolj odprt in ljudje so si lahko ogledali filme in dokumentarce glede tega nesrečnega zgodovinskega dogodka. Od leta 2019 dalje pa je zaradi masovnih protestov oblast glede obujanja spominov precej bolj stroga in začela se je izvajati cenzura, ki jo je nad mesto spustila Kitajska.

Ni še jasno, ali je umik epizode posledica kitajskega ukaza ali pa se je Disney za to potezo odločil na lastno roko. A morda je to nov dokaz govoric, da se ogromni kitajski požarni zid širi tudi izven meja Kitajske in je morda že zaobjel tudi Hongkong.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime