Lenovo IdeaPad 5 Pro – močan Ryzen procesor za odlično ceno

Pri recenziji strojnih izdelkov vedno najraje opišem zadeve, ki nosijo privlačno cenovno nalepko in pod pokrovom še vedno nosijo dovolj zmogljivosti, da se pri nakupu nihče ne bo čutil opeharjen. Seveda opisovanje zmogljivega prenosnika tipa Lenovo Legion Pro 5 prinaša svoje prednosti, saj imaš pod rokami zadevo, pri kateri bolj težko najdeš kakšen minus, a potem ko komu omeniš ceno, vedno na obrazu vidiš nekam šokiran izraz.

Stvar pa se spremeni, ko imaš pred sabo izdelek, ki lepo ulovi razmerje med strojno zmogljivostjo in ceno. Ravno nekaj takšnega dostavi IdeaPad 5 Pro, ki se lahko pohvali z nekaterimi vrhunskimi karakteristikami, ki zadostujejo za vsakodnevno delo in zmerno poganjanje iger, za vse skupaj pa boste na koncu odšteli samo dobrega jurja.


Procesor: AMD Ryzen 7 5800H

Grafična kartica: NVIDIA GeForce GTX 1650

Pomnilnik: 16 GB

Disk: NVMe 512 GB

Teža: 1997 g

Nakup: Mimovrste


VIDEO RECENZIJA


Paket, v katerem se nahaja IdeaPad 5 Pro ne bo zaslužil kakšnih modnih nagrad, a to niti ni pomembno, saj škatla pri prenosnikih skoraj takoj roma v bližnji koš. Vseeno bi si znotraj želel še česa drugega poleg napajalnika in res prav bi prišel kakšen ovitek, saj je prenosnik dovolj lahek, da bi ga s sabo mimogrede vzel na pot.

IdeaPad 5 Pro je ovit v elegantno srebrno barvo iz čudovitega aluminija, ki se nahaja na vsakem centimetru prenosnika. Kakšne plastike tule ne boste našli in IdeaPad 5 Pro nosi lep minimalističen videz, ki ga na zadnji strani in ob tipkovnici prekineta samo stilsko vgravirana Lenovo logotipa.

Prenosnik je dovolj lahek, da ga lahko s sabo mimogrede vzamete na pot.

Srebrna sivina se preseli tudi na tipkovnico in sledilno ploščico. Vso to sivino prekinejo edino tanke črne stranice zaslona, ki pa celotno podobo lepo dopolnjujejo. Na vrhu zaslona se nahaja tudi malce večja izboklina za kamero, ki hkrati služi tudi kot oprijem za enostavno enoročno odpiranje prenosnika.

Vhodi so standardni in večjih presenečenj tule ne boste našli. Na desni strani se nahajata 2 USB-A 3.2 vhoda ter čitalec SD kartic. Leva stran vsebuje HDMI 2.0 izhod, 3,5 mm vhod za slušalke, USB-C odprtino ter priključek za namensko napajanje. Manjka Thunderbolt vhod, a še bolj sem pogrešal vhod za Ethernet kabel, tako da se za povezovanje na internet moramo zanašati na brezžično povezovanje. To smo opazili tudi pri prenosniku Legion Pro 5 in očitno je to novi trend, ki ga zdaj uporabljajo vsi večji proizvajalci prenosnikov.

Zagotovo najbolj izstopa odličen zaslon, ki omogoča kar 120 Hz osveževanje slike.

Skočimo zdaj na ekran, ki je ena od dveh glavnih prednosti dotičnega prenosnika. Gre za IPS panel, premera 16 palcev oziroma dobrih 40 cm. LCD zaslon nosi nekam nenavadno razmerje stranic 16:10 in zato ven dobimo ven maksimalno ločljivost 2560×1600, ki pa jo lahko osvežujemo pri vrhunskih 120 Hz. To je raven igričarskih prenosnikov in takšno osveževanje zaslona je za leto 2021 skorajda nuja. Delo v takšnem okolju je nekako hitrejše in bolj živo, da sploh ne omenjamo vseh iger, ki ob 120 sličicah na sekundo dobijo vdih novega življenja.

Pri izbiri iger bo sicer treba biti malce varčen, saj pod pokrovom manjka nekaj mišic. Procesor je sicer vrhunski, saj za preračunavanje skrbi Ryzern 7 5800H, ta pa lahko izda maksimalno hitrost 4,4 Ghz, med mirovanjem pa počiva pri 3,3 GHz. Družbo mu dela 16 GB DDR4-3200 pomnilnika, za prostor pa bo poskrbel NVMe disk, kapacitete 512 GB.

Na žalost prenosnika ne moremo povsem obrniti oziroma izravnati, vseeno pa je njegova joga impresivna.

Vse to ni dovolj samo za nemoteno delo, ampak se specifikacije začnejo spogledovati tudi z igrami, a žal se tukaj malce zatakne. Za grafično plat namreč skrbi kartica GTX 1650, ki je za današnje razmere že kar zastarela tehnologija. Serija kartic GTX med drugim ne podpira ray tracing učinkov in tehnologije DLSS, tako da se boste morali zanašati na nižje grafične nastavitve, kar še posebej velja v tem primeru, saj GTX 1650 vsebuje samo 4 GB pomnilnika. To je tudi premalo za igranje v ločljivosti 2560×1600, tako da boste v nekaterih igrah morali resolucijo zmanjšati na 1920×1080, kar je sicer korak navzdol, a HD ločljivost je tudi za leto 2021 še vedno sprejemljiva.

Kar se tiče igranja boste lahko poganjali skorajda vse novejše naslove, a seveda je treba sprejeti nekatere kompromise. Za poganjanje v višjih ločljivostih boste morali grafične nastavitve znižati na najnižjo raven in iskati nekje stabilnih 30 sličic na sekundo. Luškana indie igra Death’s Door je denimo zlahka dosegala tudi več kot 80 sličic na sekundo na ločljivosti 2560×1600, a ko smo zagnali Halo Infinite so sličice na ločljivosti 1920×1080 brnele tam okoli številke 30. Mafia: Definitive Edition je po drugi strani pri isti ločljivosti skorajda skočil do številke 50 in lahko smo kakšno nastavitev celo zvišali za stopnjo več od “Low”.

Vhodi so klasični, manjka pa ethernet priklop.

Poglejmo si še nekatere druge pritikline tega prenosnika. Dobra novica je dejstvo, da sama velikost prenosnika s sabo prinaša tudi polno tipkovnico, ki ima vključen tudi numerični del. Izkušnja tipkanja je udobna, tipke imajo morda celo malce prenizki hod, a se na to hitro navadimo. Poskrbljeno je tudi za ozadno osvetlitev vseh tipk, a samo v beli barvi, tako da na kakšne RGB barvne vzorce pozabite.

Prenosnik vsebuje tudi kamero, ki je standard od standardov. Vsebuje maksimalno ločljivost 720p in za videoklice je zadeva zadovoljiva, a kot pri vseh takšnih kamerah je treba poskrbeti za dovolj veliko osvetlitev.

Zvočniki se nahajajo neposredno pod zaslonom in dostavijo soliden zvok. Podprta je tehnologija Dolby Atmos, a ne pričakujte neke vrhunske zvočne izkušnje. Malce moti nizka glasnost, saj tudi pri maksimalno navitih zvočnikih ven dobite samo nekoliko bolj glasno zvočno izkušnjo, a nič kaj takega, kar bi predrlo ušesa na kakšni bolj glasni zabavi.

Tipke so udobne, na voljo pa je tudi bela osvetljava tipkovnice.

Tudi baterija je dobra. Iz enega polnjenja boste ven iztisnili za okoli 10 ur redne uporabe, seveda pa se to spremeni glede na osvetljavo ekrana in intenzivnost aplikacij, ki jih nameravate poganjati. Sok ven hitro posrkajo predvsem igre, a ob takšnih primerih prenosnik tako ali tako priklopimo na napajanje, saj tako odklenemo poln potencial strojne opreme. Za običajno vsakdanje delo je baterija več kot zadovoljiva in tudi polnjenje poteka sorazmerno hitro.

Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH se tako izkaže za soliden prenosnik, ki vsebuje svoje pluse, a ima tudi svoje minuse. Največja odlika je zagotovo 120 Hz osveževanje zaslona in močan ter hkrati varčen Ryzen procesor, slabe pa niso niti ostale strojne zmogljivosti z izjemo grafične kartice. Po drugi strani zvočna slika ni idealna in ob obremenitvijo ventilatorji postanejo kar moteči in če iščete igričarski prenosnik in ste alergični na prekomerno mlatenje zraka, potem je morda bolj pogledati v kakšno drugo smer. K sreči je običajnem delu prenosnik praktično neslišen.

Skupno vzeto pa je IdeaPad 5 Pro priporočljiv nakup, saj plusi na koncu prevagajo minuse in če v to dodamo še močno mikavno ceno, na koncu dobimo celokupen izdelek, ki v svojem cenovnem prostoru nima ravno veliko prave konkurence.

Vaša reakcija na recenzijo?

BoriSe
BoriSehttps://hop.si
Mojster RPG žanra, tuje pa mi niso niti grozljivščine. Z žalostjo v srcu objokuje svoji dve najljubši seriji, Gothic in Dead Space, ki sta žalosten konec storili. Kontaktirate me lahko na: [email protected]

Povzetek ocene

Lenovo IdeaPad Pro 5 v sebi združi zanimive strojne specifikacije, ki že skoraj posežejo v igričarske vode, a tja na koncu ne prispejo. A v zakup je treba vzeti odlično ceno, ki iz celotnega paketa naredi privlačen nakup, s katerim boste brez težav opravljali vsa dela in pognali tudi kakšno igro na zmernih grafičnih nastavitvah.

Sveže recenzije

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Lenovo IdeaPad Pro 5 v sebi združi zanimive strojne specifikacije, ki že skoraj posežejo v igričarske vode, a tja na koncu ne prispejo. A v zakup je treba vzeti odlično ceno, ki iz celotnega paketa naredi privlačen nakup, s katerim boste brez težav opravljali vsa dela in pognali tudi kakšno igro na zmernih grafičnih nastavitvah.Lenovo IdeaPad 5 Pro - močan Ryzen procesor za odlično ceno