Tudi Avira antivirusnik zdaj vsebuje kripto rudarja

Stari rek pravi: “Če jih ne moreš premagati, se jim pridruži.” Razni antivirusniki se že dolgo borijo proti zlonamerni programski opremi, med katero so se v zadnjih letih razširili predvsem kripto rudarji. Ta koda se namesti na računalnik uporabnika in nato hitro zasužnji njegovo grafično kartico ali pa procesor za kopanje kriptovalute. Tisti bolj prebrisani kopači za svoje delovanje izkoristijo bolj malo strojne moči, tako da se pri uporabniki ne zbudijo alarmi glede počasnega delovanja sistema in če heker namesti svojo kodo na več tisoč PC-je, potem hitro pod sebe dobi skoraj povsem nevidno farmo pridnih kopačev, ki mu vsak dan polnijo bančni račun.

Podjetje Norton je že dolgo eden od bolj vidnih igralcev na področju antivirusnikov, nekaj dni nazaj pa so najavili, da bodo njihovi antivirusniki po novem vsebovali kripto rudarja, ki bo vsakemu uporabniku omogočil kopanje dragocene digitalne rude in to na preprost način. Norton je storitev omogočil brezplačno, vse kar hoče pa je, da pri vsaki transakciji Ethereuma zase odtegne 15 % provizije.

Poteza je ogorčila nekatere uporabnike, saj so kriptovalute danes vroča tema in vsak dan se dvigajo nove skrbi glede njihove stabilnosti in vpliva na podnebne spremembe. A Norton se ne da in včeraj je enako potezo najavil brezplačni antivirusnik Avira, ki bo v svoji programski opremi vsebovala praktično enakega kripto kopača.

Morda se bo to komu zdelo samo kot kopiranje konkurence, a temu ni povsem tako. Norton je namreč leta 2020 kupil Aviro za 360 milijonov dolarjev, tako da za obema znamkama stoji isto podjetje, ki ima več kot očitno enake finančne ideje glede izkoriščanja kriptovalut. Razlika tule je samo dejstvo, da se možnost rudarjenja tukaj imenuje Avira Crypto in da ima ta malce drugačen uporabniški vmesnik. Rudarjenje bo opcijsko in bo delovalo samo na sistemih, ki vsebujejo grafično kartico z vsaj 6 GB pomnilnika.

Brez skrbi, tudi lastniki Avast antivirusne programske opreme niste varni. Norton in Avast se bosta združila v giganta, kupčija pa je bila vredna več kot 8 milijard dolarjev in skoraj zagotovo bodo tudi Avast rešitve v sebe kmalu dobile svoje možnosti digitalnega rudarjenja.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime