Kripto mogotci kupili kopijo knjige Dune za skoraj 3 milijone dolarjev, misleč, da je to zdaj njihova intelektualna lastnina

Knjiga Dune, po naše Peščeni planet, je na splošno priznana kot najboljša znanstvenofantastična povest vseh časov in to z dobrim razlogom. Frank Herbert je leta 1965 izdal epsko zgodbo, ki meša politiko, čudovite svetove in ogromne vesoljske pošasti v en hudo privlačen paket, ki je bil od vedno zanimiv tudi filmski industriji.

Dune je do sedaj spočel dva prenosa na filmska platna. Na enega se je leta 1970 podpisal režiser David Lynch, pod drugega pa Denis Villeneuve, ki bo v naslednjih letih spočel še drugi del svoje vizije. In čeprav je ta epska, se niti približno ne more primerjati s tisto, ki si jo je dolga leta nazaj zamislil filmar Alejandro Jodorowsky.

Ta je pod eno streho želel zvabiti največje ustvarjalne ume osemdesetih. Med drugim bi imperatorja igral nihče drug kot Salvador Dalí, za glasbo pa bi poskrbela skupina Pink Floyd. Šlo bi za epski izdelek, ki bi še dolgo kraljeval kinodvoranam, a zadeva vsekakor ne bi bila poceni.

Da bi Jodorowsky lahko prepričal investitorje v svojo vizijo, je vse ideje in konceptne risbe spravil v ogromno knjigo in to razposlal največjim Hollywoodskim studiem. Vsi so njegovo idejo odklonili in tako film ni bil nikoli posnet, a knjige so skozi leta počasi začele dobivati kultni status in na dražbah zelo visoke prodajne številke. Glede celotnega dogajanja je Sony leta 2014 spočel tudi daljši dokumentarec, ki si ga vsekakor splača ogledati.

Nekaj mesecev nazaj se je pripetila nova dražba s Jodorowskyjevo knjigo in prodajalec je pričakoval, da jo bo prodal za nekje 50.000 € in je debelo pogledal, ko je nekdo za njo ponudil 2,66 milijona evrov. Skrivnostni kupec je dolgo ostal neznan, danes pa se je razkril in to kar preko Twitterja.

Za blaznim nakupom je namreč kripto družba Spice DAO, ki pa je očitno malce zmedena glede tega, kaj je pravzaprav kupila. Twitter objava se bere kot da bi bil Spice DAO zdaj pod vtisom, da si lasti intelektualne pravice do franšize Dune, zato načrtujejo projekte, ki bi jih lahko spočeli skupaj s skupnostjo in celo animirano serijo, ki bi jo nato lahko prodali kakšnemu večjemu pretočnemu servisu. Po drugi strani pa se zdi, da se zavedajo, da Dune ni povsem njihov, saj želijo knjigo pretvoriti v digitalno obliko – do mere, ki jo dovoljuje zakon.

Prav tako jih očitno ni nihče obvestil, da je celotna knjiga že bila skenirana leta 2021 in vsak si jo lahko v celoti pogleda na naslednji povezavi, kljub temu, da je bila njihova glavna vizija “iztrgati to epsko delo iz rok zasebnih zbirateljev in ga na ogled postaviti vsakemu”. Zdi se, da je vse skupaj bolj pesek v oči in Spice DAO želi ljudem samo prodati svoj kovanec Spice, ki pa mu ne gre najbolje.

Tako je Spice DAO na koncu ostal samo s knjigo, ki tudi ni edina še obstoječa. Jodorowsky naj bi takrat stiskal okoli 20 kopij, ena od teh pa se je tri leta nazaj prodala po ceni 42.500 dolarjev.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime