Lenovo Legion Y25-25 – vse za sodobnega e-športnika

Naša spletna stran je organiziral že cel kup večjih dogodkov, kjer so bila med drugim prisotna tudi e-športna tekmovanja. Pri organizaciji smo na sejem zvlekli cel kup opreme in za finaliste raznih tekmovanj pripravili močne PC-je, z napredno periferijo, UVI stoli in vsem drugim, kar potrebuje sodobni e-športnik.

A pri eni stvari smo se ušteli. Pred igralce smo namreč položili tudi ogromne monitorje, s celim kupom naprednih karakteristik. Monitorji so bili široki, ukrivljeni in podprti s HDR tehnologijo, zato smo mislili, da bo vsak igralec preprosto onemel ob prikazani sliki. Vendar pa je praktično vsak igralec na koncu naredil isto stvar: sliko širokega zaslona je skrčil na pravokotnik, tako da so bile ob stranicah ogromni črni robovi, grafiko znižal na minimum, tako da HDR ni imel nekega smisla in se podal v akcijo.

Igralci so si namreč prilagodili postajo na to, kar so navajeni in kar jim da posledično tudi večjo prednost pri igranju. Ravno v tako idejo se je zatekel Lenovo s svojim minimalističnim monitorjem Y25-25, ki ponuja ravno vse tisto, kar zahteva e-športnik, v majhen, lično oblikovan paket.


Ime izdelka: Lenovo Y25-25

Premer zaslona: 62,2 cm

Maksimalna ločljivost: 1920 x 1080

Osveževanje zaslona: 240Hz

Tehnologija panela: IPS

Odzivni čas: 1 ms

HDR: Da

Nakup: EIGRE.si


Legion Y25-25 glede na obliko ni videti kaj preveč posebnega. Gre za monitor manjše velikosti, premera dobrih 62 cm, ki ni ukrivljen, kar je danes že skoraj nekaj unikatnega. Na voljo je samo v črni barvi in ima, tako kot drugi Lenovo monitorji tipa Legion G27c-10, zelo tanke stranice, kar nam ponuja maksimalno površino gledanja.

Ena od posebnosti se nahaja spredaj, saj Y25-25 dejansko vsebuje vrsto gumbov za prilagajanje funkcije, namesto da bi se zanašal samo na mali vrtljivi gumb, ki pri uporabnikih zahteva kar nekaj privajanja. Gumbi malce izstopajo in prekinjajo sicer čisto linijo monitorja in morda bi jih bilo bolje skriti pod stranico, a po drugi strani spet ponujajo hitrejši in bolj jasen dostop do vseh funkcij.

Dodatne nastavitve lahko izvajamo tudi preko gumbov in si prilagajamo svetlost glede na način uporabe.

Na zadnji strani najdemo cel kup standardnih priključkov. Tu so kar štirje USB-A vhodi, dva od teh se nahajata na spodnji zadnji strani, medtem ko še dva najdemo ob levi stranici. Tu je še vhod HDMI 2.0 ter DisplayPort 1.2, ob strani pa lahko najdemo še 3,5 mm odprtino za slušalke. Ena od posebnosti tega monitorja je plastična ročica, ki je sicer praktično nevidna, a če jo potegnemo ven, jo lahko uporabimo za priročen nosilec slušalk.

Znotraj škatle boste našli še stojalo, ki ga na preprost način namestimo na sam zaslon. Tule pridejo v poštev ravne, neukrivljene linije monitorja, saj je ta bolj prilagodljiv vsem našim potrebam. Lahko ga nagnemo za 30 ° v vse smeri, lahko pa ga tudi zavrtimo za 90 ° in tako dobimo priročen zaslon za izven e-športne dejavnosti, kot je denimo programiranje kode.

Priklopi so standardni, navdušijo pa kar štirje vhodi za priklop USB naprav.

Poglejmo si zdaj zaslon. Gre za IPS panel premera 24,5 palca oziroma dobrih 62 centimetrov, ki lahko izda maksimalno ločljivost 1920 x 1080. Morda se bo zdela ločljivost zaslona komu malce prenizka, saj igre danes na PC-ju navadno poganjamo v ločljivosti 2560 x 1440, če ne celo 4k. A spomnimo, da je tole primarno e-športni monitor, pri katerem igralci zvečine že tako zmanjšajo ločljivost in podrobnosti tekstur, v namen doseganja čim višjega sličic na sekundo. Tako je Full HD ločljivost povsem dovolj, okrasi pa jo pošastno osveževanje zaslona, ki teče kar pri 240 Hz.

Morda se sliši smešno, a tale mala palčica za slušalke nam lahko pride hudo prav.

Igranje pri tako tekoči sliki je odlično in kakšna runda Warzona, CS: GO-ja ali pa Fortnita je na povsem drugi ravni, ki opazno prekaša tudi tiste monitorje s podporo za 120 Hz. Odzivni čas je prav tako odličen: v navadnem načinu znaša 3 ms, to številko pa lahko s prestavo v Extreme način zmanjšamo na samo 1 ms.

Legion Y25-25 ponuja resnično vse, kar si želi e-športni igralec in seka stran stvari, ki mu niso potrebne. Kljub temu povsem brez dodatkov monitor ni ostal. Vsebuje denimo podporo za HDR prikazovanje slike, a najvišja svetlost znaša 400 nitov, tako da ne boste ravno gledali v kakšni res napredni podobi na ravni naprednih televizorjev. Kljub temu je tehnologija dobrodošla, dodana pa je bila tudi podpora za Nvidio G-Sync in AMD FreeSync.

lenovo legion
Igralna izkušnja je pri 240 Hz neprekosljiva in je perfektna za igre tipa CS: GO.

Lenovo Legion Y25-25 se na koncu izkaže za čistokrvni e-športni monitor, pri katerem boste težko našli kakšno napako. Svetlost bi sicer bila lahko malce višja in tako bi lahko malce bolje izkoristili tehnologijo HDR, a vse to nadoknadijo druge specifikacije, ki so preprosto priročne in kaže nekaj inovativnost. Sem noter lahko prištejemo malenkosti, kot je majhna skrita plastična ročica za pritrditev slušalk ali pa bliskovito hitro osveževanje slike pri 240 Hz.

Cena monitorja je tudi odlična. Spletna trgovina ga trži trenutno po znižani ceni 285 € in to je poštena kupčija, saj vam ta monitor ponudi res vse, kar sodobni e-športni igričar od svoje opreme tudi zahteva.

Vaša reakcija na recenzijo?

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več