Rockstar je iz GTA 5 odstranil transfobično vsebino

Razvijalec Rockstar ima že kar nekaj prakse glede odstranjevanja sporne vsebine, ki je v igrah Grand Theft Auto povzročila nemalo razburjenja. Morda najbolj odmeven je primer Hot Coffee, ko so modderji pri igri San Andreas znotraj datotek odkrili zaklenjeno kodo, preko katero je naš junak CJ lahko seksal s svojimi puncami. Zadeva je takrat postala izjemno odmevna in je Rockstarju povzročila nemalo preglavic, saj so morali iz prodajnih polic potegniti vse kopije igre, odstraniti sporno vsebino in zadevo na novo ponuditi v prodajo, tokrat z višjo starostno oznako.

Rockstar je takšne spremembe izvajal tudi kasneje, a bolj potiho. Iz predelave GTA Trilogy so pri enemu liku odstranili podobo konfederacijske zastave, ki jo je nosil na majici, ta zastava pa je bila odstranjena tudi iz nekaterih lokacij petega dela serije. Rockstar je pred kratkim naredil še eno manjšo spremembo, ta pa se je pojavila zaenkrat samo na predelavi GTA 5 za konzoli PlayStation 5 in Xbox Series X.

Pozorne oči igralce so opazile, da ena arkadna igralnica v novi verziji nosi malce drugačno podobo. Eden od plakatov je kazal podobo akcijske figurice Captain Spacetoy, ta pa je omogočala menjavanje genitalij. V predelavi tega oglasa ni več in na tem mestu lahko najdemo samo generičnega možakarja, ki ne izstopa po ničemer žaljivem.

Spremembo je najprej opazil nek uporabnik Reddita, vodja skupnosti GTAnet Kirsty Cloud pa je na Twitterju zapisala še nekaj dodatnih sprememb. Iz igre so namreč očitno bili odstranjeni “drag queeni”, ki so se pojavili izven kluba Cockatoos. Ta del igre je šel še posebej v nos skupnosti Out Making Games, ki je Rockstarju napisala odprto pismo in se v njem zgražala nad Rockstarjevim odnosom do LGBTQ+ skupnosti. Drag queeni ki so se pojavljali na temu mestu so imeli celo unikatne vrstice dialoga in igralna junaka Franklin in Michael sta te osebe nagovorila z vrsticami tipa: “Živjo, gospod, mislim gospa, mislim karkoli že si” in “Hej, še naprej moraš jemati hormone!”.

Te zadeve so zdaj prav tako bile odstranjene in jih lahko najdemo samo preko načina Director Mode, a reference na njihov spol in seksualnost so bile odstranjene.

Rockstar se je tako očitno odzval na zahteve Out Making Games, ki je v pismu tudi zapisal, da ima Rockstar s svojo popularnostjo velik doseg in lahko tako prispeva k zmanjšanju nasilja do transspolnih oseb.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime