King Arthur: Knight’s Tale – Recenzija | Peca je dobila novega vladarja

Ko sem prvič zasledil King Arthur: Knight’s Tale, sem takoj pomislil, kako neverjetno kruto je, da starejša dela javne domene na igričarski sceni ugledamo tako poredkoma. Sploh izjemno domiselne svetove, kamor se zlahka poglobimo za po več ur naenkrat. V misli mi med drugim padejo zgodbe Hansa Christiana Andersena, junaštva kralja Arturja in prigode vsem najljubšega zmikavta Robina Hooda. Kjer pa to ne velja, je na filmski sceni. Že zgolj za zadnja dva smo skupno ugledali že več kot 26 filmov ali drugih filmskih del. V kolikor zraven vzamemo še navdihnjena dela, je številka še toliko bolj vrtoglava. Pa poglejmo zdaj raje število iger… to je pravzaprav še vedno izjemno visoko. Ampak seveda ne preseneča, da gre večinoma za cenene izvedenke, ki bolj kot na čimerkoli drugem skušajo sloneti prav na imenu in za mizo ne doprinesejo kaj več kot to.

Z izjemo mračne gotske postavitve na novo izdan King Arthur: Knight’s Tale na videz deluje precej drugače od prejšnjih iger razvijalca NeocoreGames. Gre za klasični potezni RPG tipa Divinity: Original Sin, za njegov razvoj pa so na platformi Kickstarter zbrali £155,885. Do sedaj so se pri studiu lotevali pretežno akcijskih iger igranja vlog, kot sta Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr in The Incredible Adventures of Van Helsing. A vseeno ni prvič, da se katera izmed njihovih iger loteva Arthurjeve legende. Odgovorni so namreč tudi za King Arthur: The Roleplaying Wargame. V njej so igranje vlog kombinirali s strateško platjo Total War franšize. Temu, kar so pri Creative Assembly izpilil v zadnjih letih, so že takrat dokaj dobro konkurirali, kljub določenim težavam. Žalosti me, da niso vztrajali na tej poti, saj me resnično zanima, kaj bi prinesla. Žal pa se je stezica končala pri številki dve.


Razvojna ekipa: NeocoreGames
Založnik: NeocoreGames
Platforme:
PC
Nakup: Steam
Datum izida: 26. april 2022
Cena: 40,49 €

Zvrst: Potezna strategija / Igranje vlog


Kralj Arthur brez Arthurja?

Največja finta na igri je, da pravzaprav sploh ne prevzameš vlogo kralja Arthurja. Precej fantastično izdelana uvodna cinematična sekvenca ti razloži, da se igra odvija po tem, ko večina prigod o najbolj znanem britanskem kralju premolkne. V končnem obračunu med silami dobrega in zla je kralj Arthur utrpel smrtni udarec in zlikovci so preplavili kraljestvo. Njegovo delirično telo z zadnjo kapljo življenjske sile je skrivnostno izginilo neznano kam. Govorice pravijo, da je kralj preživel, a ga je zapustil njegov stari jaz in sedaj njegovo “truplo” vodi nekaj groznega in zlobnega…

Večina starih znancev je sedaj ujetih nekje med življenjem in smrtjo, kjer v konstantni agoniji skušajo kraljestvu povzročiti čim več škode

Namesto tega stopiš v čevlje njegovega smrtnega sovražnika – viteza Mordreda. Kralju si uspel zadati končni udarec, a ob tem prav tako izgubil svoje življenje. A jezerska gospa, skrivnostna in izmuzljiva gospodična, ti je ponovno vdihnila iskro življenja. Tako si se znašel v post-arthurskem svetu, polnem teme in nepredstavljivih grozot. Knight’s Tale je sodobno pripovedovanje klasične arthurske mitološke zgodbe s temnimi fantazijskimi tropi, zasuk tradicionalnih viteških bajk.

Zgodba se tu komaj prične. Po begu iz začetne temnice in spoznanjem nekdanjega pripadnika nasprotnih sil in Arthurjevega rejniškega brata, Gospoda Kaya si soočen s sedanjim stanjem kraljestva. Nasploh je igra polna znanih imen, ob katerih bodo vsakemu poznavalcu legende ušesa veselo zastrigla. Od zlobnežev, pa do bolj in manj poznanih vitezov okrogle mize, ki jih lahko ponovno povedeš pod svojo oblast.

Gospod Kay ni nič kaj navdušen nad sodelovanjem s starim sovražnikom, a ga po zaslugi alternative – ždenja v turobni temnici, zlahka preobrneš na svojo stran.

V središču pozornosti je seveda Mordred. Po uvodnjaku zgroženo spozna(š), da sile zla z razlogom nosijo ta naziv. Celotno kraljestvo je bilo pahnjeno v kaos ter bedo in ironično si ti tisti, ki mu je bila naložena naloga rešitve sveta in zbranja vitezov okrogle mize. Tvoje končno poslanstvo je, da dokončno pokončaš kralja Arthurja… Oziroma to, kar je nekdanji kralj postal.

Enkrat zloben, vedno zloben?

Kampanja v King Arthur: Knight’s Tale daje velik poudarek na moralne odločitve, ki imajo v strukturi pomembne posledice in dodajo napetost taktičnim odločitvam. Boš zadržal tvoj sloves in Camelotu vladal kot okrutni egoističen manijak ali si boš prizadeval za dobro kraljestva? Vsaka odločitev se odraža na moralnem grafu, kjer lahko vidiš tudi bonuse, ki jih ponik v katerokoli smer prinese.

Boš dober ali slab? Vsaka odločitev nosi posledice, tako pozitivne, kot negativne.

Vsi vemo, da je biti vitez tvegan posel in kateri koli od 30 junakov, ki jih zaposliš pod svojo oblast, lahko trajno mrkne na bojnem polju, v kolikor številka prejete škode preseže količino njihove življenjske sile. Tudi obrnejo se lahko proti tebi, če jim ni všeč stil tvojega vladanja, kar vodi v večjo napetost, kot jo čutiš pri večini poteznih iger igranja vlog.

To pa je tudi to, kar naredi igro toliko boljšo. Kar se tiče igralne plati, gre namreč za precej standardno povest, ki je bila izvedena že večkrat, pa tudi veliko bolje. Resda je še malo prehitro za dokončni žebelj v krsti, saj je igra komaj izšla v zgodnji dostop, načrti za njeno prihodnost pa so izjemno obetavni. A kar je tu sedaj, je le rahlo nadpovprečno.

Seveda je tu tudi gradnja likov in njihovo opremljanje, kot se za igro igranja vlog spodobi.

Izven misij imaš na globalnem zemljevidu priložnost obnove Camelota in nadgradnje ter opremljanja vitezov. Zaenkrat je število žal še omejeno, ampak sčasoma upam, da bo sistem vodil v globljo prilagodljivost. Skratka, precej generično, ampak vseeno učinkovito.

Mračno in turobno

Tudi iz stilskega vidika je igra zelo impresivna. Temačna gotska estetika opustošenega sveta odlično izkoristi predzgodbo in epski pridih za gradnjo sveta, kjer ti je mar za njegovo prihodnost. Čeprav se tu in tam pojavljajo kakšne grafične pomanjkljivosti, celostno gledano vse skupaj enostavno deluje in isto velja tudi za zvočno plat. Sploh uvodnjak je fantastičen in odlično uvede v atmosfero sveta ter ti jasno in glasno pojasni, kako je do trenutne situacije prišlo.

Bojevanje je dokaj preprosto, kot poenostavljena različica Divinity: Original Sin

Razsodba

King Arthur: Knight’s Tale je impresivna RPG strategija, ki nudi vpogled v Arthurjevski svet tam, kjer večina materiala presahne. Končno smo zopet tudi dobili kvaliteten RPG z odličnim poteznim bojem, ki se ne boji dostaviti odrasle zgodbe. Težavnost je malce zmedena in določene igralne mehanike bi bile lahko malce bolje izpopolnjene, vendar pa je zadeva dovolj kvalitetna, da svojo ceno upraviči.

(+) Fantastična stilska zasnova
(+) Zanimiv svet, ki te potegne vase
(+) Težaška izkušnja, kjer preživetje ni samoumevno
(-) Pretirano enostavna na določenih področjih
(-) Bizarno velika velikost na disku

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

King Arthur: Knight's Tale je nov, lep zalogaj potezne akcije, ki bo všeč zlasti vsem tistim navdušencem nad temačnejšo pripovedjo. Težavnost zna biti včasih malce bizarna in glasovno podajanje izpade mestoma amatersko, a tu notri boste našli veliko zabave.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
King Arthur: Knight's Tale je nov, lep zalogaj potezne akcije, ki bo všeč zlasti vsem tistim navdušencem nad temačnejšo pripovedjo. Težavnost zna biti včasih malce bizarna in glasovno podajanje izpade mestoma amatersko, a tu notri boste našli veliko zabave.King Arthur: Knight's Tale - Recenzija | Peca je dobila novega vladarja