Rusija izdala nalog za aretacijo avtorja knjižne serije Metro

Ruski pisatelj Dmitry Glukhovsky ni samo dobro znan v knjižnem svetu, ampak ga imamo radi tudi igralci. Je namreč avtor knjige Metro 2033, ki jo je nato ukrajinski razvijalec 4A Games odlično prenesel v istoimensko igro, temu pa sta nato sledili še dve nadaljevanji Metro: Last Light in Metro Exodus.

Dmitry v Metro igrah prikaže postapokaliptično Rusijo, katere prebivalci se preselijo v podzemne tunele in tam spočnejo povsem novo združbo. Posebnost Dmitryjevih knjig je dejstvo, da se vse ne vrti okoli mutirancev in skrivnostnih tunelov v katerih lahko človek zblazni, ampak dobimo vpogled tudi v zakompliciran sistem različnih kast in družb, ki se naselijo pod ulice Moskve. Nekateri namreč to priliko izkoristijo za ponovno rojstvo komunizma, drugi pa se začnejo spogledovati z nacističnimi nauki.

Nič čudnega potem, da je Dmitry ob ruskem napadu na Ukrajino imel kar nekaj za povedati, svoje misli pa je začel javno deliti že 12. marca in je napad svojih rojakov označil za resnično vojno in klical po tem, da se ta takoj prekine. To izjavo je podal na Instagramu, malce za tem, ko je v Rusiji v veljavo stopil nov zakon, ki prepoveduje žaljenje ruske vojske in njeno sodelovanje v posebni vojaški operaciji znotraj Ukrajine.

Poročilo iz strani Radio Free Europe zdaj pravi, da je ruska vlada 7. junija izdala nalog za aretacijo Dmitryja, za rešetkami pa bi zaradi svoje Instagram objave preživel do 10 let. A do njega ne morejo, saj Glukhovsky prebiva izven ruskih meja, izdanega naloga pa se ni ustrašil in na Telegramu je pogumno še enkrat zapisal prej podano izjavo, ki zahteva preklic vojne.

Glukhovsky je tako postal znana figura znotraj ruskega prostora, ki ji zaradi izjav glede vojne grozi zaporna kazen. Ob nalog za aretacijo se je obregnil ruski politik Lyubov Sobol, nasprotnik Putina, ki je na Twitterju zapisal, da se je ruski predsednik včasih bal samo politikov, zdaj pa se očitno boji tudi pisateljev.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime