HOPsi PC v2 – najboljše ravnovesje med ceno in zmogljivostjo

Dve leti nazaj smo predstavili svoj prvi namensko sestavljen PC in presenečeni smo bili, da je zadeva postala tako popularna, kar hkrati tudi pomeni, da je bil naš prvi skok v namensko sestavljanje računalnika več kot uspešen. Zadali smo si namreč malce drugačno nalogo, saj nismo v eno ohišje zgolj nametali cel kup najboljše strojne opreme in s tem zaključili dneva – kaj takega bi bilo preveč enostavno in niti ne bi nosilo neke uporabne vrednosti.

Raje smo se tako osredotočili na težjo nalogo in sicer na iskanje uravnovešenosti med zmogljivostjo in ceno, saj v sodobnem računalništvu čisto vsak kos strojne opreme nosi svoje prednosti in tudi pomanjkljivosti, tako da je treba na koncu najti zlato sredino.

To miselnost smo prenesli tudi v kovanje naslednje verzije računalnika, ki smo jo poimenovali preprosto HOPsi v2. Dve leti sta dovolj dolga doba, da je vmes obvezno treba posodobiti strojno opremo in za te namene smo preskočili eno generacijo grafičnih kartic, zamenjali procesor, posodobili pa smo še pomnilnik.


VIDEO RECENZIJA


SPECIFIKACIJE

Procesor: Intel i5-12400F @ 4,4 GHz
Pomnilnik: 16 GB 4800 MHz DDR5
Disk: NVMe M.2 512 SSD + 2 TB HDD
Grafična kartica: GeForce RTX 3060 12 GB
Napajalnik: 500 W 80 Plus Silver
Nakup: EIGRE.si


In za kovanje novega PC-ja smo tokrat stopili v partnerstvo s podjetjem Lenovo, ki tudi sam pri svojih izdelkih rad ujame ravnovesje med strojno močjo in ceno.

Vse komponente so tako lično zapakirane v ogromno črno ohišje Lenovo Legion, to pa vsebuje dovolj prostornine, da prevetritev ne bo predstavljala preglavic. RGB lučke so seveda prisotne, saj drugače tej zadevi ne bi mogli pritakniti naslova “gaming PC” in na sprednji strani tako lahko najdete prelep Legion logotip, na zadnji strani računalnika pa se vrti RGB ventilator, ki ga lahko gledamo skozi stekleno stranico. Dandanes preprosto vsak pravi računalnik mora omogočati vpogled v svojo notranjost, kar ne izpade samo izjemno frajersko, še posebej če PC postavite na mizo, ampak je tudi dober opomnik za čiščenje, saj se bo slej kot prej znotraj nabralo nekaj prahu, ki zna nato kvarno vplivati na vgrajene komponente.

poceni pc
Seveda je bilo poskrbljeno za RGB osvetlitev, saj drugače vse skupaj nima smisla. Brez skrbi, lučke lahko izklopite preko posebnega gumba na zadnji strani.

Ohišje na sprednji stranici zgoraj ponuja dva USB 3.2 vhoda ter luknji za priklop slušalk in mikrofona. Tu najdemo seveda še gumb za vžig in to je v bistvu tudi vse, kar prekine lepe in ravne sprednje linije računalnika. Če si pogledamo zadnjico bomo na njej našli štiri USB 2.0 vhode, en USB-C vhod, priklop za Ethernet kabel in tri avdio priključke, ki so že dolgo standardni. To je tisto, kar ponuja samo ohišje, seveda pa to ni vse, saj pomembno vlogo tukaj igra še grafična kartica, katera ponuja tri DP reže in en HDMI 2.1 vhod.

Pobrskajmo zdaj po glavni točki vsakega PC-ja: njegovem drobovju. Za posodobljeno verzijo smo se odločili malce premešati komponente in tako dostaviti produkt, ki se dovolj razlikuje od predhodnika, a vseeno ponuja vse tisto, kar smo vzljubili že pri originalu.

poceni pc
HOPsi v2 je dovolj majhen, da ga lahko brez težav postavite tudi na mizo.

Za procesorsko moč zdaj skrbi Intelov procesor i5–12400F, ki ponuja splošni takt 2,5 GHz, pri maksimalni obremenitvi pa ven izvrže 4,4 Ghz. Na papirju je sicer tole šibkejša različica procesorja 12600K, a razlike so res minimalne, 12400F pa je tudi cenejši in se manj segreva, tako da je idealna izbira za grajenje močne arhitekture, ki vseeno pusti nekaj prostora za denarnico.

Za premlevanja zahtevnih specifikacij iger smo se pri grafični kartici odločili za Nvidio in sicer za njihovo tretjo generacijo RTX grafičnih kartic. GeForce RTX 3060 je bila morda najbolj težka odločitev pri snovanju tega PC-ja, saj je trg grafičnih kartic še vedno divji, a se zdaj počasi umirja in cene so začele padati navzdol. RTX 3060 po našem mnenju najbolje ulovi razmerje med ceno in zmogljivostjo. Na sebi nosi 12 GB pomnilnika in se ponaša tudi z ray tracing učinki, ki so za sodobne igre postali že praktično nuja.

Matična plošča ter grafična kartica ponujata dovolj priklopov za skoraj vse vaše želje.

To je grafična kartica, ki brez problema poganja vse e-športne naslove, še posebej če jo sparimo s kakšnim zmogljivim monitorjem, ki zna tudi prikazati vse te silne sličice na sekundo. Poskrbljeno je tudi za igranje najnovejših iger, pri teh pa se boste največkrat spogledovali z ločljivostjo 1440p in 1080p. Skupno gledano je tole odlična grafična kartica, ki vas zna zabavati dolga leta – tako kot je bilo to v primeru njenega predhodnika GTX 1060.

Ponudbo zaključuje še 16 GB DDR5 pomnilnik in bliskovito hitri M.2 SSD disk, kapacitete 512 GB, temu pa smo dodali še 2 2TB velik trdi disk, ki bo poskrbel za shranjevanje podatkov, ta dodatna kapaciteta pa bo prišla prav tudi vsem tistim, ki se ukvarjate z video obdelavo.

Računalnik zna premlevati tudi najnovejše igre, skupaj z vključenimi učinki ray tracing.

Novi PC smo spravili tudi čez nekaj testov v igrah. Najprej smo skočili v Cyberpunk 2077 in se malce poigrali z raytracing nastavitvami v ločljivosti 2560×1440, rezultati pa so bili presenetljivi. Igra je namreč dosegala zelo podobne rezultate pri Ultra nastavitvah brez ray tracing učinkov in z njimi, seveda pa je tule malce pomagal vključeni DLSS.

Preizkusili smo še Rainbow Six Extraction in si ogledali nekaj večigralske akcije. HOPsi v2 je bil zmožen v tej igri doseči več kot 100 sličic na sekundo in to pri Ultra nastavitvah.

Če se malce potrepljamo po ramenih se lahko na koncu pohvalimo, da je računalnik HOPsi v2 izpolnil vse svoje cilje. Ujeli smo odlično razmerje med zmogljivostjo in ceno in v en paket združili trenutno najbolj privlačne komponente, ki bodo izpolnile praktično vse vaše želje. Zadeva ni samo zmogljiva ampak tudi presneto lepa in jo lahko še dodatno okrasite s priloženimi HOPsi nalepkami, ki si jih lahko prilepite na računalnik, monitor, hladilnik ali pa na čelo.

Poskrbeli smo tudi za priboljške, saj vsak HOPsi v2 računalnik s sabo prinese tudi ogromno podlogo za miško UVI XXL, ki jo lahko razprostrete čez celo mizo, tako da bo vaša miška vedno počivala na pravem mestu. Cena PC-ja znaša 1.449 €, to cenovno postavko pa lahko še dodatno znižate z digitalnim bonom v vrednosti 150 €, ki ga lahko vnovčite v spletni trgovini EIGRE.si.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime