Amazon kupuje podjetje iRobot

Trgovski gigant Amazon se je odločil vstopiti tudi na trg robotskih sesalnikov, a za te namene ne namerava zagnati svoje divizije, saj bi to vzelo presneto veliko časa, ampak bo raje svoje neusahljive zaloge denarja uporabil za nakup že obstoječega podjetja. Tokratna tarča je postalo podjetje iRobot, ki je nekdaj skoraj popolnoma sam nadzoroval trg robotskih sesalnikov, a v zadnjih letih ga je dohitela konkurenca iz strani Kitajcev, kot je denimo Xiaomi in njihova serija sesalcev Roborock.

Kupčija, vredna 1,7 milijarde dolarjev, še ni bila docela potrjena, saj jo morajo najprej seveda odobriti delničarji in razna regulacijska telesa. A zdi se, da je zadeva že praktično v knjigah, saj sta podjetji že zdaj začeli načrtovati prihodnost združitve in Colin Angle bo še naprej ostal direktor iRobota.

iRobot je sicer že pravi veteran in podjetje je bilo ustanovljeno že davnega leta 1990, na začetku pa se je osredotočalo v proizvodnjo vojaških robotov PackBot. Sprememba razvojne smeri se je pripetila leta 2002, ko so spočeli svoj prvi robotski sesalec Roomba, ki je postal prava prodajna uspešnica.

iRobot pa je v zadnjih mesecih zabeležil izgubo in podjetje je opozorilo, da zaradi trenutne vojne v Ukrajini pričakujejo manjšo rast, k slabim prodajnim številkam pa zna svoj udarec zadati še recesija. Morda so ravno zato začeli iskati partnerja, ki so ga zdaj našli v Amazonu in denarci tega giganta bodo zagotovo pomagali pri razvoju in večjemu proračunu za oglaševanje.

Ciniki sicer pravijo, da je Amazon podjetje pogoltnil samo zaradi enega razloga: podatkov telemetrije, ki jih robotski sesalci pridobijo med sesanjem naših domov. Amazon bi tako na lahek način dobil vpogled v vaše stanovanje in morda to plodno izrabil pri oglaševanju izdelkov.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime