Popularni streamer zaradi lažne prijave aretiran sredi prenosa v živo

“Swatting” je pojem in dogodek, ki je stalni spremljevalec ameriških streamerjev. V praksi je namreč to primer lažne prijave, ko nek gledalec izve naslov streamerja in nato policiji poda lažne informacije, da se na tem naslovu trenutno nahaja nevarna oseba, ki grozi z orožjem ali pa je nekakšen terorist. Policija se mora na takšne prijave obvezno odzvati in načeloma se za takšne prijave na lokacijo pošlje posebno policijsko enoto, ki najprej strelja in šele nato zastavlja vprašanja.

Swatting je izjemno nevaren in v preteklosti so se zaradi takšnih prijav že zgodile nesreče, s smrtnimi posledicami, a to trenda ni upočasnilo, saj ga lahko praktično ustvari vsak in največkrat preko anonimnega klica preko Skypa, zaradi česar je storilca težko izslediti.

V zadnjih treh dnevih sta se tako pripetila dva odmevna primera swattinga. Najprej je nastradal Twitch streamer Adin Ross, ki ima na tej platformi dobrih 6 milijonov sledilcev in povprečno ga spremlja nekje 70k gledalcev. Enemu izmed teh se je očitno zdelo smešno na streamerja vpoklicati policijo, ravno ko je zaključil dolgo igralno seanso. Adin se je spravil v virtualno kockanje, ko mu je nekdo potrkal na vrata in malce kasneje lahko vidimo štiri policiste, ki so z dvignjenimi orožji preiskali sobe.

Adin se je kasneje oglasil na Twitterju in povedal, da je z njim vse v redu, a je bila zadeva kar travmatična.

Drugi primer swattinga se je zgodil včeraj, tokratna tarča pa je postal YouTuber IShowSpeed. Ta ima več kot 10 milijonov naročnikov, njegov primer pa je šel v malce večje ekstreme, saj ga je policija dejansko aretirala in zmedenemu IShowSpeedu ni bilo seveda jasno nič.

Vendar pa očitno IShowSpeed pri temu “swattingu” ni bil povsem nedolžen, saj ga lahko vidimo v prenosu, kako sam kliče policijo in podaja lažno prijavo. Ravno zaradi tega na koncu ob aretaciji izreka fraze kot so “nisem vedel”, a seveda je bilo takrat že prepozno za obžalovanje dejanj.

A tudi to očitno ni cela zgodba. Streamer na kameri pokaže klic na številko 911, vendar pa je nato operater povsem neprofesionalen, zato se predvideva, da je bil klic lažen in IShowSpeed naj bi poklical prijatelja, ki ga ima shranjenega pod številko 911. Sumi se, da je naknadno nekdo zares poklical policijo in da je streamer na koncu zares postal žrtev swattinga, a vse to zaenkrat ostaja nepotrjeno.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime