Za RTX 4090 boste v Sloveniji odšteli 2.349 €

“Čas poceni grafičnih kartic je za nami”. To je na nedavni konferenci GeForce Beyond izrekel Jensen Huang, šef Nvidie, ki je poprej najavil 4. generacijo grafičnih kartic RTX. Največ pozornosti je bilo namenjeno kartici RTX 4090, ki je resda prava strojna pošast, a zase zahteva tudi naravnost neverjetno ceno.

Na odru je bil RTX 4090 označen s ceno 1.599 $, kar je takoj poželo neodobravanje, a izkušeni Evropejci vemo, da ta cenovna nalepka niti približno ne odseva realnosti. Ta začetna cena je bila namreč postavljena brez davka in v Evropi lahko takoj prištejete še kakšne tri stotake, kar na koncu izda še bolj neverjetne številke.

Poročali smo že, da bodo cene pri nas blizu dveh tisočakov. Bolj realna cena za RTX 4090 je bila 1.950 €, a tudi to se ni izkazalo za čisto resnico, saj so bile cene namenjene bolj za nemški trg, a to je spet veljalo za bolj omejeno serijo Founders kartic, medtem ko bo treba za različice iz strani ASUS-a in podobnih še dodatno odšteti evre.

Nemška spletna stran Caseking je tako objavila prve realne cene novih grafičnih kartic, ki jih bosta ponujala MSI in ZOTAC in cene segajo od 2.149 € pa vse do 2.279 €. Situacija na slovenskem trgu pa je še bolj zasoljena. Slovenska spletna štacuna EIGRE.si je prva objavila cene in prvi vpis je bil namenjen grafični kartici ASUS TUF Gaming RTX 4090, ki pa zase zahteva kar 2.349 €. To je lep prikaz tega, da začetne objavljene cene v ameriških dolarjih nimajo ravno neke povezave z realnostjo, še posebej za manjši trg v Sloveniji, ki se mora boriti za tisto borno zalogo, ki jo NVIDIA pošlje v naše zaselke.

Čas poceni grafik je očitno res za nami in malce je smešno, ko človek pomisli, da je pred koronsko pandemijo lahko posameznik za takšne denarce sestavil cel PC, če ne celo dva. Upanje ostaja, da bo morda AMD v novembru pokazal malce bolj normalno cenovno politiko in da zna na konkurenčnost vplivati tudi Intel, ki je nedavno pokazal svoje prve grafične kartice.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

2 KOMENTARJI

  1. Edino, kar je tu neodgovorjeno vprašanje je to za koga pravzaprav delajo te grafične. Za ta denar si še nedavno dobil high-end PC z monitorjem vred.

    Sicer pa gre razvoj v totalno napačno smer – vse kar je novo (matične, grafične, CPU-ji, Ram-i,…..) se pregreva, poraba energije pa pri vsaki novosti večja. To je v popolnem nasprotju z globalnimi “cilji človeštva “.
    Edino, kar lahko sklepam iz tega je to, da se pospešeno delimo na tiste, ki imajo in tiste, ki pač nimajo.

    • S tem, da zdaj se več ne morejo izgovarjati na problem rudarjenja … Svet je opazil grebatorstvo … Zato pa zdaj vsak izkorišča … od elite do tistega, ki sploh ni v eliti … Nižje cene več ne bodo nikoli, vprašanje samo, če nam bodo plače dvignili ali bodo take ostale, s tem bomo kot bosanci, ko ima zdravnik skoraj isto plačo kot je pri nas povprečna plača ..

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime