Meta Quest Pro uradno predstavljen, zanj pa bo treba odšteti skromnih 1.800 €

O nasledniku VR očal Meta Quest 2 se je govorilo že dolgo in Zuckerberg je v zadnjem letu očala Meta Quest Pro že večkrat pokazal v akciji, le da je bil sam izdelek vedno zamegljen, tako da si o njem nismo mogli ustvariti prave podobe. Vsemu temu je bilo konec včeraj, saj je bila naprava tudi uradno razkrita, Meta pa je ob njej tudi zapisala ceno, ki bo v Evropi znašala kar 1.799 €.

Tehnično tole sicer ni naslednik Meta Questa 2, saj podjetje že dolgo zatrjuje, da bo Pro različica namenjena profesionalni rabi znotraj podjetij in da ne cilja na igričarje. Meta bo zato sčasoma verjetno najavila Quest 3, ki bo nosil nižjo cenovno postavko, a po drugi strani je zdaj Meta Quest 2 star že dve leti in VR navdušence že nekaj časa srbijo prsti po nadgradnji, na VR trg pa želijo vstopiti tudi novi lastniki, ki jim seveda ni po godu kupovati dve leti star izdelek.

Zato bodo po Quest Pro-ju gledali tudi igralci in kdo bi jim zameril. Zadeva vsebuje namreč kar nekaj mičnih nadgradenj, saj znotraj naprave zdaj najdemo 16 GB pomnilnika in novi čip Snapdragon XR2 Plus, za katerega Meta pravi, da je 50 % učinkovitejši kot pa Snapdragon XR2 v napravi Quest 2. Prav tako nova očala vsebujejo novo tehnologijo tanjših leč, zaradi česar so v debelino za 40 % tanjša od predhodnika.

Kljub višjim cenam Quest Pro ni povsod v prednosti pred očali Quest 2. Ločljivost na vsakem očesu znaša enakih 1832 x 1920, s tem da Quest Pro sliko osvežuje pri samo 90 Hz, medtem ko Quest 2 dosega številko 120 Hz. Tudi leče so še vedno samo tipa LCD in ne OLED, a Meta obljublja, da zna Quest Pro proizvesti bolj svetlo in ostro sliko ter bolj žive barve.

Glavna prednost Pro različice se nahaja v AR resničnosti. Medtem ko je tudi Quest 2 omogočal gledanje v resnični svet, medtem ko smo nosili očala, smo se morali tam zadovoljiti s črno-belo sliko, medtem ko Pro omogoča polno prepustnost barv. Druga pomembna prednost je še spremljanje obraznih mimik in oči, vse to pa se bo nato preneslo v vašega virtualnega avatarja. Meta namreč še vedno upa, da bomo v prihodnosti vsa dela izvajali preko virtualnih pisarn in tam pridejo takšne mimike zelo prav.

Prenovljeni so bili tudi kontrolerji. Ti zdaj na sebi vsebujejo svoje kamere, tako da jih lahko postavite izza svojega hrbta in očala ne bodo izgubila sledenja, kar je hudo priročna specifikacija. K sreči bomo lahko kontrolerje Touch Pro kupili tudi ločeno in bodo združljivi tudi z očali Quest 2, cena pa je v ameriških dolarjih postavljena na 300 zelencev, medtem ko evropske še niso znane.

Največji minus je zagotovo baterija. Nekatere spletne strani so se namreč že dokopale do prvih testnih primerkov in tam se je izkazalo, da boste iz enega polnjenja stisnili nekje 1 ali 2 uri uporabe, lahko pa očala še vedno uporabljate med polnjenjem.

Meta je prednaročila že odprla, a na seznamu držav za naročilo Slovenije žal ni. Prva naročila naj bi bila odposlana proti koncu tega meseca.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime