Gotham Knights – netopir je čisto zares mrtev

Gotham Knights je čudna reč, saj že sama ideja o igri zanimiva, a hkrati ni povsem logična. Novi naslov iz studia Warner Brosa se več kot očitno zgleduje po odlični seriji iger Batman: Arkham, a se želi od nje tudi na vsak način ločiti.

Šli so celo tako daleč, da so Batmana, črnega viteza in morda najbolj znanega predstavnika stripovskega vesolja DC, brutalno ubili že takoj na začetku igre in tako vsem dali vedeti, da je avantur netopirja nepreklicno konec. Ni mi sicer jasno, zakaj so tako trmasto šli v svojo smer, saj se Warner Bros obnaša, kot da smo že vsi siti Batmana in da je trg poplavljen z njegovimi igrami, pa čeprav je Arkham franšiza vsebovala vsega štiri naslove, zadnji od njih, Arkham Knight, pa je izšel debelih sedem let nazaj.

Vseeno pa je treba čestitati Warnerju, da se je upal zastaviti vprašanje: se da narediti superherojsko igro, kjer manjka tisti glavni junak in se vse vrti okoli njegovih pomočnikov? Odgovor je najbrž ja, a razvijalec WB Games Montreal takšni nalogi ni bil povsem dorasel in če bi samo sestavili malce bolj kompaktno, manj široko izkušnjo, bi lahko Gotham Knights brez problema postavili ob bok Arkham Asylumu, tako pa mu do ciljne črte zmanjka nekaj korakov.


Razvojna ekipa:  WB Games Montréal
Založnik:  Warner Bros. Games
Platforme: 
PC, PS5, XSX
Nakup: Steam
Datum izida: 21. oktober 2022
Cena: 59,99 €

Zvrst: Tretjeosebna akcijada v odprtem svetu

Ključ do igre nam je priskrbel uvoznik CD Media


VIDEO RECENZIJA


Da je Batman mrtev je jasno takoj na začetku, ko si ogledaš nekajminutno in, treba je priznati, dokaj vzdušno pretepaško sekvenco. Batmana pod rušo spravi njegov večni nasprotnik Ra’s al Ghul, a naš bivši junak se ne vda zlahka in ga vzame skupaj s sabo. Še preden pa za vedno zaključi svojo kariero sproži klic v sili in ta k sebi vpokliče vse njegove štiri pomagače: Robina, Nightwinga, Batagirl in Red Hooda. Četverica postane nova rešiteljica Gothama, hitro po Batmanovi smrti pridejo do ugotovitve, da je ta bil na sledi zlovešči organizaciji Court of Owls, ki naj bi bil tisti resnični šef vseh grozodjestev, ki se dogajajo v Gothamu.

To je tista glavna iztočnica, nato pa nas igra porine v odprti svet, ki je standard standardov in če ste poprej igrali kakšno od Arkham iger ali pa se morda celo kdaj zavihteli v mreži Spider-Mana, potem veste, kaj vas vse čaka. To je mislim da tista usodna napaka, ki jo je v razvoju spočel Gotham Knights, saj je razvijalec želel takoj skočiti v izročilo, ki ga je za sabo pustil Arkham Knights, a je pozabil, da se je tista serija začela z veliko manjšim Arkham Asylumom, se preselila v malce večji City in na koncu šele resnično zaobjela odprti svet v Knightu. To je razvijalcu dalo priložnost, da je skozi dele lepo razvijal igralno formulo, izpopolnjeval boj ter preudarno oblikoval igralni tempo.

gotham knights
Tole nikakor ni grda igra, a vsi jo bodo primerjali z Arkham igrami, ki so takrat veljale za vrhunec grafične ponudbe.

Gotham Knights pa želi vse narediti v enem poskusu in rezultat je odprti svet, kjer je nekaj potenciala, velikokrat sem dobil občutek, da se v njem nahajajo stvari samo zato, da ni vse prazno. Dolgčas nam ne bo, saj se praktično na vsakem kotu odvija nek kriminal, ki nujno potrebuje našo pomoč. To so v bistvu obstranska opravila, namenjena hitremu nabiranju izkušenj, zadeve pa se vse prehitro začno ponavljati. Čakajo nas misije, kot so preprečevanje bančnih ropov, osvobajanje talcev in reševanje Gothamovskih policistov. Te naloge nam nato prinesejo izkušnje, ki so nujno potrebne, saj je svet Gotham Knightsa razdeljen po stopnjah in določene glavne misije tudi zahtevajo dovolj izkušenega glavnega junaka. K sreči mini nalogice niso tako zelo potrebne, saj prinesejo bolj malo XP-ja, se pa splača opraviti izzive, ki nam jih je po mapi postavil Batman in so kot nekakšne tekmovalne steze med nadzornimi točkami. Na splošno boste glavno zgodbo lahko zaključili, brez da bi se udejstvovali v stranskih nalogah, a seveda nato ne boste najvišje stopnje in boste ostali brez tiste najboljše opreme.

Nadgrajevanje lika boste izvajali v domači bazi, ki je tokrat Belfry stolp. Na priročnem računalniku vas čaka odklepanje različnih sposobnosti, kovačenje oklepa in nadgrajena orožja, v opremo pa boste lahko vgradili tudi določene modifikacije, ki vas na koncu naredijo še močnejšega.

Usedemo se lahko na motor, a ta je smešno počasen.

Nadgradnje boste morali spočeti za vsak lik posebej, saj ima vsak od njih svoje lastne posebne sposobnosti in opremo. Med štirimi junaki lahko preklapljate samo v domači bazi, se pa pridobljene izkušnje k sreči štejejo za vse, tako da če boste po svetu skakali kot Nightwing in boste v njegovi koži napredovali do 8. stopnje, bo zanemarjena Batgirl ob preklopu vsebovala enako stopnjo, le da boste pri njej morali točke vložiti v njeno drevo razvoja.

Preklapljanje junakov dejansko vsebuje nekaj globine. Ne samo da boste za vsakega od njih deležni unikatnih vmesnih sekvenc, ampak se vsak od njih igra drugače. Na začetku sem se največ posluževal Nightwinga, saj mi je od četverice izgledal najbolj kul, a ko sem preklopil na Robina sem spoznal, da je tipček veliko hitrejši pri mahanju s svojo palico, njegova posebna sposobnost čepenja na previsih in obešanja nasprotnikov preko vrvi je sunjena direktno iz Arkham iger. Batgirl je po drugi strani bolj pripravna za daljinsko onesposobljenje strojnic, medtem ko je Red Hood tank, ki ruši vse pred sabo. Vse to prav pride tudi v sodelovalnem načinu, kjer se lahko skozi kampanjo odpravite s še enim igralcem, a te zadeve nisem pretirano testiral, saj sem za recenzijo dobil samo en ključ igre.

Sčasoma boste za vsakega junaka odklenili posebno prevozno sredstvo.

Sam boj je po eni strani hudo podoben Arkham igram, a se od njih tudi razlikuje. Kakšna dva meseca nazaj sem ponovno preigral Batman: Arkham City in med igranjem sem užival, saj bojevanje tam ni zahtevalo res nekih naprednih trikov, enako velja pa tudi za Gotham Knights. Če sem v Batmanu v glavnem udrihal po nasprotnikih in ob primernih trenutkih dajal protiudarce, sem tule počel enako, le da sem hkrati polnil merilnik, ki mi je nato omogočal proženje specialk. Protiudarce tule zamenja hitri izmik in čeprav jo boste dobro odnesli s slepim pritiskanjem na en gumb, boste veliko več škode prizadejali ob pravočasnem zamahovanju. Vsak udarec morate sprožiti takoj, ko prejšnji zadane telo nasprotnika in če ste uspešni, se spremenite v pravi vihar pesti. Problem pri temu je, da so udarci tako hitri, da jim preprosto ne morete slediti in tako se vse skupaj največkrat na koncu spremeniti na naključno pritiskanje gumba, ki včasih obrodi plodne rezultate.

Bojevanje ni samo golo udrihanje po gumbih, vendar pa je vse tako hitro, da že malce težko dohitevaš animacije.

Tu bi se dotaknil tudi nadzora, ki je občasno preprosto premalo natančen. Ne vem kolikokrat sem se zalotil, da sem želel preprosto pritisniti nek gumb, a preden sem junaka premaknil na tisti točno določen centimeter je trajalo celo večnost. Problemi se pojavijo tudi drugje, saj včasih hočeš samo preskočiti ograjo in tega preprosto ne moreš ali pa se nekam zatakneš.

Po drugi strani je skakanje po odprtem svetu prav prijetno. Na določene točke lahko sprožite vrv in se tako katapultirate naprej in če pridno izbirate naslednje točke, dobimo prečkanje mesta, ki spomni na Spider-Mana. Kadarkoli lahko tudi prikličete motor, a ta je komično počasen in večkrat se je zgodilo, da sem komaj prehitel navaden taksi. Vsak od junakov sčasoma odklene tudi svoje posebno prevozno sredstvo, ki ga med padanjem odprete kot padalo in je res priročno za kakšno hitro vožnjo med stavbami.

Grafično Gotham Knights ni videti slabo. Igral sem na PC-ju in na Ryzenu 3600 in grafični kartici RTX 3070 sem lahko v ločljivosti 2k celo nekaj časa užival v ray tracingu, a so se nato pojavili preveliki padci v sličicah na sekundo, zato sem sčasoma zadevo izklopil. Igra je še vedno bila videti spodobno, a vseeno bi si v samem mestu želel malce več dinamičnosti ali vsaj neke megle, ki bi razbila ponavljajočo okolico, ki ne ponuja kakšnih res zapomljivih lokacij.

Pozdravili vas bodo nekateri stari znanci, ki so vizualno precej drugačni od svojih alternativ v Arkham igrah.

Gotham Knights vsekakor vsebuje nekaj zanimivih idej, vendar pa je razvojna ekipa želela preveč naenkrat, tako da nobena od igralnih mehanik ni zares postala tisto, kar je obetala. Med igranjem sem naletel tudi na nekaj hroščev, saj se je zadeva ob nalaganju kakšne stopnje zrušila na namizje in optimizacija bi bila za svojo podobo lahko malce višja.

Po drugi strani pa bodo oboževalci serije Arkham po sedmih letih čakanja veseli vsaj neke nove vsebine. Zgodba ni zanič in pozdravili vas bodo stari favoriti kot so Penguin, Mr. Freeze in Harley Quinn, v tej izdaji pa so malce bolj realistični, kot pa smo jih vajeni v Arkham naslovih.

Celokupno Gotham Knights dostavi kar nekaj ur zabave, le ne iščite kakšne posebne globine ali pa pretirane evolucije formule Arkham iger.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Gotham Knights bodo vsi, hočeš nočeš, primerjali z Arkham igrami, zaradi česar se zna zadeva marsikomu priskutiti. Igra vsekakor vsebuje nekaj svojih težav, a pod površjem boste našli tudi veliko potenciala, ki se kaže v zanimivi zgodbi in preprosto kulskih pretepaških potezah.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Gotham Knights bodo vsi, hočeš nočeš, primerjali z Arkham igrami, zaradi česar se zna zadeva marsikomu priskutiti. Igra vsekakor vsebuje nekaj svojih težav, a pod površjem boste našli tudi veliko potenciala, ki se kaže v zanimivi zgodbi in preprosto kulskih pretepaških potezah.Gotham Knights - netopir je čisto zares mrtev