Microsoft pravi, da bo Call of Duty ostal na PlayStationu, vse dokler bo Sony izdeloval te konzole

18. januarja je bil za igričarsko industrijo pomemben dan, saj je takrat Microsoft najavil nakup založnika Activision Blizzard in vseh njegovih licenc, kupčija pa je bila vredna 68 milijard dolarjev. Vendar pa za takšen nakup ni dovolj samo to, da na kup zvlečeš prikolice, polne denarja, saj je treba zadevo spraviti tudi mimo regulatorjev, naloga teh pa je preprečevanje nastajanja monopolov in skrb za zdrav trg konkurenčnosti.

Kupčijo morajo tako predhodno odobriti tisti največji trgi. Brazilija je že oddala svojo privolitev, zataknilo pa se je v Združenem kraljestvu, kjer telo Competition and Markets Authority (CMA) kupčije še vedno ni odobrilo. K temu je veliko pripomogel tudi Sony, ki je zagnal cel vik in krik glede franšize Call of Duty, ki nikakor ne bi smela biti zavezana samo na en sistem, saj jo Sony označuje za enega od temeljev igričarske industrije, ki bi moral biti na voljo povsod.

Microsoft se je najprej zaobljubil, da bodo kljub nakupu Activision Blizzarda še vedno podpirali tudi konzole PlayStation, a kasneje se je izkazalo, da je bilo to mišljeno samo za trajanje že obstoječih pogodb, ki se kmalu iztečejo. Šef Xboxa Phil Spencer je v intervjuju za YouTube kanal Same Brain zdaj podal malce večjo zaobljubo, saj je povedal, da bo Microsoft izdajal Call of Duty naslove za PlayStation konzole, vse dokler bodo te obstajale na trgu.

Dodal je še, da je enako storil za franšizo Minecraft, ki je zdaj na voljo povsod in to je samo dobro za celotno skupnost Minecraft igralec. Dokaz tega je denimo igra Minecraft Dungeons, ki je v lasti Microsofta, a je vseeno izšla na PlayStationu.

Vendar pa skrbi glede nezdrave konkurence povzroča tudi Microsoftov servis Game Pass. Microsoft nanj namreč želi na vsak način spraviti tudi Call of Duty naslove, kar bi veljalo tudi za najnovejša poglavja. V praksi bi tako naročniki na Xboxu uživali v frišnem Call of Duty-ju za drobiž, medtem ko bi za PlayStation kopije morali odšteti 80 €.

Sony se na vse pretege bori, da bi Call of Duty ostal tudi na njihovih sistemih in to je tudi logično. Modern Warfare 2 je bil najbolj prodan Call of Duty v zgodovini trgovine PlayStation, to pa je vključevalo tudi prednaročila in prvi dan prodaje.

CMA bo svojo odločitev sporočil šele v pomladi 2023, tako da nas čaka še kar nekaj drame med Microsoftom in Sonyjem.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime