Microsoft priznal, da ima PlayStation boljše ekskluzive

Saga Microsoftovega nakupa založnika Activision Blizzard še zdaleč ni končana in zdi se, da praktično vsak dan prihaja do novih zapletov, ki Philu Spencerju, šefu Xboxa, ponoči kratijo spanec.

Kupčija, ki naj bi bila vredna 69 milijard dolarjev, ni všeč marsikomu, še najbolj pa se pri njej pritožuje Sony. Ta je glede nakupa zagnal cel vik in krik, saj bi ob tem prevzemu Microsoft pod lastništvo dobil tudi franšizo Call of Duty, to pa Sony označuje za enega od temeljev igričarske industrije, ki enostavno nima konkurence. Prevladuje strah, da bi preko tega lahko Microsoft ustvaril monopol na trgu, to pa je seveda pritegnilo pozornost regulatorjev po celem svetu, čigar naloga je ravno izogib takšnim situacijam.

Microsoft se sicer zagovarja, da Sony malce pretirava in podal je že cel kup obljub, da bi ob prevzemu založnika Call of Duty še vedno izhajal tudi na konzolah PlayStation. Vendar pa to tekmeca ni zadovoljilo in tako se kreganje nadaljuje, preiskave iz strani nadzornih organov pa postajajo vse bolj obširne.

V kupčijo je najprej bolj globoko pogledal regulator za konkurenčnost in trge znotraj Združenega kraljestva, ta pa je zdaj na svoji spletni strani javno objavil izjavi tako Microsofta, kot tudi Sonyja, vsak od njiju pa je predstavil svoja stališča.

Kar 111 strani dolg dokument iz strani Microsofta je še posebej zanimiv, saj je v njem Microsoft zapisal, da ima PlayStation kar nekaj ekskluziv in veliko teh je višje kvalitete kot pa tisto, kar ponuja Xbox. Pri tem so bile izpostavljene igre kot so The Last of Us, Ghost of Tsushima, God of War in Spider-Man, vse to pa so med najbolj prodanimi naslovi znotraj Evrope.

Microsoft se tule ne laže, saj sta konzoli PlayStation 5 in Xbox Series X izšle nekje istočasno in Sony je medtem res izdal cel kup dobro prodanih ekskluziv, med katere poleg prej naštetih zadev lahko prištejemo tudi igri Ratchet and Clank: Rift Apart, Horizon: Forbidden West in Returnal, medtem ko je Microsoft v teh dveh letih proizvedel čuda malo izdelkov. Leto 2022 je bilo za njih še posebej žalostno in celo Phil Spencer je v intervjuju priznal, da je preteklo že preveč časa od njihovega zadnjega večjega naslova. Letos sta edini res pravi ekskluzivi prišle iz strani razvijalca Obsidian, ki je na trg poslal preživetveno igro Grounded in grafično avanturo Pentiment, a nobena od teh iger ne bo podrla prodajnih rekordov.

Zanimivo je videti, da Microsoft javno izjavi, da njegovi izdelki niso ravno najboljši, a te besede mu ne bodo pomagale pri odobritvi kupčije. Pred kratkim je nakup začela preučevati tudi EU, spletna stran Politico pa zdaj poroča, da se bo v dogajanje vmešala tudi ameriška zvezna komisija za trgovanje FTC, ki naj bi proti Microsoftu vložila protimonopolno tožbo.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime