Asus ROG Rapture GT-AXE11000 – pošast brezžičnih usmerjevalnikov

Asusov brezžični usmerjevalnik ROG Rapture GT-AXE11000, ki ga poznavalci raje označujejo z besedo router, je postal prvi svoje vrste, ki ga je naša stran sploh opisala bolj podrobno. Gre namreč za specifični tip strojne opreme, o katerem veliko ljudi sploh ne razmišlja, kaj šele da bi iskala o njem neke podrobne recenzije. Vendar pa sem si za ROG Rapture GT-AXE11000 vseeno vzel svoj čas, saj sem si vedno želel v sobi držati router, ki bi spominjal na tiste, ki smo jih videli znotraj epizode Hooli-Con v seriji Silicijeva dolina.


Specifikacije

Mrežni standardi: Wi-Fi 6E (802.11ax), Wi-Fi 6 (802.11ax)

Hitrost prenosa podatkov:

  • 2.4 GHz AX: 4×4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40 MHz, do 1.148 Mbps
  • 5 GHz AX: 4×4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40/80/160 MHz, do 4.804 Mbps
  • 6 GHz AX: 4×4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40/80/160 MHz, do 4.804 Mbps

Frekvenca delovanja: tropasovna 2.4 GHz / 5 GHz / 6GHz

Teža: 1.782 g

Nakup: EIGRE.si


NAPOVEDNIK


Routerji so načeloma nerazburljiv strojne opreme, a ASUS se je odločil to spremeniti in prva stvar, ki jo opazite pri Rapturju je zagotovo njegov atraktiven izgled. Gre namreč za naravnost masiven izdelek, ki v širino in dolžino meri 26,4 cm, v debelino pa kar 7,4 cm. Tudi teža je konkretna, saj boste iz škatle vzeli 1,79 kg težak usmerjevalnik, vizualna privlačnost pa se tule ne ustavi.

Izdelek namreč krasi kar osem anten, ki jih lahko odstranimo in zadeva je res videti kot nekakšen mehanski pajek, ki zna vsak čas oživeti in jo popihati v najbližjo večjo špranjo. Robovi so odsekani, zgornji del pa krasita ASUS-ov logotip v RGB osvetljavi in rešetka, ki omogoča lažje hlajenje.

Te rešetke se nato preselijo tudi ob strani naprave, tako da Rapture res nima bistvenih težav s hlajenjem in med našim testiranjem se ni bistveno segreval. Med rešetkami se nahajajo tudi vhodi in teh je v izobilju, kar tudi pritiče usmerjevalniku višjega cenovnega razreda. Na eni strani najdemo WAN vhod, ki podpira gigabitno hitrost ter dodaten vhod, ki podpira hitrosti do 2,5 Gbps. Na drugi strani najdemo štiri vhode Ethernet, medtem ko še eno stranico krasita dva USB 3,2 vhoda. Priklapljanje in odklapljanje kablov zna biti nerodno, a k sreči lahko vseh osem anten obračamo po mili volji, navsezadnje pa jih lahko tudi povsem odstranimo.

ROG Rapture
Tole vsekakor ni majhna naprava in pred nakupom se je dobro prepričati, da imate sploh za njo prostor.

Rapture GT-AXE11000 je tripasovni usmerjevalnik, ki ga lahko uporabimo povsod, a seveda vam že zunanjost in dizajn povesta, da bodo od njega največ odnesli igralci, ki imajo res visoke zahteve. Podprti so pasovi 2,4, 5 in celo 6 GHz. Pri 2,4 GHz boste gledali v številko 1,148 Gbps, 5 in 6 GHz pa znata ves stisniti hitrosti do 4,804 Gbps. Teoretično zna tako Rapture GT-AXE11000 prepustiti do nekje 11 Gbps, kar so hitrosti, ki jih težko presežejo tudi največje LAN zabave. Vendar pa se zna to spremeniti v prihodnosti in morda bi kdo ob igranju počel še kaj drugega, kot je denimo pretočno predvajanje filmov preko Netflixa ali pa delanje prenosa v živo na Twitchu. Takrat takšna prepustnost pride izjemno prav, kar smo spoznali tudi na našem nedavnem dogodku Gaming POPUP v Supernovi Rudnik.

Namreč na prejšnjem dogodku smo imeli kar nekaj težav z internetom, ki niso izvirale samo iz hitrosti ampak so se nanašale tudi na nenačrtovano zaplete iz strani obiskovalcev. Slej ali prej se usede nekdo za računalnik, ki začne prenašati igre, ki jih ni na PC-ju in če jih to naredi nekaj hkrati, na internetnem prometu kmalu nastane gneča in trpeti začnejo čisto vse povezave.

Ravno zaradi tega smo na Gaming POPUP #2 zvlekli ravno usmerjevalnik Rapture GT-AXE11000, ki smo ga posadili pod televizor, zaradi njegove glomaznosti pa so nas nekateri obiskovalci začeli spraševati, ali je to nemara kakšna nova konzola.

ROG Rapture
Usmerjevalnik smo uporabili na našem zadnjem dogodku in ljudje so upravičeno spraševali, če je to morda nova konzola.

Vendar pa je Rapture imel veliko bolj pomembno nalogo kot pa samo poganjanje Fortnita. Prenašati je moral namreč promet šestih PC-jev, ki so hkrati poganjali igre kot so Fortnite in League of Legends, zraven pa je moral še skrbeti za povezavo treh konzol PlayStation 5, en VR sistem in dva dirkalna simulatorja. Da bi bila zadeva še bolj zanimiva je moral preračunavati tudi podatke igre Microsoft Flight Simulator, ki pri risanju talnih map potrebuje neprestano povezavo na internet, saj od tam pretaka silno velike in realistične teksture mest in druge okolice.

In Rapture GT-AXE11000 je vse te svoje naloge opravil z odliko: brez zatikanja ali pa kakršnihkoli izpadov. Router se ponaša z res nizko latenco, kar gre tudi na račun njegovega sistema Game Boost, ta pa da v internetnem prometu prednost vsem igričarskim sistemom, ki so nanj povezani z Ethernet kablom.

Vhodov je dovolj, da bodo zadostili vsem vašim potrebam.

Na programski strani vsebuje Rapture GT-AXE11000 kar nekaj priboljškov. Vključena je denimo podpora za AiProtection, antivirusnik, ki lahko zazna in ustavi staro in novo zlonamerno kodo. Prvo nastavitev usmerjevalnika boste spočeli na PC-ju in sicer preko posebne strani, ki bo delovala preko brskalnika. Po uvodnih nastavitvah se vam bo odprlo celo morje različnih možnosti, preko katerih boste lahko spočeli cel kup nastavitev, zmožni pa boste tudi spremljanja raznih statistik spletnega prometa. To pride zelo prav pri LAN zabavah in prej opisanih komplikacijah, kjer nekdo začne pretakati podatke, saj lahko točno vidite, na kateri pas so priključene določene naprave in katere cuzajo največ internetnega prometa. Dostop do usmerjevalnika si lahko nato nastavite tudi preko namenske aplikacije, kar smo prav tako plodno izkoristili na našem dogodku, saj se ti ne da vedno odpirati prenosnika.

ROG Rapture
Programsko opremo poganjamo znotraj brskalnika, na voljo pa je tudi aplikacija za telefone.

Žal je uporabniški vmesnik dokaj nepregleden. Nosi tisti tipični izgled, ki je soroden vsem izdelkom znotraj serije Republic of Gamers in zame osebno so nekatere nastavitve, ki bi morale biti v ospredju, skrite za nekimi odročnimi meniji ali pa so določene funkcije vmesnika preprosto preslabo razložene. Ta igričarski izgled mi je šel na živce že pri opisovanju ASUS-ovega telefona in težave mi je povzročal tudi tule.

Poleg nepreglednega vmesnika se moram potožiti tudi nad ceno. Asus ROG Rapture GT-AXE11000 zase zahteva skoraj 600 € in čeprav resda ponuja cel kup nastavitev in boste s tem usmerjevalnikom vlagali tudi v prihodnost, se mi zdi cena vseeno malce presoljena. Prav tako njegova velikost in teža ne bosta všeč ravno vsem, zato si je zadevo pred morebitnim nakupom pametno najprej v živo ogledati in se prepričati, da boste usmerjevalnik sploh namestili na svojo mizo ali omarico.

Vaša reakcija na članek?

Sveže novice

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne novice

Več