ASUS ROG Zephyrus Duo 16 – pošast za 4.000 €

Kako lahko podjetja sploh še inovirajo pri razvoju prenosnikov? No, en način je samo evolucija strojnih delov, kar pomeni, da v notranjosti najdemo vsako leto močnejše komponente, ki ne zadostijo samo preprostemu brskanju po spletu, ampak tudi omogočijo bolj napredno delo z grafičnimi orodji ali pa poganjanje najnovejših iger pri najvišjih grafičnih nastavitvah.

Drug način pa je spreminjanje same oblike prenosnika, ki je že dolgo uveljavljen kot preprost ekran in tipkovnica, ki na sredini poseduje še sledilno ploščico. Glavni igralci na področju laptopov nam želijo v zadnjih letih omogočiti večopravilnost, katera na navadnih PC-jih pomeni dodatek še enega monitorja, pri prenosnikih pa to ni tako preprosto in podjetja še vedno niso zadela tiste idealne oblike, ki bi bila priročna in hkrati ergonomska.


VIDEO RECENZIJA


SPECIFIKACIJE

  • Procesor: Ryzen 9 6900HX
  • Pomnilnik: 32 GB LPDDR5
  • Zaslon: 16 palcev, 3840 x 1100
  • Frekvenca osveževanja: 120 Hz
  • Grafična kartica: RTX 3080 Ti
  • Operacijski sistem: Windows 11
  • Digitalno pero: Ne
  • Teža: 2,5 kg

V takšno smer cilja tudi novi prenosnik ROG Zephyrus Duo 16, v katerega ASUS ni stlačil res impresivnih strojnih komponent ampak je vanj zapakiral tudi inovativno obliko, ki pod glavni zaslon doda še enega, ta pa se ob odprtju prenosnika elegantno zapelje v rahlo nagnjen položaj. Zadeva izpade res impresivno in me je malce spomnila na tiste otroške knjige, ki v zaprtem stanju niso videti nič posebnega, ko pa jih enkrat odpreš ven skočijo papirnate živali.

Zephyrus Duo 16 vam da že na začetku vedeti, da se v njem nekaj skriva, saj je tole ogromen prenosnik, ki sicer poseduje 16-palčni ekran, a njegova teža znaša kar 2 kilograma in pol. Tole vsekakor ni zadeva, ki bi bila res priročna za prenašanje naokoli, saj je prenosnik za kaj takšnega enostavno pretežak in pri njegovi uporabi se boste še najbolje počutili takrat, ko ga boste namestili na neko fiksno mizo.

asus rog
Obilna zadeva je tole, ki s svojo atraktivno zunanjostjo privleče pozornost cele pisarne.

Duo 16 je zgrajen iz kvalitetnih materialov in je na voljo v samo črno-sivi barvi. To je igričarski prenosnik, kar vam da vedeti že zunanji del zadnje strani, kjer se nahaja ROG logotip, ta pa seveda lahko sveti v RGB razsvetljavi. Na žalost so vidni prstni odtisi stalnica pri uporabi tega prenosnika, tako da če ga želite imeti pri neki predstavitvi, je pametno s sabo nositi kakšno priročno krpico za hitro čiščenje.

Kar se tiče vhodov je ASUS te pametno razporedil na vse strani, kar je vsekakor pohvalno, saj kakšno gnetenje vhodov na samo eno stran velikokrat izpade nerodno. Najbolj zasedena je leva stran prenosnika, kjer se nahaja 3,5 mm vhod za slušalke, čitalec microSD kartic, USB-C vhod, vhod USB 3.2, luknja za napajanje in izhod za DisplayPort. Desna stran po drugi strani vsebuje samo USB-C priklop, ASUS pa je dodatke preselil še na zadnjo stran, kjer najdemo izhod za HDMI 2.1, Ethernet vhod in še en navaden vhod za USB. Kar se tiče vseh vhodov in izhodov je torej tole klasika, a Etherneta ne najdemo povsod, zato je njegova prisotnost tule vsekakor pohvalna – še posebej zaradi tega, ker boste zadevo najverjetneje uporabljali na neki mizi, kjer bo ves čas priklopljen na napajanje in če se boste lotili kakšnega tekmovalnega večigralstva, potem ga boste na splet najverjetneje povezovali preko kabla.

V igranje se boste vsekakor lahko spustili s samozaupanjem, saj je ASUS sem notri zapakiral res impresivne strojne dele, ki bi jih ljubosumno gledal tudi kakšen lastnik PC-ja. Za procesorsko plat skrbi AMD Ryzen 9 6900HX, ki tiktaka pri 3,3 GHz, podpira pa ga kar 32 GB DDR5 pomnilnika, ki teče pri 4.800 Mhz. Impresivnih karakteristik tule še ni konec, saj notri najdemo tudi grafično kartica RTX 3080 Ti, ki na sebi nosi 16 GB pomnilnika, ta grafika pa jasno nakaže, da na tem prenosniku ne bomo igrali samo pasjanse, ampak se bomo lahko pozabavali tudi z vsemi najnovejšimi naslovi, ki znajo poganjati tudi ray tracing osvetljevanje.

asus rog
Izstopa sekundarni zaslon Screenpad+, na katerega lahko navlečemo cel kup bližnjic za lažje delo.

A preden se spravimo v igranje, si oglejmo še dva pomembna dela tega prenosnika. Prvi je sam zaslon, ki vsebuje miniLED panel in pri ločljivosti 4K podpira do 120 Hz , če pa to znižate na 1920 x 1080 pa osveževanje skoči na impresivnih 240 Hz. V obeh primerih boste gledali v impresivno in živo sliko, kar gre na račun 1.100 nitov svetilnosti. Prenosnik je zaradi tega kot naročen za uživanje v igrah in tudi gledanje filmov in serij zadeva povsem zadostuje, čeprav bi za kaj takšnega prav prišel malenkost večji ekran.

Druga zadeva sliši na ime Screenpad+, to pa je tisti sekundaren zaslon, ki se nahaja pod tistim glavnim in je od njega povsem ločen. Ta je občutljiv na dotik in vsebuje 60 Hz osveževanje, pri odpiranju prenosnika pa ostane v rahlo nagnjenem položaju, pod njim pa se nahaja kar nekaj prostora. Oblika me je presenetila, saj se s takšnim prenosnikom še nisem srečal in ko zadevo odpreš na mizi boš zagotovo privlekel nase poglede bližnjih.

Seveda se takoj postavi vprašanje, čemu točno sploh služi Screenpad+. No, ASUS je nanj na levo stran dodal kup bližnjic, preko teh pa lahko gor povlečemo zadeve tipa kalkulator ali pa okno za preprosto risanje ali pisanje. Žal Zephyrus ne vsebuje nobenega digitalnega pisala, tako da boste za kakšno napredno ustvarjanje znotraj Photoshopa morali priskrbeti svojega, za občasne čačke pa bo povsem dovolj tudi vaš prst.

Zephyrus Duo
Sekundarni zaslone je malce dvignjen, kar verjetno omogoča tudi lažje hlajenje celotnega sistema.

Nismo pa omejeni samo na te aplikacije, saj lahko iz glavnega zaslona na Screenpad+ brezšivno povlečemo karkoli. Sam se najraje dol povlekel okno brskalnika in si spodaj zagnal kakšen prenos v živo, ki mi je nato popestril kakšno dolgočasno delo ali pa me je zabaval med igranjem iger. Praktična uporaba se tule nekje zame zaustavi, saj kakšne druge uporabe za Screenpad+ niti nisem našel. Fajn bi bilo, če bi lahko nanj preselil določene elemente kakšnih iger, kot je denimo kakšna mapa znotraj iger, a seveda so to samo pobožne teoretične želje, saj bi za kaj takšnega moral poskrbeti sam razvijalec, trg takšnih prenosnikov pa niti približno ni tako velik, da bi se jim kaj takšnega zares splačalo.

Pod Screenpadom se nahaja še manjši LED zaslonček, ki vas zabava z RGB osvetljavo, pod vsem tem pa najdemo še enako razsvetljeno tipkovnico, ki da zadovoljiv odziv tipkanja. Žal slovenske gravure tule ne boste našli, tako da boste na njej bolj na slepo iskali šumnike, zaradi sekundarnega zaslona pa je tipkovnica premaknjena malce nižje. V praksi to pomeni, da takšen prenosnik na vaši mizi zasede malce več prostora, saj je treba nekam nasloniti še dlani, ASUS pa je dobrodelno v paket primaknil še gumijasto počivalo za zapestja, ki se zna ob potnih rokah hitro umazati.

Sledilna ploščice tokrat ne boste našli na sredini ampak na desni strani. Žal je ploščica enostavno premajhna in čeprav lahko na njo premaknete priročni kalkulator, bi si namesto tega vseeno želel malce več površine za premikanje miške. Zadeva je tudi hudo nerodna za levičarje, za katere je zadeva skoraj neuporabna, situacija pa se še dodatno zakomplicira, če želite prenosnik uporabljati na kolenih, saj boste slej kot prej zadevo prevesili na desno stran.

Zephyrus Duo
Tipkovnica ni nič posebnega, zaradi dodatnega ekrana pa je pomaknjena malce nižje, tako da boste na mizi potrebovali malce več prostora.

Kar se tiče same uporabe pa se ASUS ROG Zephyrus Duo 16 obnese odlično. Brskanje po spletu, gledanje prenosov v živo in klikanje po Photoshopu ni privedlo do nobenega zatikanja, ta superiornost pa se prenese tudi v igre. Za testiranje smo najprej skočili v igro Cyberpunk 2077 – izjemno zahtevno igro, čigar ray tracing osvetljevanje pokori tudi najmočnejše grafične kartice. Tu smo na ločljivosti QHD ob najvišjih grafičnih nastavitvah pri vklopljenem ray tracingu uživali pri stabilnih 60 sličicah na sekundo, kar je za prenosnik vsekakor pohvalno. Seveda smo za uživanje pri takšnih sličicah na sekundo morali uporabiti tudi DLSS, ki je na možnosti “Performance” tudi presegel 60 sličic na sekundo.

Nato smo skočili še malce v igranje večigralskih naslovov, kjer smo se zabavali v igri Call of Duty Warzone 2.0. Tudi tukaj smo uporabili DLSS in preko tega smo ob priporočenih grafičnih nastavitvah dosegali do 120 sličic na sekundo, zagotovo pa bi z nekah optimizacijami na QHD ločljivosti skočili vse do 165 sličic na sekundo.

The Callisto Protocol je po drugi strani pokazal, da ta igra še vedno potrebuje nekaj optimizacije. V iskanju stabilnih 60 sličic na sekundo smo se zadovoljili s srednjimi grafičnimi nastavitvami, a so te tekle pri 60 sličicah na sekundo, brez vključenega ray tracinga. DLSS-a tukaj ni, zato smo obkrožili opcijo FSR 2.0, tu pa smo optimizacijo nastavili na “Quality” in dejansko je zadeva tekla pri 60 sličicah na sekundo, a vseeno so se vsake toliko pojavili določeni padci sličic na sekundo.

Zephyrus Duo
Med mini ekranom in tipkovnico se nahaja še atraktivni prozorni del, ki pokaže nekaj drobovja znotraj prenosnika.

Kar se tiče baterije je ta presenetljivo vzdržljiva, glede da mora skrbeti za poganjanje vseh teh silnih komponent in dveh zaslonov. Iz enega polnjenja smo potegnili za 3 ure neprestane uporabe, ASUS pa je kot vedno poskrbel za dobro hlajenje, tako da kakšnih pretiranih skrbi glede segrevanja in glasnih ventilatorjev ni.

ASUS ROG Zephyrus Duo 16 se na koncu izkaže za odličen prenosnik, ki bo brez kakšnega potenja opravil z vsako nalogo, ki mu jo dostavite. Vendar pa takšna impresivna in inovativna oblika, podprta s strojnimi mišicami zahteva svojo ceno, saj boste morali zanj na široooko odpreti denarnico in ven primakniti vsaj 4.000 €. Za takšno ceno lahko dobite že rahlo rabljen avto, zato je v teh časih prenosnik s takšno cenovno nalepko težko priporočiti komurkoli, razen tistim, ki preprosto morajo imeti vse takšne inovativne izdelke in si v Sparu privoščijo izdelke, ki ne spadajo pod znamko S-Budget.

Vaša reakcija na recenzijo?

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več