Hogwarts Legacy sploh še ni zunaj, a že je polno kreganja glede transfobije

Harry Potterja pozna praktično vsak. Ta knjižna franšiza, ki se v glavnem vrti okoli mladega čarovnika, ki se nato odpravi na učno pot v magični svet Bradavičarke je svoj zadnji del dobila leta 2007, a je danes vseeno skoraj enako popularna, kot v svojih zlatih letih. Te knjige so namreč nekaj unikatnega, saj je bil prvi del bolj kot ne otroška knjiga, avtorica J.K. Rowling pa je nato vsak del spisala za bolj zrelo publiko, tako da so nekateri ob Harry Potterju dobesedno odrasli.

Knjige in filmi so tako zanimivi odraslim ljudem, ki jih napaja še nostalgija in mlajšim, saj je so teme znotraj filmov in knjig večne. Da ne omenimo sploh, da so filmi postali že nekako tradicionalni ogled ob božičnih časih, zato se vse, kar se tiče Harryja Potterja, še vedno noro prodaja.

Ampak ste vedeli, da so te otroške in najstniške knjige v zadnjih letih postale tudi močno politizirane? Veliko vlogo pri temu igra avtorica J.K. Rowling, ki je leta po izdaji knjig začela ven metati trapaste izjave, za katerimi ni nihče spraševal. Rowlingova je denimo razložila, da na Bradavičarki včasih niso imeli stranišč, tako da so se čarovniki olajšali pač tam kjer so stali in da so preprosto odčarali posledice stran.

Te izjave so bile sicer trapaste, a dokaj nedolžne, veliko bolj pa je avtorica opozorila nase, ko je začela pridigati glede LGBTQ skupnosti. Slednjo je razjezila zaradi večih izjav – ena bolj slavnih je tista, ki pravi, da ne moreš biti ženska, če nimaš menstruacije. To je prililo dovolj bencina na ogenj, da so označili za osebo TERF oziroma Trans-Exclusionary Radical Feminism, kar je v bistvu transfob. Zaradi tega so se od avtorice začeli oddaljevati vsi, J.K. Rowling pa je bilo bolj kot ne vseeno. Na svojih stališčih vztraja, to pa si lahko privošči, saj je od Harryja Potterja zaslužila dovolj, da je pokrita za več življenj, od licence pa še danes služi silne denarce.

Internet pa je seveda še vedno jezen in nekateri so se spravili prečesavati njena že izdana dela, če kje morda smrdi še po čem, kot pa samo po transfobiji. In ven so tako prišle stvari, na katere kakšni bralci sprva sploh niso pomislili. Od rasizma glede azijskih igralcev, kjer imajo vsi neka smešna imena, a le Harryjeva azijska simpatija nosi ime Cho Chang, do tega, da so goblini in hišni sužnji palčkov v bistvu samo inačica Židov iz resničnega življenja.

Jeza se v nekaj letih še ni pomirila in je zdaj nova vzbrstela zaradi prihajajoče igre Hogwarts Legacy, odprtosvetne igre, kjer bomo ustvarili svojega čarovnika na Bradavičarki. Da igra ne bo izšla ravno potiho je pokazala veja Reddita Gamingcirclejerk, ki v glavnem služi norčevanju iz iger, vsake toliko pa se pojavi tudi kakšna bolj resna tema. Moderator je objavil temo, kjer je slika igre Hogwarts Legacy in avtorice J.K. Rowling, zraven pa je pripisal, da kdorkoli bo kupil tole igro priznava, da je tudi sam transfob.

Zadeva je seveda eksplodirala in v kratkem času je v temo nakapljalo tisoče komentarjev, moderator pa je kasneje zapisal, da je zaradi teme prejel več groženj s smrtjo in da je moral odstraniti cel kup uporabnikov. A vztraja pri svoji izjavi, kateri je dodal tudi to, da je nakup igre tudi politična izjava, pa če ti je to všeč ali ne in če moraš delati mentalno gimnastiko, da opravičuješ dajanje denarju transfobu, potem si tudi sam transfob.

Seveda se s tem vsi ne strinjajo. Nekateri želijo samo podoživeti svoje otroške spomine iz Harryja Potterja in to v čudoviti rekreaciji Bradavičarke in v ustvarjanju svojega lastnega čarodeja, brez da bi to morala biti neka politična ali moralna izjava.

Igra Hogwarts Legacy izide 10. februarja 2023.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime