Ena najbolj zaželenih iger na Steamu je vsak dan videti kot večji nateg

Igra The Day Before je bila uradno predstavljena v letu 2021 in hitro nase privabila oči radovednežev. Igralni posnetek je namreč pokazal MMO v obliki tretjeosebne preživetvene streljačine, ki se ponaša z odlično grafično podobo, same igralne mehanike pa so spominjale na The Division, le da so se iz te apokalipse izrodili zombiji in ti bodo med igralci vedno popularni.

Nadaljnji igralni posnetki so prinašali nove obljube, kot je eden od najbolj realističnih sistemov vožnje, zanimivo pa je bilo gledati tudi v nadgrajevanje orožij. Navdušenje med igralci je začelo rasti in The Day Before je bil na Steamu na prvem mestu glede zaželenosti, saj so si igralci množično zadevo dodajali pod seznam želja.

Igričarski veterani pa so na novi naslov že od začetka gledali z dobro mero skepse, saj takšni naslovi, ki na začetku obljubljajo vse mogoče, na koncu dostavijo bolj malo ali pa sploh nič. Vsi se še dobro spomnimo napovedi igre Abandoned, ki naj bi bila nova mojstrovina v žanru grozljivk, za katero se je dolgo tudi ugibalo, da na njej dela Hideo Kojima in da bo tole oživitev Silent Hilla, dokler vse skupaj ni utonilo v pozabo, saj je med razvijalci prevladalo mnenje, da je razvijalec samo en velik nategun.

Nič čudnega da potem tudi tule dvome dviga studio Fntastic. Ta je sicer leta 2021 izdal eno igro Propnight, vendar pa je The Day Before močno bolj ambiciozen projekt, ki bi pritikal kakšnemu večjemu AAA studiu. Obrvi je nato dvignila tudi njihova politika zaposlovanja, saj so ponosno najavili, da na razvoju dela veliko prostovoljcev, kar je v redu za kakšen mod ali pa indie naslov, a za takšno produkcijo niti približno ni primeren.

Fntastic je nameraval še ta mesec vsem dvomljivcem zapreti usta, saj so obljubljali velik igralni napovednik, ki bi prišel hudo prav. Do sedaj smo sicer dobili nekaj pogleda v igranje, a ti posnetki so bili kratki in vnaprej režirani, tako da niso ponujali resničnega vpogleda v igro. Prav tako bi moral The Day Before iziti že čez pičla dva meseca, zato je bil že skrajni čas za kakšen daljši igralni posnetek.

A glej ga zlomka, od vsega skupaj ne bo nič. Fntastic je najprej na Steamovem forumu zapisal, da je bila igra odstranjena iz Steama, to pa naj bi bila napaka iz strani Valva. Malce kasneje pa so na Twitterju zapisali, da so naleteli na ogromne težave glede blagovne znamke The Day Before. Nekdo je namreč za njo v maju 2021 vložil patent, ki je bil odobren avgusta 2022. Fntastic očitno o temu ni vedel nič, kar je bizarno, saj so januarja lani sami vložili patent za to ime in verjetno bi morali že takrat dobiti obvestilo, da ime ni več na voljo.

Opozorilo glede licence naj bi dobili šele nekaj dni nazaj, ko je lastnik patenta na Steamu vložil pritožbo in Valve je zaradi tega igro odstranil iz Steama. Fntastic zdaj pravi, da skrivnostnega igralnega posnetka ne smejo pokazati in se morajo najprej posvetovati z odvetniki, zaradi nekega razloga pa je izid bil prestavljen na 10. november, kar je debelih osem mesecev zamika.

Izgovor igralcev ni prepričal in veliko jih je začelo ugibati, da The Day Before sploh ne obstaja in da je razvijalec Fntastic kazal lažne igralne posnetke. Da je morda nekaj na temu je pokazal tudi moderator na Discordu, ki je tudi sam izrazil dvome, da igra sploh obstaja in ne on, ne nihče od moderatorjev še ni videl kakšnega resnega igralnega videa.

Je The Day Before potemtakem nateg? Kdo bi vedel, je pa celotna situacija vsekakor čudna in če je res vse skupaj goljufija, potem mora ta biti zelo obsežna, saj je igro celo promovirala Nvidia za prikaz tehnologije ray tracing in DLSS 3, Fntastic pa je od tega zagotovo potegnil kakšen evro.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. Tudi igra Just Us, ki so jo predstavili na Steamu okoli leta 2019, je zgleda nateg, saj od takrat niso izdali nobenega videa, sporočila za javnost in isto je igra še vedno prikazana kot “coming soon” …

    Verjetno gre za tipe iger, kot je Identity, za katero vsi vemo kako se je končala …

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime