Risen je zdaj na voljo v nadgrajeni obliki za novejše konzole in PC

Oboževalci nemškega razvijalca Piranha Bytes in njihove franšize Gothic so si enotnega mnenja, da je prvi Risen tisti pravi naslednik Gothic iger, saj je razvijalec leta 2009 to igro izdal pod novim založnikom Deep Silverjem, takrat pa so si želeli samo tega, da lahko svojo pot začne na novo in to z naslovom, ki bi sicer povedal novo zgodbo, a bi se ponašal s prepoznanimi prvinami Gothica.

Risen nas je preselil na nov otok Faranga v vlogi novega protagonista, ki je svoje življenje začel kot brodolomec. Ko smo si iz ušes stresli še zadnje koščke peska, smo zagrabili prvo palico in se podali v prosto raziskovanje otoka, ki nam ponudi možnost pridružitve trem različnim taborom: banditom, Inkviziciji in magom. Vsak od njih potrebuje našo pomoč, saj otok dobiva redne potrese, iz tal pa so se dvignili (štekate, Risen?) bizarni templji, ki so potrebni raziskovanja, v sebi pa ne držijo samo mičnih zakladov, ampak tudi hudo nevarne reptilne grdavže, ki znajo vihteti pošteno ostra rezila.

Tako kot pretekle igre razvijalca Piranha Bytes, nam je tudi Risen ponudil prosto raziskovanje okolice in v igranje je treba vložiti kar nekaj potrpežljivosti, saj nas lahko potovanje na napačni del otoka drago stane, ko tam naletimo na kakšno zver, ki se našemu ubornemu orožju samo posmehuje. A ko se enkrat natreniramo in si naberemo boljšo opremo, se lahko tem posmehljivcem vrnemo in takrat, ko jih odpravimo s samo par zamahi sabljice, je občutek naravnost božanski.

Risen je originalno izšel samo za PC in konzolo Xbox 360, zdaj pa je založnik THQ Nordic poskrbel za manjšo nadgradnjo, ki igro naredi igralno na konzolah Nintendo Switch, PlayStation 4 in Xbox One – seveda bodo zaradi tega igralne tudi na PlayStation 5 in Xbox Series X.

Nadgradnja je prispela tudi na PC in je povsem brezplačna. Od nje ne pričakujte kakšne nove grafične preobleke, je pa THQ Nordic priskrbel podporo za igralne ploščke in dosežke, odpravljenih pa je bilo tudi nekaj hroščev. Slednje pomeni tudi to, da nekatere modifikacije zdaj ne delujejo več, so pa združljivi shranjeni položaji od prej.

Risen je kasneje dobil še dve nadaljevanji, a nobeno od teh ni doseglo kvalitete originala. Upamo, da zna nadgradnja prvega dela pomeniti delo na povsem novem poglavju, THQ pa je že namignil, da zna takšno predelavo za konzole dobiti tudi Gothic 2.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime