Razvijalec Atomic Hearta se je opravičil za rasistično risanko, ki jo najdemo znotraj igre

Mundfish, ruski studio, ki je pred kratkim izdal dokaj dobri Atomic Heart, se je že pred izdajo kopal v težavah, saj so igralci širom sveta pozivali h bojkotu naslova, saj zahodnemu svetu te dni ne dišijo zadeve, ki so jih proizvedle ruske roke.

Kontroverzija se je nadaljevala tudi po izdaji igre, saj so nekateri začeli v igri videvati sublimna sporočila, ki naj bi podpirala rusko vojno in zaničevala Ukrajince. Nekdo je denimo opazil, da je neka konzerva nosi rumeno-modro barvo, gor pa naj bi se pojavil napis za zmleto svinjino, zaključkov iz tega pa ni težko potegniti. Na koncu se je izkazalo, da je zadeva vzeta iz resnične sovjetske zgodovine in da je bil napis preveden nepravilno, a to internetnih govoric glede potenicalne sovražnosti Mundfisha ni ustavilo.

Atomic Heart dokaj verno kopira nekatere sporne sovjetske ideje, ki morda niso več primerne za sodobno družbo. Ko se razvijalec loti takšne občutljive vsebine, je to navadno zato, ker želi predstaviti to ideologijo, ki je povod za nadaljnje razpletanje zgodbe. Nekaj takšnega smo denimo videli v igri Mafia 3, kjer se je veliko zgodbe vrtelo okoli rasizma do temnopoltih, ki je bil sestavni del življenja Američanov v začetku sedemdesetih, razvijalec Hangar 13 pa je še pred začetkom igre igralce opozoril, da bodo gledali nekaj občutljivih tem, a da so te potrebne za realistično pripoved, ki jo želi prikazati dotična igra.

Mundfish takšnega opozorila v Atomic Heart ni vnesel, a morda bi bila to pametna ideja. Znotraj igre lahko v raznih sobah, kjer lahko shranimo napredek in nadgradimo opremo, najdemo tudi televizor, ki prikazuje resnično sovjetsko risanko Nu, Pogodi! in ta vsebuje eno hudo kontroverzno sceno, ki na ekranu pokaže temnopolteža, oblečenega, kot da je ravno pobegnil iz nekega afriškega plemena.

Tip se pojavi na ekranu samo kakšno sekundo, a to je bilo dovolj za internetno jezo, ki je razvijalca prisilila, da se javno opraviči. Za spletno stran IGN je povedal, da niso z risanko nikogar želeli užaliti in da bo sporna scena posledično odstranjena. Ni sicer jasno, ali bo razvijalec izrezal samo to sekundo posnetka ali pa bo izginila celotna risanka in s čim jo namerava nato nadomestiti, a ve se, da bo zadeva izginila preko ene od prihajajočih posodobitev.

Ukrajina je sicer poslala uradno pismo Microsoftu, Sonyju in Valvu, da iz svojih digitalnih polic odstrani Atomic Heart, saj naj bi izkupiček od tega naslova napajal rusko vojsko.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime