Microsoft pokazal prihodnost dela z Office orodji, ki jih podpira umetna inteligenca

Podjetje Microsoft je včerajšnji dan izkoristilo za obsežno predstavitev prenovljenega sistema orodij Office, iz katerih je jasno razvidno, da bodo profesorji v vseh izobraževalnih ustanovah imeli kmalu veliko težje delo. Praktično vsa orodja bodo namreč podprta s pomočjo umetne inteligence GPT-4, ki nas že dolgo navdušuje znotraj brezplačnega pogovornega bota ChatGPT, zdaj pa bodo ti algoritmi popestrili naše vsakdanje delo za službo ali šolo – seveda pa bo slej kot prej nekdo zadevo začel izkoriščati za veliko več kot samo za pomočnika, saj bo raja želela tehnologijo izkoristiti za to, da dela namesto njih.

Orodja Office so zdaj po novem združena pod oznako Microsoft 365, pri teh pa je pomembno to, da se za delovanje zanašanje v povezavo na oblak. Iz te strani bo deloval tudi novi umetnopametni pomagač CoPilot, ki bo zmožen opraviti veliko nalog. Vse aplikacije so v 365 med sabo povezane, tako da boste pri tipkanju v Wordu enostavno kliknili na gumb za CoPilota in mu naročili, da iz pisane besede ustvari prepričljivo PowerPoint prezentacijo. Na enak način bomo lahko izrabili Excel, saj bomo lahko iz teksta ustvarili tabele in grafe, kar zna priti prav za podjetja, ki želijo hitro ustvariti pregledno in dostopno finančno poročilo.

CoPilot bo postal uporaben tudi znotraj video pogovornega programa Teams. Če boste denimo na kakšen sestanek zamudili vam bo znal izpisati vse tisto, o čemu so sogovorniki čebljali do vašega prihoda, prav tako pa bo nato lahko povedano pretvoril v besedilo ali pa ustvaril tabelo tistih najbolj pomembnih točk, ki si bile omenjene znotraj sestanka.

Microsoft pravi, da celoten sistem delovanje ne bo deloval samo na umetni inteligenci GPT-4, ampak bo povezan z Microsoftovim lastnim orodjem Graph. V praksi to pomeni, da bomo pri ukazu ustvarjanja tabele v PowerPointu podatke glede dokumenta v Wordu najprej poslali v Microsoft Graph, ki bo iz poslanega najprej izluščil bistvene podatke, nato je to poslano v GPT-4, nakar Graph še enkrat preveri ustvarjen izdelek, preden se ta izpiše na zaslonu uporabnika.

Kljub vsem tem naprednim algoritmom Microsoft priznava, da CoPilot zaenkrat ni popoln in da se pri rezultatih znajo pojaviti napake. Na to bo pri delu opozorjen tudi uporabnik, ki bo moral ustvarjeno tabelo ali predstavitev še enkrat dodatno preveriti.

Prenovljena orodja, podprta z umetno inteligenco, so že prešla v fazo testiranja in so trenutno na voljo 20 podjetjem, a Microsoft pravi, da bo ta krog uporabnikov kmalu razširil. Umetna inteligenca GPT-4 je prav tako na voljo samo tistim, ki so za njo pripravljeni plačati, a moč jo je preizkusiti tudi brezplačno, saj poganja iskalnik Bing. Ta naj bi bil prav tako zaenkrat na voljo samo za omejeno testiranje, a nekateri poročajo, da ste ob obisku sledeče strani in prijavi praktično avtomatsko odobreni.

Prihodnost produktivnost bo tako očitno ležala v umetni inteligenci. Microsoftova predstavitev se je namreč zgodila zgolj nekaj dni po Googlovi najavi, da bodo tudi njihova orodja Google Workspace kmalu podprta z umetno inteligenco – testiranje se bo tam začelo konec meseca in bo sprva na voljo samo Američanom.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime