Linus Tech Tips utrpel ogromen hekerski napad – YouTube kanal trenutno promovira kriptovalute

*Posodobitev: stvari so se že vrnile v normalo, neprespani Linus pa je že pripravil kratko obnovo dogodkov.

Originalni članek:

Eden največjih YouTube kanalov Linus Tech Tips je v pretekli uri dobil malce drugačno podobo. Sledilci kanala so na YouTubu opazili, da je kanal spočel nek prenos v živo, kjer se je na zaslonu izrisal veleznani Elon Musk, sam kanal pa je ime spremenil iz Linus Tech Tips na Tesla.

linus

Ne, kanala ni kupil trenutno lastnik Twitterja, ampak je nekemu vsiljivcu uspelo pridobiti prijavne podatke do kanala, ki mu je nato spremenil podobo, nato pa započel lažni prenos v živo, ki je v bistvu posnetek konference The ₿ Word iz let 2021, ki se jo je takrat udeležil tudi Musk. Na videu se nahaja QR koda, ki vas nato preusmeri na lažno stran Tesle, tam pa je obljubljena največja nagrada v zgodovini kripta. Vse je seveda nateg, ki želi obiskovalcem izmakniti njihove lastne kripto žetone, v zameno pa ne boste dobili bogastva, ampak eno debelo konjsko figo.

Hekerjem očitno ni očitno uspelo dobiti dostopa samo do tega kanala, ampak tudi do drugih. Ločen kanal Techquickie je denimo povsem izginil, za nekaj časa pa je bila ugasnjena tudi uradna stran linustechtips.com, ki je zdaj spet na voljo, a na vrhu uporabnike opozarja na vdor hekerjev. Žrtev je hekerjev je postal tudi kanal TechLinked.

V Linusovih pisarnah trenutno zagotovo donijo alarmi in trenutno osebje išče točko ranljivosti, kjer se je vsiljivec izmuznil vsem obrambnim mehanizmom, vprašanje pa tudi ostaja, do kakšnih podatkov je prišel. Heker namreč ni samo spremenil ime glavnega kanala, ampak je tudi zbrisal cel kup posnetkov, čudne pa so tudi številke glede naročnikov. Linus Tech Tips bi moral vsebovati 15 milijonov naročnikov, a trenutne številke kažejo 4,21 milijona, minute kasneje pa je številka padla na 1,82 milijona.

Stanje se bo slej kot prej najbrž povrnilo v neko normalno stanje, a do takrat zna preteči nekaj časa, vsekakor pa bo vse skupaj ogromna finančna škoda za enega najbolj uspešnih tehnoloških kanalov YouTuba.

Zadnji mesec za lastnika kanala Linusa Sebastiana ni šel po načrtih. Najprej je v prenosu v živo zaradi napačno mišljene besede skoraj zagonil kariero, zdaj pa so mu ponagajali še hekerji. Če zadeve ne bodo skupaj spravili do jutri, potem bo prekinjena Linusova dolgoletna tradicija prenosov v živo WAN, ki so se zgodili vsak petek ob isti uri.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime