UVI Gear Pride v2 – evolucija slovenske tipkovnice

Čas res hitro mineva in pretekla so že štiri leta odkar smo na slovenskem trgu prejeli prvo tipkovnico, ki je nastala kot plod slovenskih rok. Govora je o podjetju UVI, ki je leta 2019 v obtok poslal dvojec tipkovnic UVI Pride in UVI Pride Mini, dizajn in uporabnost teh pa sta bili dovolj kvalitetni, da se podjetju ni bilo treba ukvarjati z vsakoletno inovacijo tipkala in se je raje držalo izreka: “Če ni pokvarjeno, ne popravljaj”.

Štiri leta kasneje pa je vendarle nastopil čas za osvežitev v podobi tipkovnice UVI Gear Pride v2, ki ima dobro zastavljeno ime. To ni namreč čistokrvno novo poglavje v seriji Pride tipkovnic, ampak bolj osvežitev že obstoječega koncepta, ki prinaša nekaj dobrodošlih sprememb, pod površjem pa še naprej biva ista duša srednjerazredne igričarske tipkovnice.


Tehnične specifikacije

  • SLO/HR razporeditev
  • OPTIČNA+MEHANSKA modra stikala
  • RGB z 16,8 milijona različnih barvnih možnosti
  • 19 različnih načinov osvetlitve
  • Anti-Ghost tehnologija na vseh tipkah
  • Namenske medijske tipke
  • Poseben gaming način
  • Polna velikost s 105 tipkami
  • Lahko dostopne medijske tipke
  • 1,8 m najlonski pleten USB kabel
  • Programska oprema UVI One
  • Kompatibilna z Windows, macOs, Xbox in PS
  • Teža: 1.200 gramov
  • Dimenzije: 443 x 138 x 39 mm
  • Nakup: UVI.gg

VIDEO RECENZIJA


Napram originalu se je spremenila že sama škatla. Prej je ta bila črno-sive barve, zdaj pa se ponaša v novih barvnih odtenkih, kjer še posebej izstopa kričeča rumena barva, ki bi ji zavidal sam Cyberpunk 2077. Paket je tako kot v originalni izvedbi dokaj težaven – tokrat še malce bolj, saj je Pride v2 s svojimi 1.200 grami za malenkost težji od predhodnika, same dimenzije pa so nekako ostale iste.

Poleg tipkovnice znotraj škatle najdemo kratka navodila za uporabo, ki so spisana v angleškem, slovenskem in hrvaškem jeziku, tu pa je tudi vedno dobrodošel naslon za zapestja. Dodatno lahko notri najdemo še par mini klešč: ena uporabimo za elegantno odstranjevanje tipk, druga pa so namenjena odstranitvi stikal, ki jih lahko po želji nadomestimo z drugimi. UVI namreč po novem ponuja tudi ločen nakup stikal, ki jih lahko dokupite po ugodni ceni in svojo tipkovnico preprosto prelevite v nekaj drugega, kar bi bolj ustrezalo vašim navadam tipkanja.

Če bi postavili original in v2 ob bok, razlike na prvi pogled niso očitne. Tudi v2 je namreč oblečena v stilsko črno barvo, ki jo prekine samo napis UVI Gear nad smernimi tipkami. Največja sprememba se je zgodila na zgornji desni strani, kjer imamo namesto drsnika zdaj nameščeno kolesce, tega pa lahko obračamo z enim ali dvema prstoma, preko njega pa lahko dostopamo do funkcij multimedije, kot so predvajanje, pavziranje in zviševanje ali nižanje glasnosti. Poslovila se je namenska tipka za takojšnje utišanje zvoka, na desni strani pa sta se prav tako neznano kam poslovila dva USB-A vhoda, zaradi česar je tipkovnica postala malce bolj odporna na nerodno polivanje tekočin.

Spremembe so skočile tudi na zadnjo plat tipkovnice. Po novem zdaj tam najdemo kanal, kamor lahko pospravimo še vedno pleten kabel, prenova pa je prispela tudi na nogici. Te zdaj omogočajo tri različne nastavitve višine, saj se na veliki nogi skriva še ena manjša, ta pa omogoča nižje ležeči profil. Seveda lahko obe nogici tudi povsem pospravimo znotraj tipkovnice, tako da ta leži povsem ravno na mizi.

Tehnologija stikal ostaja ista kot pri prejšnji verziji. Za tipkanje skrbijo napredna optično mehanska stikala, ki mešajo zaznavanje pritiskanja z infrardečim senzorjem. Tale izgruntavščina je navduševala v originalu in tudi Pride v2 se izkaže pri svojih nalogah pisarniškega dela ali pa igranja, saj je odzivnost naravnost odlična in od pritiska do izvršbe ukaza preteče samo 0,2 mili sekunde. Takšna odzivnost pride izjemno prav v igrah, še posebej tistih večigralskih, kjer včasih čista mehanska tipkovnica preprosto ne sledi dovolj hitro tvojim idejam, zaradi česar jo bodo požegnali tudi e-športniki.

uvi pride v2
Tipkovnica se dobro odreže pri pisarniških in igričarskih nalogah.

Rahlo konkavne tipke so spočete iz ABS plastike in na sebi vsebujejo belo gravirane znake, ki jih naknadno osvetli še RGB osvetljava. Prelivanje mavričnih barv je čudovito in omogoča več kot 16 milijonov različnih kombinacij, tako da si bliskanje tipkovnice prilagodite povsem svojemu slogu. Pohvaliti je treba tudi slovensko gravuro, tako da boste na tipkovnici dejansko gledali šumnike “č”, “ž” in “đ”, ne pa da boste za njih morali raziskovati neke čudne znake, ki so plod angleške razporeditve.

Tu je tudi tista ogromna Enter tipka, ki je pri meni vredna hvale, saj se na tisto shujšano različico nikakor nisem mogel in se tudi nočem navaditi. Pride v2 ob levi strani ne vsebuje še kakšne dodatne vrste bližnjičnih tipk, vse bistvene bližnjice boste tako stiskali v kombinaciji s tipko Fn, te pa so bolj podrobno obrazložene v pridodani dokumentaciji.

uvi pride v2
UVI Gear Pride v2 je veliko stvari ohranil od predhodnika, sprememba pa se je zgodila na zgornji desni strani.

UVI Gear Pride v2 se je med testiranjem obnesel povsem solidno in to tako za vsakdanje delo tipa tipkanja člankov na spletu in znotraj Worda, kot tudi za resne igre. Občutek udarjanja po tipkah daje lep povratni odziv, je pa treba v obzir vzeti dejstvo, da pod pokrovom bivajo Blue stikala. Ta so izjemno glasna, zato je za uporabo bolje, da se nahajate v neki ločeni sobi pa še takrat nato zaprete vrata, saj tole nikakor ni tipkovnica za kakšno manjše stanovanje, kjer se PC in družinski televizor nahajata v isti sobi, saj lahko začneš hitro motiti bližnje. Vendar to velja samo za kakšno resno delo, kot je denimo tipkanje tega članka, medtem ko občasno pritiskanje tipk WASD ne moti spet toliko. Za prijeten občutek poskrbi še dodatni počivalnik za zapestja, ki na žalost ni magneten, a je presneto udoben, zaradi njegove oblike pa ga lahko pridodate tudi kakšni drugi tipkovnici.

Če morda komu do tega stavka še ni bilo jasno – govora je o žični tipkovnici, kar morda ne bo všeč vsem, a po drugi strani lahko Pride v2 brez problema priklopite tudi na konzoli PlayStation 5 in Xbox Series X, česar z brezžičnim izdelkom ne bi bilo mogoče.

uvi pride v2
Zadnja stran zdaj vsebuje kanal, kamor pospravimo kabel in nove nogice, ki omogoča tri nastavitve višine.

Pomemben del vaše izkušnje bo tvorila tudi prenovljena programska oprema UVI One. Pride v2 sicer lahko deluje tudi brez te, saj za uporabo ni treba nameščati kakšnih drugih gonilnikov. Vendar pa UVI One, ki ga snamemo iz Microsoftove trgovine, doda veliko večji razpon možnosti prilagajanja. Za uporabo programske opreme lahko ustvarite račun ali pa se spustite v prilaganja brez njega, uporabniški vmesnik pa omogoča prilagajanje učinkov RGB osvetljave, razsvetlite pa lahko vsako tipko posebej in jim dodate svojo posebno barvo. Izjema pri okraševanju je samo tisto novo kolesce na zgornji desni strani, ki mu ne morete prilagajati funkcij. Poleg igranja z RGB-jem lahko dodajate tudi makre, vse skupaj pa je na voljo v angleškem ali slovenskem jeziku – jezik se samodejno prilagodi tistemu, ki ga uporabljate znotraj Windowsov.

UVI Pride v2 tako prinese nekaj lepih nadgradenj v primerjavi z originalom in gradi na uspešnih in dokazanih temeljih predhodnika. Cena je v primerjavi z njim ostala ista in za 90 € je tole vsekakor priporočljiv nakup za vse tiste, ki si želite dobre, zmogljive tipkovnice, a ne bi radi skočili v globok bazen višjecenovnih tipkal, ki zase zahtevajo vsaj še enkrat toliko denarja.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime