Čedalje več založnikov odpoveduje udeležbo na E3-ju

Electronic Entertainment Expo oziroma E3 je desetletja veljal za tisti glavni igričarski dogodek za udeležbo katerega so se založniki kar tepli med sabo. Vsako leto se je odvil v Los Angelesu in je bil odličen izgovor za druženje novinarjev, razvijalcev in založnikov, vsi pa so od njega potegnili nekaj pozitivnega: novinarji so lahko igrali določene igre, ki so bili še mesece od izida, založniki pa so zaradi spisanih člankov dobili prav lepo oglaševanje prihajajočih naslovov.

Vendar pa E3 dandanes ni več tisto, kar je bil v svojih zlatih letih. Založniki so namreč pogruntali, da je postavljanje štanta znotraj Los Angeles Convention Centra dokaj drago in da lahko pridejo veliko ceneje čez, če v internetni dobi pripravijo samo preprosto prenos v živo, tega pa lahko spočnejo na svoj izbrani datum, brez da bi si morali oder deliti še s kom drugim.

Nato je prispela še koronavirus kriza, zaradi česar je bil E3 za eno leto odpovedan, za drugo pa je pričaral samo spletni prenos v živo, založniki pa so medtem pridno delali na svojih lastnih digitalnih predstavitvah. E3 se je nameraval letos vrniti v velikem slogu, organizacijo dogodka pa je prevzel ReedPop, ki že leta dela na podobnih dogodkih PAX, letos pa bi E3 odprl tudi za splošno rajo.

Vse je bilo pripravljeno za njegovo vrnitev, a nato so se začeli temni časi. Udeležbo sta najprej odpovedala Nintendo in Microsoft, kar je bil za dogodek dokaj hud udarec. Microsoft je sicer v uradni izjavi zapisal, da še vedno podpirajo dogodek in da bodo ob istem času še vedno prisotni v Los Angelesu, le da na drugi lokaciji. Nintendo se bo letos osredotočil samo na svoj spletni prenos Direct, Sony pa se je že dolgo nazaj odpovedal E3-ju, zato tudi letos ni nihče od njega pričakoval fizične udeležbe.

Tej novici je sledilo malce premirja, a včeraj so se začele pojavljati novice novih odpovedi. Francoski založnik Ubisoft je bil eden prvih, ki je udeležbo na E3-ju potrdil, včeraj pa je za spletno stran VGC potrdil, da bodo šli v drugo smer, zato bodo v Los Angelesu 12. junija priredili svoj lastni dogodek Ubisoft Forward.

IGN je nato izvedel, da sta svojo udeležbo odpovedala tako SEGA, kot tudi kitajski Tencent. Kontaktirali so tudi nekatere druge založnike in čeprav Bandai Namco, Activision Blizzard, Epic Games, Take-Two, Square Enix, Embracer Group in Warner Bros. svoje udeležbe niso preklicali, je niso tudi potrdili.

Organizator ReedPop medtem molči in uradna spletna stran dogodka še vedno našteva Ubisoft kot potrjenega udeleženca dogodka. Samo mesec nazaj je v ločenem intervjuju napovedal, da se bo E3 zagotovo pripetil, saj imajo pod sabo celo vrsto večjih in manjših založnikov.

Vendar pa novinar Andy Robinson riše bolj črno sliko in od svojih zaupanja vrednih virov sliši tako slabe stvari, da ne bi bil presenečen, če bi bil E3 še ta teden preklican. Tudi IGN-ovo poročilo ni ravno pozitivno, saj so jim nekateri založniki povedali, da so ob preteklih E3-jih ob tem času že imeli potrjene udeležbe, rezervirane hotele in lete ter pripravljen načrt poteka dogodkov. Zdaj pa je dogodek samo dobra dva meseca stran in še vedno ni jasno, kdo se ga bo sploh udeležil in če bo na koncu sploh izpeljan.

E3 se bo letos odvil med 11. in 16. junijem v Los Angelesu in res upamo, da organizatorjem uspe preplezati prepreke in dogodek izpeljati tako kot se zagre.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime