Emulator za GameCube in Wii igre prihaja na Steam

Emulatorji konzol so zelo, zelo fajn stvarca, saj nam omogočajo preigravanje igričarskih klasik, ki so izšle na prastarih konzolah, direktno na PC-ju. Ne samo, da na ta način dobimo verzijo arhiviranja starih iger, ki bi drugače bile hitro pozabljene, ampak lahko te zgodovinske igre preigravamo na višjih ločljivostih in sličicah na sekundo.

Na spletu imamo emulator za praktično vsako starejšo konzolo, eden najbolj prevalentnih izdelkov zadnjih let pa sliši na ime Dolphin. Svoj prvi izid je doživel leta 2003, za svojo nalogo pa si je najprej zadal zvesto emuliranje konzole GameCube, nato pa še njenega naslednika Wii. Sprva so igre komajda tekle, a skozi leta je emulator pridno pridobival na optimizaciji, zraven pa je še odpravljal grafične hrošče, dokler ni prišel do stanja, ko igre na njem lahko poganjamo na veliko večjih ločljivostih kot pa sta bili zmožni originalni konzoli, ob tem pa igralci ne utrpijo nobenega zatikanja.

Dolphin je danes de facto načina za preigravanje klasik kot so Super Mario Sunshine, The Legend of Zelda: The Wind Waker ter Metal Gear Sold: The Twin Snakes. Katalog naslovov je seveda še veliko bolj obsežen in težko boste v njem našli kakšnega, ki bi Dolphinu pri zaganjanju še vedno povzročal težave.

In zdaj ta emulator prihaja tudi uradno na Steam. Razvojna ekipa je projekt, ki temelji na odprti kodi, za ta prehod pripravljala nekaj mesecev, nakar je novico ponosno sporočila na svojem blogu. Dolphin je na Steamu že dobil svoj vnos in bo dostopen preko sistema Zgodnjega dostopa, saj je zadeva še vedno v aktivnem razvoju in bo še nekaj časa.

Seveda boste za igranje GameCube in Wii iger te najprej morali dobiti legalno, nato pa jih pretvoriti v digitalno obliko, ki jih bo lahko predvajal Dolphin. Emulator je namreč samo orodje za igranje teh naslovov, saj bi drugače grdo kršil avtorske pravice Nintenda, zaradi česar bi se znašel v težkih legalnih vodah. Emulacija se že tako nahaja nekje na bolj sivi coni zakona, saj je sicer povsem legalna, a novodobni emulatorji tipa Yuzu znajo predvajati že Nintendo Switch igre in to bolje, kot na aktualni konzoli. Ravno zaradi tega je podjetje Irdeto, ki ga na PC-ju poznamo po njegovi DRM zaščiti Denuvo, začelo ponujati ščitenje tudi konzolnih iger pred emulacijo.

Dolphin bo na Steamu zaživel v drugi polovici 2023 in naj bi ob izidu podpiral tudi prenosni PC Steam Deck.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime