ASUSova verzija Steam Decka je presneto impresivna

Podjetje ASUS se je zaradi nekega razloga odločilo izbrati datum 1. april za draženje s svojim novim produktom, ki so mu nataknili ime ROG Ally. Gre za prenosni PC, ki je več kot očitno mišljen kot konkurenca popularnemu Steam Decku, zaradi datuma najave pa so sprva vsi mislili, da je vse skupaj ena navadna potegavščina, nakar se je razkrilo, da je izdelek povsem resničen in da sta ga v roke že prejela dva večja YouTuberja.

Kaj je bil sicer smisel glede najave ravno na 1. april ne vemo, a jasno je, da je ROG Ally presneto impresiven izdelek, ki se sicer resda zgleduje po Steam Decku, a ga s svojimi idejami v marsikakšnem pogledu tudi preseže.

ROG Ally bo vseboval zaslon premera 7 palcev, njegova maksimalna ločljivost pa bo znašala 1920×1080, ki se bo osveževal pri 120 Hz. To je poštena nadgradnja v primerjavi s Steam Deckom, ki zmore samo ločljivost 800p in se osvežuje pri 60 Hz, Ally pa je superioren tudi v drobovju. Vseboval bo namreč AMD-jev procesor Zen 4 in grafično kartico, zgrajeni na arhitekturi RDNA 3, zaradi česar bo tehnično tekel na zadnjih verzijah procesorjev in grafičnih kartic, ki jih AMD ponuja za PC trg. Kljub tej moči pa bo tanjši od Steam Decka, saj je ASUS skozi leta postal mojster hlajenja, te lekcije pa je potegnil iz svoje linije prenosnikov.

Dobrote se tule ne končajo. YouTuber Dave2D je pri testiranju opazil, da je naprava izjemno tiha in pri polni obremenitvi izda samo 20 db hrupa, medtem ko Steam Deck doseže 37 db.

Potem je tu programska plat. Steam Deck teče na svoji verziji operacijskega sistema Linux, medtem ko bo ROG Ally tekel na Windows 11. Vsak od njiju ima svoje prednosti in slabosti, a trik Allyja bo dejstvo, da bomo nanj lahko namestili veliko več kot samo Steam, saj bomo preko preproste inštalirali tudi zaganjalnike GOG, Battle.net in Epic Games. To je bilo sicer možno tudi na Steam Decku, a zadeve za namestitve niso bile enostavne, zaradi Windowsa 11 pa boste lahko na ROG Allyju igrali tudi Fortnite, ki na Linuxu ni podprt.

Še ena zanimivost je povezava s televizorjem. Tako kot Steam Deck in predtem Nintendo Switch, bo tudi ROG Ally vseboval svojo postajico, preko katerega ga boste nato lahko povezali s televizorjem. Vendar pa bo tukaj ta postaja ROG XG Mobile, ki v sebi vsebuje mobilno verzijo grafične kartice RTX 4090, zaradi česar boste lahko na TV-ju dejansko navili grafiko in uživali celo v 4K ločljivosti, česar Steam Deck enostavno ne ponuja.

Edino vprašanje se zdaj tika cene, saj je Steam Deck privlačen ravno zaradi te. ASUS je YouTuberju Dave2D zaupal samo to, da bo cena konkurenčna drugim izdelkom, a več od tega, skupaj z datumom izida, zaenkrat preprosto še ne vemo. Na Redditu se je sicer pojavil nekdo, ki trdi, da bo naprava izšla oktobra in da bo za 512 GB verzijo treba odšteti 649 $, zraven pa še trdi, da naj bi tudi Sony delal na svoji napravi, ki bi bila nekakšna naslednica prenosne konzole Vita.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime