Zakaj nenadoma vsi sovražijo ASUS?

*Posodobitev: ASUS je vendarle sprejel odgovornost, tako da bo garancija pokrila tudi tiste izdelke z beta verzijo BIOS-ov.

Podjetje ASUS, ki ga poznamo po vrsti strojnih komponent in hkrati po prenosnikih in tudi monitorjih, se je nedavno zapletlo v kar nekaj težav, ki se tičejo njihovih matičnih plošč, to pa je sprožilo cel vihar internetne jeze, kjer so se nekateri sveto zaobljubili, da od njih ne kupijo niti enega izdelka več.

Problemi se tičejo matičnih plošč, ki so ustvarjene za novo serijo AMD-jevih procesorjev 7000X3D, saj so nekateri kupci teh presenečeno ugotovili, da je matična plošča nekega dne enostavno pregorela, uporabnik pa procesorja ni samostojno navijal oziroma delal karkoli, kar bi privedlo do takšne eksplozivne situacije.

V raziskovanje se je nato spravil popularen YouTube kanal Gamers Nexus, ta pa je ugotovil, da je ASUS prekoračil maksimalno voltažo, ki jo je AMD postavil na 1,3 V, saj so te matične plošče delovale pri kar 1,41 V, to pa je dovolj, da zadeva pregori in dejansko v nenadzorovanem stanju lahko postane nevarnost za požar.

7800X3D just killed itself and my mobo
by u/Speedrookie in Amd

ASUS se je nato na obtožbe odzval tako, da je izdal novo verzijo BIOS-a, a Gamers Nexus je nato ugotovil, da ta popravek situacije še vedno ni rešil, saj so matične plošče še naprej delovale pri nevarni voltaži. Pri tem pa se je razkrila še ena grdobija: ASUS je pri BIOS-u spisal drobno opombo, ki uporabnike obvešča, da se z namestitvijo tega BIOS-a odrečejo svoji garanciji. V praksi to pomeni, da je bil nedolžen kupec kaznovan samo zaradi tega, ker je po uradni poti poskušal popraviti izdelek, ki mu je bil že na začetku prodan z napako.

Poleg Gamers Nexusa se je na YouTubu oglasil še en YouTuber: JayZTwoCents. Ta je v ločenem videu odpovedal svoje partnerstvo z ASUS-om, saj mu je podjetje na recenzijo poslalo vsaj dve matični plošči z napakami, uradna podpora iz njihove strani pa je bila nezadostna. YouTuber je zaradi tega dvignil roke nad vsem skupaj in v videu ASUS preprosto odpustil.

Vse te obtožbe glede odpovedovanja komponent so se pojavile ob tistem ključnem času za ASUS, ki je ravno sredi promocijske kampanje za svoj prenosni PC ROG Ally. Ta je pred kratkim razkril svojo ceno in preko tega izdelka namerava ASUS več kot očitno tekmovati s priljubljenim Steam Deckom, a kupci znajo zdaj imeti pomisleke glede morebitnih težav z garancijami, ki so eden od glavnih podpornih stebrov frišno splavljenih izdelkov.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime