Tule je prvi dražilnik za Scorsesejev nov film Killers of the Flower Moon

Martin Scorsese, eden največjih še živečih režiserjev, je zdaj star že 80 let, tako da oboževalci filmov cenimo vsak njegov izdelek, saj zna biti ta hkrati tudi njegov zadnji. Njegov zadnji film Irec iz leta 2019 nas sicer ni navdušil, saj je tej Netflixovi produkciji nekaj preprosto manjkalo, a to ne pomeni, da nismo zagreti za njegove prihajajoče filme, njegov naslednji projekt Killers of the Flower Moon pa nas bo v kinih zabaval že to jesen.

Napočil je čas tudi za prvi dražilnik, ki se spusti v raziskovanje temačne in resnične preteklosti ZDA. V centru dogajanje se znajdejo indijanski staroselci Osage, ki so na svoji zemlji odkrili ogromno nahajališče nafte, zaradi česar so si od tega nabrali veliko denarja. Vendar pa je bilo leto 1920 polno rasizma in sovraštvo do Indijancev, še posebej takšnih bogatih, je lezlo iz vseh por ameriške kulture. Gre za izjemno zanimivo in napeto obdobje, ko se je v življenja staroselcev vmešala tudi vlada, saj je bila ta mnenja, da Indijanci ne bodo znali skrbeti za naftna polja, zato so vsakemu lastniku dodelili belopoltega nadzornika, ti pa so seveda želeli nakrasti čim več.

Ravno v to obdobje se spusti film Killers of the Flower Moon, ki je narejen po istoimenski izredno uspešni knjigi, ki jo je spisal David Grann. Poleg dogajanja z nafto bo glavna premisa filma sledila seriji med letoma 1921 in 1926, ko je bilo na skrivnosten način pobitih več kot 60 ljudi, kar nekaj od teh umorov pa je ostalo nerazrešenih. Celotno dogajanje je bilo tako daljnosežno, da je iz tega nastal Zvezni preiskovalni urad, znan pod kraticami FBI.

Prvi dražilnik ni preveč zgovoren, a seveda to tudi ni njegova naloga, saj je njegov namen zgolj zbuditi našo radovednost. A že zdaj je znano, da bo tole velik kandidat za Oskarje, saj se notri nahaja cel kup zvezdnikov: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Jesse Plemons, Brendan Fraser in John Lithgow so imena, ki bi lahko vsa po vrsti nosila glavne vloge svojih lastnih filmov, tako da jih bo čast spremljati na skupnem odru, pod budnim očesom Scorseseja.

Film v kina prihaja 6. oktobra in pripravite si zajetno količino kokic, saj v obseg meri kar 3 ure in 26 minut, kasneje pa bo prispel tudi na pretočni servis Apple TV+. Prava škoda je, da knjiga ni bila še prevedena v slovenščino, a morda bo slovenske založbe spodbudil ravno uspeh tega filma. Scorsese bo v filmsko obliko predelal še eno Grannovo knjigo The Wager: A Tale of Shipwreck, Mutiny, and Murder, ki dogajanje preseli v leto 1740, zgodba pa se vrti okoli nasedlih brodolomcev.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime