Kritiki spljuvali novi Indiana Jones film

Obujanje filmske legende je vedno tvegana naloga, še posebej če je ta legenda danes stara že 80 let. Govora je o igralcu Harrisonu Fordu, ki se je v naš kolektiven spomin zapisal preko vsaj dveh legendarnih vlog: Han Solo iz filmov Vojna zvezd in Indiana Jones iz istoimenske četverice filmov. Možakar si je več kot zaslužil počitek na lovorikah, a Disney mu kar noče nehati pošiljati novih scenarijev in ga vabiti, da še zadnjič odigra te svoje prepoznavne vloge.

Han Solo in njegova vnovična obuditev se ni ravno obnesla, zdi pa se, da je tudi prenovljeni Indy ni prav dobro odnesel. Franšiza Indiana Jones je sicer na slab glas padla že s svojim četrtim filmom Kraljestvo kristalne lobanje iz leta 2008 in veliko jih je že takrat mislilo, da je Ford preprosto prestar za vlogo plenilca robnic, ki je slaven po svojih akcijskih vložkih. Vendar pa je Hollywood od takrat v roke dobil tehnologijo digitalnega mlajšanja obrazov, ki so jo urno zagrabili z obema rokama.

Problem pa je v tem, da ta tehnologija še ni povsem dozorela in ravno v tem tiči srce problema novega Indiana Jones filma, s podnaslovom Artefakt usode. Film je svojo premiero doživel na dogodku Cannes Film Festival in gledalci so takrat Forda nagradili s kar šest-minutni stoječim aplavzom. Vendar pa kritiki govorijo svojo zgodbo in spletna stran Rotten Tomatoes je prejela prve recenzije, ki pa niso vzpodbudne.

Od 30 recenzij jih je bolj malo pozitivnih, zato trenutna ocena stoji na komaj zadostni oceni 50 %. To za tako velik film vsekakor niso dobre novice in čeprav bodo seveda končno oceno na koncu podali sami gledalci, ki imajo včasih mnenja povsem drugačna od priznanih kritikov, bo verjetno na koncu prevladalo mnenje, da tole vsekakor ni neka mojstrovina, ki bi se odkupila za Kraljestvo kristalne lobanje.

IGN je filmu podal oceno 4/10 in v recenziji zapisal, da tale film preprosto nima tiste magije Indyjevih prejšnjih odprav, preveč pa je tudi CGI-ja, ki je za povrh zavit v temo, tako da včasih sploh ne vidiš, kaj se dogaja. BBC po drugi strani pravi, da je na trenutke zadeva kar žalostna, saj Indy ni tisto kar smo vajeni iz filmov. Tule za akcijske segmente velikokrat poskrbi njegova krščenka Helena Shaw, medtem ko se Indiana skriva v kotu v obliki starega, zlomljenega možakarja.

Novi Indiana nas bo v kinih razveseljeval ali pa žalostil od 30. junija dalje, kasneje pa bo prispel tudi na pretočni servis Disney+, kjer bomo konec tega meseca dobili tudi vse pretekle filme.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime