Doom lahko zdaj igramo preko teleteksta

Današnja mladina morda sploh ne ve, da smo tehnološki dinozavri včasih svoje informacije prejemali preko posebne funkcije televizorja, imenovane teletekst. Wikipedija pravi, da je “teletekst sistem za enosmerni prenos znakovnih informacij preko televizijske mreže”, vsak kanal pa je vseboval svoj teletekst, ki je držal svojo vsebino. Preko daljinca smo lahko nato dnevno preverili vremensko napoved, prebrali zadnje športne rezultate ali pa se pozabavali ob dnevni šali, vedno pa so bile tudi posodobljene zadnje novice po svetu.

Ta sistem se zdi v dobi interneta povsem zastaran in odvečen, a včasih povezovanje na spletno mrežo ni bilo samoumevno, zato je enostaven dostop do informacij ponujal sistem teleteksta. In zdaj lahko na njem preigravamo tudi Doom in to zahvaljujoč posebnemu modu doom-teletext, ki ga najdete na Githubu.

Kakor lahko vidite iz igralne posnetka je zadeva povsem igralna in jo lahko nadzorujemo celo preko daljinca, tako da dobite resnično čistokrvno izkušnjo. Zaradi omejitev izrisovanja preko teleteksta večino akcije gledamo preko belo obarvanih pikslov, ki orišejo približno originalno podobo igre. Teletekst sicer zna izrisovati tudi barve, a modder se je pri tem projektu odločil ohraniti črno-barvno shemo, ki jo je nosila tudi originalna različica teleteksta.

Modder Lukneu pravi, da igra dejansko bolje teče na starih, katodnih monitorjih, ki lahko takšno igranje izvajajo pri 30 sličicah na sekundo, medtem ko je pri njegovem testiranju novejši LG televizor izdavil komaj 3 sličice na sekundo. Ta “predelava” je še v razvoju, saj v teletekstove barve še niso bile predelane vse stopnje, a tiste obstoječe celo podpirajo shranjevanje in nalaganje položajev, moč pa je tudi prilagoditi nekatere nastavitve.

Mod lahko precej bolj enostavno poganjate na PC-ju in to preko nameščanja WAD datoteke, za tisto pravo izkušnjo preko televizorja pa bo treba malce zavihati rokave – vsa navodila vas čakajo na uradni strani projekta. Teletekst sicer še vedno obstaja tudi pri nas – preko spleta lahko obiščete uradno različico kanala RTV Slovenija.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime