NVIDIA pokazala prihodnost iger, ki jih bo podpirala umetna inteligenca

Odkar je ChatGPT z nami spregovoril prvi stavek je postalo jasno, da bo umetna inteligenca predrla vse pore naših vsakdanjih navad. Temu se ne bodo izognile niti igre in čeprav bo zadeva nedvomno igrala veliko vlogo v svetu moddanja, je morda malce manj dobrodošel njen prehod v svet visokoproračunskih iger. Umetna inteligenca bo namreč olajšala delo, a zaradi nje bo službo izgubilo cel kup talentiranih piscev, oblikovalcev stopenj in grafičnih artistov, slabo pa jo bodo odnesli tudi tisti, ki se ukvarjajo s 3D modeliranjem in izdelovanjem animacij.

To niso samo zle napovedi nekih teoretikov zarot ampak kruta resničnost, podjetje NVIDIA pa je na nedavni predstavitvi pokazala, kako bo takšna prihodnost delovala kaj kmalu. Platforma ACE for Games bo namreč delovala na podlagi umetne inteligence, ta pa bo znala prikazati realistične NPC-je, ki se bodo z nami pogovarjali, umetna inteligenca pa ne bo samo poskrbela za unikatno spisane dialoge, ampak tudi za zvočno oponašanje in izrisovanje animacij obrazov.

ACE je še v zgodnji fazi, a iz zgodnjega primera je zadeva že zdaj presneto impresivna. NVIDIA je za prikaz nove tehnologije skupaj spravila demo, ta pa je močno podoben nečemu, kar bi videli znotraj igre Cyberpunk 2077. Demo je bil ustvarjen znotraj pogona Unreal Engine 5, vidimo pa lahko NPC-ja z imenom Jin, ki mu lahko zastavljamo naključna vprašanja, on pa nam na njih poda svoje unikatne odgovore. Nič od tega ni skriptirano, tako da v praksi to pomeni, da bo vsak igralec iz tega srečanja potegnil svojo izkušnjo, kar je za igričarsko industrijo dobesedna revolucija. Preko tega bomo dejansko lahko ven dobili prave, živeče svetove, ki bodo lahko vedno dostavili povsem svežo in unikatno vsebino.

ACE sicer ni popoln. Jinova intonacija glasu je sicer impresivna, a se ne more kosati s profesionalnimi glasovnimi igralci, nakar igralcu izda neko nalogo, ki se sliši kot neko brezvezno odstranjevanje tarč. A kot rečeno: tole so samo začetki, ki bodo samo leto kasneje že čisto drugačni, saj se umetna inteligenca vsak dan nauči nekaj novega.

Vprašanje tudi ostaja, kako bo zadeva delovala v praksi. Se bo za igranje treba povezovati na oblačne storitve in takšnih iger zaradi tega ne bo mogoče igrati brez internetne povezave? NVIDIA se pri tem ni preveč razgovorila, a je poudarila, da je platforma narejena tako, da izniči zamik pri odgovarjanju na naša vprašanja. Vsak, ki je kdaj prste namočil v pogovarjanje s ChatGPT-jem vam zna povedati, da za vsak odgovor umetna pamet potrebuje nekaj sekund premlevanja podatkov, medtem ko pri zgornjem primeru tega ne vidimo, zaradi česar pogovor teče veliko bolj tekoče.

ACE je vsekakor videti impresiven in je sestavljen iz več modulov. Eden od teh, Audio2Face, skrbi za verno oblikovanje animacij obraza med govorom, prvi igri, ki bosta to tehnologijo izrabili pa bosta S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl in Fallen Leaf.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime