Največji mod za Gothic 2 končno dobil angleški prevod

Morda pisanje novic o 20 let stari igri Gothic 2 za tako majhen trg kot je Slovenija nima posebnega smisla, še posebej zaradi dejstva, da franšiza Gothic naslovov nikoli ni bila prava prodajna uspešnica. A po drugi strani je mod Chronicles of Archolos: Myrtana dokazal, da imajo starošolski igralci za te evropske RPG-je v sebi še veliko ljubezni in mod si je zaradi tega prislužil prestižno lovoriko najboljše modifikacije zadnjih desetih let, s tem pa je premagal izdelke iz močno bolj popularnih iger tipa The Elder Scrolls Morrowind in Skyrim.

Archolos pa ni edini mod, ki ga je skupnost v vseh teh letih razvila za igri Gothic 1 in 2. Po obsežnosti ga namreč prekaša Returning, ki prihaja iz ruskih koncev in je še vedno v aktivnem razvoju. Po izvirniku je nastala nova verzija moda Returning 2.0, nakar se je iz te podlage razvilo še nekaj dodatnih vej. Trenutno najbolj popularna verzija je Returning New Balance, ki uravnoteži igralne vidike originala in celo doda nekaj nove vsebine.

In stvar je naravnost titanska. Za razliko od prej omenjenega Archolosa, Returning ni povsem sveža izkušnja, ampak v bistvu nekakšna predelava originalne kampanje. Začetek je tako skoraj isti: naš junak se zbudi znotraj stolpa čarovnika Xardasa, a že takoj opazimo spremembe, saj nas pričaka nov dialog, ki je sicer zvočno na voljo samo v ruščini, bolj kot pa raziskujemo, večje razlike in novosti opazimo. Ko končno dosežemo mesto Khorinis opazimo, da se nihče noče z nami pogovarjati, zato je treba najprej stopiti v revno sosesko in tam opraviti cel kup nalog in šele nato lahko postanemo vajenci pri srednjem sloju mesta.

To je samo en od primerov vsebine, ki jo prinese Returning, a s tem smo samo popraskali površje. Kasneje namreč naletimo na povsem nove pokrajine, igra pa celo dobi povsem novo poglavje, ki razširi nekam hiter konec drugega dela. Zato ni presenetljivo, da vam bo eno igranje kampanje odgriznilo 180 ur igralnega časa, medtem ko smo Gothic 2 osnovno kampanjo obrnili v nekje 40 urah.

Returning je bil dolgo dostopen samo ruskemu, poljskemu in nemškemu trgu, medtem ko se je angleško govoreči svet moral zadovoljiti s prevodom, ki je bil zasnovan na Google prevajalniku. Ta je bil do določene mere razumljiv, a določeni deli so bili prevedeni povsem napačno, kar je razreševanje določenih nalog naredilo praktično nemogoče.

Nekdo pa se je dejansko lotil lastnoročnega popravljanja celotnega teksta, kar je titanska naloga in je zahtevala 3 mesece neprestanega dela. Skupno gledano je bilo popravljenih več kot 103k vrstic dialoga in zadeva je zdaj končno postala igralna tudi za angleško govoreči svet. Prevod vas čaka tule, še pred tem pa bo treba seveda namestiti kopijo igre Gothic 2 ter mod New Balance – povezave za tega lahko najdete na sledeči povezavi.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime