Apple razkril svojo VR napravo, ki stane 3.500 €

Po govoricah, ki zdaj že trajajo nekaj let, je Apple končno le napovedal svoj vstop v VR zabave ter svojemu izdelku nadel uradno ime, navrgel zanj nekaj specifikacij ter seveda spočel daljši video, ki na privlačen način pokaže vse novitete njihovega pionirskega VR izdelka, ki je vsekakor ambiciozen, vendar pa je več kot očitno namenjen samo tistim največjim zaljubljencem VR tehnologije in Applovih produktov.

VR očala Vision Pro namreč stanejo kar 3.500 $, zaradi česar tudi tista najdražja ponudba od konkurenčnega podjetja Meta izpadejo smešno poceni. Sicer so zdaj že navajeni, da je treba za Applove izume izplačati premijsko ceno, ampak tole je res presneto drago in to v času raznih recesij, kjer dobički padajo vsem in tudi tehnološki svet beleži masovna odpuščanja.

Če pa zanemarimo ceno je tole presneto zanimiv izdelek. Za razliko od klasičnih VR očal Apple tule cilja na mešanico med VR in AR svetom, tako da jim igranje iger ne predstavlja tisti glavni cilj. Namesto tega želijo v nakup prepričati vse tiste, ki bi radi v kristalno čisto sliko resničnega sveta zraven dodali še plavajoče aplikacije, gledali slike in uživali v gledanju filmov, vse to pa bo izjemoma preprosto ter naravno.

Apple je vsekakor znan po prilagajanju zakompliciranih konceptov tehnologije in prilagajanje te za mase. Očala si bomo preprosto poveznili preko glave in že smo pripravljeni za interakcijo z mešanjem resničnega in AR sveta.

Vso to interakcijo bomo izvajali povsem brez namenskih kontrolerjev, saj bomo dejanja izvajali preko gest s prsti, zvočnimi komandami in preko sledenja oči. Plavajočo aplikacijo bomo samo pogledali, s prsti razpotegnili sliko ali video, vse to pa bomo lahko plodno izrabili za zabavo ali pa tudi delo. Vision Pro bo imel namreč tudi zanimivo funkcijo, preko katere bomo lahko samo pogledali v ekran MacBooka, nakar bomo to sliko preselili izven okvirjev zaslona, jo raztegnili, ob priklopu Bluetooth tipkovnice ali miške pa se lahko nato spravimo v tipkanje člankov ali urejanje videa.

Vision Pro so povsem samostojna VR očala, ki vsebujejo OLED leči, vsaka od teh pa je možna izvreči svojo 4K sliko. Naprava vsebuje cel kup zunanjih in notranjih kamer, zanimiva pa je tui oblika in dizajn, saj lahko znotraj očal dejansko vidimo oči tistega, ki napravo nosi. To niso uporabnikove resnične oči, ampak se znotraj očal nahaja dodaten OLED zaslon, ta pa nato digitalno izriše oči uporabnika. To je sicer malce bizarno, a Apple želi na ta način omogočiti lažjo interakcijo s tistim, ki ima očala trenutno poveznjena preko glave. Če bo ta uporabnik denimo preklopil v AR način in se želi pogovarjati z nami, potem bodo njegove oči vidne. Če pa bo preko namenskega gumba preklopil v čisto VR okolico, potem skozi očala njegovih oči ne bomo videli, kar nam bo dalo vedeti, da nas trenutno ne vidi ali pa da noče, da ga trenutno motimo.

Sila zanimiva je tale zadeva, ki pa vsebuje večjo pomanjkljivost. Po poročanju tistih redkih izbrancev, ki so Vision Pro že lahko preizkusili, naprava ni lahka, zato je Apple baterijo preselil na kabel, baterijo pa si nato lahko preselimo v žep. To je nerodno, saj se lahko tako hitro v nekaj zataknemo ali zapletemo, vzdržljivost akumulatorja pa znaša samo 2 uri, kar je manj od obsega nekaterih daljših filmov.

Apple Vision Pro ima red sabo še nekaj kilometrine, saj izide šele zgodaj naslednje leto, vi pa imate med tem časom priložnost za iskanje novega ugodnega kredita, preko katerega boste lahko ta izdelek poplačali.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime