Dve popularni aplikaciji za Reddit za vedno zaprli svoja vrata

Ko je “prva stran interneta” Reddit najavila mastno zaračunavanje dostopa do svojega API-ja, je veliko zunanjih aplikacij napovedalo, da so nove cene naravnost astronomske in da pod takšnimi pogoji delovanje teh preprosto ne bo mogoče. To je s sabo potegnilo glasen protest uporabnikov, saj te aplikacije omogočajo razne funkcije, ki jih uradna aplikacija ne podpira, hkrati pa vsebujejo orodja, ki olajšajo življenje moderatorjev.

Kljub vsem stavkam in praktičnemu nedelovanju nekaterih subredditov, saj so v protest stopili tudi moderatorji, se vodstvo Reddita ni premislilo glede te nove finančne strategije, ki je v veljavo stopila v začetku julija. Zaradi novih cen se je tako ugasnila popularna aplikacija Apollo, čigar lastnik Christian Selig je že prej opozoril, da bi glede na novo finančno politiko Apollo moral letno zaslužiti okoli 20 milijonov dolarjev, kar pa je praktično nemogoče. V skladu s tem je na Redditu spisal daljše poslovilno pismo in v žalost spravil lep delež uporabnikov – samo Apollo subreddita ima namreč več kot 800k naročnikov.

reddit

Poslovila se je tudi aplikacija BaconReader, ki je bila na sceni še dlje in je uporabnike na telefonih zabavala dolgih 12 let, če pa danes zaženete aplikacijo, vas bo pričakalo zgornje obvestilo, ki se uporabnikov zahvaljuje za uporabo, a da je dostop do API-ja preprosto predrag, tako da obratovanje ni več mogoče.

Pod rušo pa niso šle čisto vse aplikacije in nekatere se bodo poskušale rešiti preko sistema naročnine. V to smer gre aplikacija Now for Reddit, a osebje še ni najavilo cen in datuma prehoda na sistem naročnine. Skok na sistem naročnine je napovedal tudi Relay for Reddit in sicer v obliki nove aplikacije Relay Pro. Aplikacija je zdaj že na voljo in zase zahteva 3,69 € in je na voljo samo na Androidu, medtem ko še vedno obratuje tudi brezplačna verzija, ki pa so ji seveda šteti dnevi.

Naročnine so tako rešilna bilka nekaterih aplikacij, a uporabnikom te spremembe niso preveč všeč, saj na koncu koncev denar od njih ne bo romal na račun samega razvijalca, ampak v naročje Reddita, tako da bodo protestniki na koncu nakazovali denar tistemu proti kateremu v bistvu protestirajo.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime