Ekstremna gneča na letošnjem festivalu Anime Expo 2023

Animeji in spremljajoči žanr iger jRPG se zdita v Sloveniji bolj krožek, ki nima veliko pripadnikov, a situacija drugod po svetu je povsem drugačna. Zahodni svet je čedalje bolj zaljubljen v ta žanr animacije, zato namenske konference vsako leto dobivajo večji obisk. Ta je usahnil samo sredi krize s koronavirusom, ko so bili takšni festivali ugasnjeni, zdaj pa so se dogodki vrnili v velikem slogu in s sabo pripeljali nepopisne gneče.

Kako so te velike po obsegu priča letošnji festival Anime Expo 2023, ki se je odvil med 1. in 4. julijem na lokaciji Los Angeles Convention Center. To je ista lokacija, ki bi morala gostiti letošnji E3 in čeprav je to ogromna dvorana, takšnega navala verjetno niso pričakovali niti najbolj optimistični organizatorji.

@alex_hodges Is this a scam? #AnimeExpo #AnimeExpo2023 #Anime #manga #fyp ♬ Amityville Horror – Scary Halloween Sound Effects – Halloween Sound Effects

Na spletu so se kmalu po odprtju vrat pojavili prvi posnetki obiskovalcev in situacija je videti kot nočna mora za vsakega, ki ne mara preveč utesnjenih prostorov. Moj največji dogodek, ki sem se ga udeležil v živo je bil Gamescom in čeprav je bila tudi tam prisotna gužva, so se ljudje vsaj lahko prosto sprehajali, medtem ko je Anime Expo 2023 videti kot neka večja konzerva za sardine.

Spletna stran Kotaku se je dokopala do intervjujev z nekaterimi obiskovalci in pozitivni vtisi iz udeležbe so bili bolj redki. Nekateri obiskovalci so bili dobesedno stisnjeni ob zid, klimatske naprave pa so bile prisotne, a preprosto niso dohitevale vse te gneče. Vsi ti ljudje so se tako potili na enem prostoru, kar je za takšen festival kar velik problem – še posebej animejski, ki so v preteklih letih slavili po bolj slabi higieni nekaterih obiskovalcev, zaradi česar so morali organizatorji ljudi opominjati, da se pred prihodom stuširajo.

Problem pa ni bila samo gneča znotraj hal, ampak tudi dolge vrste izpred lokacije. Vrste obiskovalcev so bile tako dolge, da si moral za rep kolone dejansko večkrat prečkati cesto, obiskovalci pa so se morali med potrpežljiv čakanjem cvreti zunaj na vročini, praktično brez kakršnekoli sence. Nekateri so čakali celo več ur in vseskozi je bil prisoten strah, da bodo na koncu kapacitete zapolnjene in da jim bo onemogočen vstop.

Seveda ne gre spregledati tudi skrbi glede same varnosti. Če bi kje kaj zagorelo ali pa se sprožil alarm bi se vse skupaj hitro lahko spremenilo v katastrofo, ki bi zagotovo terjala tudi smrtne žrtve. Še vedno je svež spomin na lanski oktober, ko je v Seulu zaradi nepopisne gneče sredi ulic življenja izgubilo 159 ljudi.

Tudi v Sloveniji ljubezen do japonske kulture narašča. Pri nas za druženje in razne festivale skrbita društvi Makkon in Na meji nevidnega – slednji so letošnji dogodek pripravili na Gospodarskem razstavišču in zapolnili kapacitete do maksimuma.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime