Kitajski Tencent postal lastnik razvijalca iger Dying Light

Tencent je največji založnik na Kitajskem, a zaradi vseh pravil in regulacij mu je lani tam dobiček upadel, saj mora vsako igro in film najprej odobriti vlada, ki zelo rada cenzurira stvari ali pa jim na splošno prepove izid na domačih tleh. Tencent je zato v zadnjih letih začel denarce vlagati v vrsto zahodnih založnikov in si lasti deleže kar nekaj večjih založnikov. Med njimi se najdejo tudi velikani tipa Activision Blizzard, Epic Games in Ubisoft ter nekateri razvijalci kot so Yager, Remedy, Turtle Rock in Grinding Gear, medtem ko si nekatere od njih povsem lastijo kot je to denimo v primeru studia Riot Games.

Včeraj so pod svoje okrilje privabili še enega razvijalca. Novi član Tencentove družine je postal poljski studio Techland, ki ga poznamo predvsem po njihovem dvojcu iger Dying Light, čeprav so na trgu prisotni že vse od leta 1991. Ves ta čas je bil na čelu razvijalca Pawel Marchewka in ta je na Techlandovi uradni strani ponosno naznanil, da je Tencent postal večinski lastnik podjetja.

Pawel je sicer nad združitvijo navdušen, saj naj bi denarci Tencenta razvijalcu omogočili nadaljnji razvoj njihovih najbolj popularni franšiz, brez da bi se ob tem morali obremenjevati s financami. Tu je bila omenjena serija iger Dying Light, ki bo naslednje leto za drugi del dobila večji dodatek, še bolj pa bo od tega profitirala njihova povsem nova RPG igra, ki bo hkrati njihova povsem nova licenca v skoraj desetih letih.

Pawel je še dodal, da bo Techland zadržal svojo neodvisnost in kontrolo nad svojimi franšizami, sam pa bo še naprej ostal na čelu razvijalca. Zaradi tega naj bi bile odveč skrbi, da bo Tencent poskušal prevzeti kreativno kontrolo nad njihovimi igrami, saj naj bi kitajski gigant samo pridno stal v ozadju in pobiral dobičke od prodaje.

Novica je pri igralcih vzbudila različne odzive. Jasno je, da nekaterim vmešavanje kitajskih rok v razvoj zahodnih iger ne diši preveč, a po drugi strani je Tencent na takšen način preveč že kar nekaj razvijalcev in se nato ni mešal v samo vsebino iger.

Tako zna biti ta kupčija za Techland nekaj dobrega, saj se je razvijalec kar nekaj let ukvarjal z razvojnimi težavami igre Dying Light 2, ki je na koncu izšla v obliki nedokončane vizije.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime