Zdaj tudi konzola Nintendo Switch vsebuje zaščito Denuvo, ki bo preprečevala emulacijo iger na PC-ju

Emulacija Nintendo Switch iger na PC-ju je v zadnjih letih postala tako napredna, da nekateri legitimno kupujejo igre in jih nato namesto na konzoli Nintendo Switch raje poganjajo pri boljši ločljivosti in višjih sličicah na sekundo. Tako je bilo v primeru skoraj vseh večjih izdaj, kamor lahko prištejemo igre kot so Super Mario Odyssey, Zelda: Breath of the Wild in Zelda: Tears of the Kingdom. Nazadnje je takšen prehod doživel Red Dead Redemption, ki ga lahko na emulatorjih Yuzu in Ryunjinx poganjamo pri višjih ločljivostih in 60 sličicam na sekundo, zaradi česar je ta neuradna PC verzija še najboljša platforma za preigravanje.

Nintendu gredo te stvari seveda v nos, saj svoje igre ne selijo izven svojih konzol z razlogom. Ko emulatorji igre poganjajo bolje kot pa na domači konzoli s tem trpi ugled Nintendo Switcha, vsakemu pa je tudi jasno, da nekateri na takšen način igre poganjajo s pomočjo piratstva in ukradenih kopij iger. Nintendo je pri vsem tem do sedaj imel zavezane roke, saj so emulatorji povsem legalni, kar pomeni, da Nintendo na sodišču ne bi zmagal.

Emulacija pa zna oziroma skoraj zagotovo bo postala veliko trši oreh. Podjetje Irdeto, ki si lasti zloglasno protipiratsko zaščito Denuvo, je včeraj najavilo, da so stopili v partnerstvo z Nintendom, tako da bodo svoje rešitve zdaj ponujali tudi razvijalcem iger na Nintendo Switchu. Ti bodo zdaj pri razvoju iger lahko uporabili zaščito Denuvo, ta pa bo emulatorjem preprosto blokirala možnost delovanja. Irdeto pravi, da bodo preko tega razvijalci lahko zaščitili svoje igre ob izidu, kar je najbolj pomemben čas preprečevanja piratiziranja, saj se takrat zgodi največja prodaja kopij. Denuvo ne bo prisoten na vseh igrah, saj se mora za njegovo implementacijo odločiti sam razvijalec in občutek imamo, da bo Nintendo še kako rad zadevo vgradil v vse svoje ekskluzive.

Denuvo že dolgo povzroča težave PC piratom, saj je ta zaščita sicer bila že nekajkrat zlomljena, a jo je nato Irdeto vedno zakrpal nazaj, lomljenje zaščite pa je tako z vsako posodobitvijo postalo težje. V bistvu zna Denuvo dandanes zlomiti samo še ena piratska skupina in tudi ta potrebuje mesece preden se prebije skozi vse obrambne mehanizme Denuvota. Zaradi tega so se nekateri pirati raje poslužili emulatorjev, saj če je igra izšla hkrati na PC-ju in konzoli Nintendo Switch in je na računalnikih vsebovala Denuvo, so gusarji raje zagnali emulator, kjer je igra delovala brez te zaščite. Zdaj so se zaprla tudi ta vrata, kar ni udarec samo za pirate ampak tudi za povsem legalne stranke, ki bi samo rade poganjale Nintendove igre pri višji ločljivosti, utrpela pa bo tudi prezervacija vseh takšnih iger, saj Denuvo zagotovo ne bo večen in se zanaša na delovanje strežnikov, ko pa bodo ti izginili, se bodo z njimi potopile tudi igre s to zaščito.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime