Nexus Mods prepovedal nalaganje modov, ki iz igre Starfield odstranijo možnost zaimkov

Ko sem začel s preigravanjem igre Starfield sem se, tako kot vsi igralci, na začetku srečal z ustvarjevalnikom svojega lika in ko sem enkrat oblikoval njegov obraz, mu nadel mično brado in izbral njegovo ozadje in veščine sem se srečal z izbiro imena, kar je tudi zaključni korak ustvarjanja novega lika. Pri tem pa sem spodaj opazil, da igra omogoča tudi izbiro zaimka in ob tem se mi je porodila misel: “O glej, dodali so tudi to možnost pri ustvarjanju lika.” Tu se je moje ukvarjanje s to opcijo zaključilo, medtem ko so nekateri ob tem dejali: “O glej, dodali so tudi to možnost pri ustvarjanju lika, Bethesda želi prispevati svoj delež k uničenju zahodne civilizacije”.

Ta majhna beseda “pronoun” je na ta način pri nekaterih spočela toliko jeze, da so na spletnih forumih sveto zaprisegli, da Starfielda niso želeli niti zagnati, odrekli pa so se tudi vsem prihajajočim naslovom razvijalca Bethesda Softworks.

Izražanje spolne identitete v RPG igrah je v zadnjih dveh letih postala stalnica, saj želijo razvijalci igralcem omogočiti ustvarjanje virtualnega jaza, ki bo ustrezal vsem njihovim željam. To je ključno pri igranju vlog, še posebej pa so te opcije vesele transspolne osebe, ki so na ta način v igrah bolje reprezentirane, kar je tudi voda na mlin gibanja LGBTQ.

Nekateri se s tem seveda ne strinjajo. Še posebej slaven je v tem pogledu v zadnjih tednih postal streamer HeelvsBabyface, ki je komaj čakal, da se izgubi v novem RPG-ju tega priznanega razvijalca, a je šel ves občutek do imerzije skozi okno takoj ko je na začetku naletel na možnost izbire zaimka. Hkrati je Bethesdo obtožil, da želi ta v igro na ta način vriniti Woke-ism in da je razvijalec zaradi tega “presneto dolgočasen”.

Debata okoli osebnih zamikov je pripeljala do tega, da je nekdo spočel mod, ki pri ustvarjalniku lika odstrani to možnost. Modderska skupnost je namreč že zdaj pridno poprijela za delo in Starfield je, tako kot prejšnje igre tega razvijalca, zelo prilagodljiv, zato je bilo samo vprašanje časa, da nekdo spočne tudi takšen mod.

Ustvarjalec je tega nato naložil na spletno stran Nexus Mods, ki je dandanes glavna destinacija skoraj vseh modifikacij, a je bil od tam odstranjen. V njegov obstoj je namreč posegel sam Nexus Mods in ga odstranil iz platforme, v intervjuju za 404media pa so lastniki Nexus Modsa priznali, da sicer neradi posegajo v mode, ki jih uporabniki nalagajo na spletno stran, a da si pridržujejo pravico odločanja glede tega kakšna vsebina bo naložena na njihove strežnike. Zavzemajo se za raznolikost in vključenost igralcev, ta mod pa je šel ravno v obratno smer tega, zaradi tega je bil pobrisan in enako se bo zgodilo tudi za vse modifikacije, ki ga bodo kopirale.

To ni edini takšen primer, ko je Nexus Mods moral odstranjevati sporno vsebino. Leta 2020 so med ameriškimi volitvami prepovedali nalaganje vse vsebine, ki se je tikala politike, lani pa so pobrisali modifikacijo, ki je iz igre Spider-Man Remastered odstranila mavrično zastavo Pride.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime