Resident Evil 4: Seperate Ways – odlična dopolnitev osnovne kampanje

Ne vem točno, kaj se je zgodilo z založnikom Capcomom, a ta japonska hiša zadnje čase dostavlja eno uspešnico za drugo. Še posebej je pohvalno njihovo tretiranje serije Resident Evil, ki ne dobiva samo nova in kvalitetna nadaljevanja, ampak tudi všečne predelave, ki ne smrdijo po hitremu zaslužku, ampak so obravnavane s spoštovanjem, ki si ga zaslužijo.

Veliko ljudi je sprva gledalo zviška, ko je založnik najavil predelavo četrtega dela, saj ta pri oboževalcih velja za najboljši del celotne franšize. Vendar pa je Capcom nalogo opravil odlično, zdaj pa je dostavil še ločeno kampanjo Seperate Ways, ki se resda sprehodi skozi že znane stopnje in kampanjo, a hkrati doda lep kupček nove vsebine, za res nizko ceno 10 € pa dobimo presneto dolgo kampanjo.


Razvojna ekipa: Capcom
Založnik: Capcom
Platforme: PC, PS5, XSX
NakupSteam
Datum izida: 21. september 2023
Igrano na: PS5

Ključ do igre nam je priskrbel uvoznik CD Media.


VIDEO RECENZIJA


Dodatek Seperate Ways sicer od vas ne zahteva, da ste v preteklosti že preigrali osnovno kampanjo, saj zadevo izberemo iz ločenega menija, a samo norec bi izpustil dogodivščine Leona S. Kennedyja, zato DLC nekako predvideva, da ste že seznanjeni z osnovno zgodbo in igralnimi mehanikami.

Zato kakšnega prepotrebnega uvoda v igranje ne postavi, saj hitro dobimo nadzor nad Ado Wong, skrivnostno agentko, ki se je v določenih sekvencah znotraj originalne kampanje, postavila ob bok Leonu, zdaj pa bomo videli njeno potovanje skozi nekatere stopnje, ki jih je prehodil naš prejšnji junak, le da bomo sami preganjali en drug cilj. Tega nam je zastavil naš šef Wesker, ki bi se na vsak način rad dokopal do posebnega kristala, pa četudi bo to zahtevalo smrt milijarde ljudi.

Resident Evil 4
Dodatek ima neke čudne probleme s HDR osvetljavo, zaradi česar je veliko temnejši od osnovne kampanje.

Kot rečeno, igra se ne trudi s kakšnim obsežnim uvodom in naš prvi igralni segment je v bistvu že šef, tako da je treba hitro poprijeti za kontrole in napadalca preko natančnega streljanja poslati k rakom žvižgat. Beštija seveda ne crkne, ampak se spremeni v Adino osebno nemezo, ki jo nato večkrat še srečamo, čeprav nas na žalost ne preganja naokoli kot je denimo Mr. X lovil Leona skozi postaje Raccoon Cityja, kar bi bila lepa popestritev originalne igralne formule.

Dodatek gre razumljivo po vseh igralnih prvinah osnovne kampanje in tudi stopnje so zato večidel enake, le da jih prečkamo na malce drugačne načine in vmes naletimo na drugačne sovražnike. Ada je malce bolj gibčna kot Leon, največjo popestritev pri raziskovanju pa prinese njena posebna pištola s kavljem, s katero se lahko po stopnjah izstreljujemo kot kak Batman in na ta način dosegamo navidez nedosegljive predele. Stvarca je res priročna in jo skozi kampanjo uporabljamo redno: včasih nas premakne naprej po stopnji, vsake toliko pa odklenemo tudi kakšen skrivni kotiček. Preko posebnega priveska na kovčku jo lahko uporabimo tudi med bojem in tečnim napadalcem s ščitom na hiter način odstranimo leseno zaščito.

Resident Evil 4
Končno smo dobili Resident Evil, ki vsebuje laserje in te v enem kadru nekoga spektakularno razrežejo.

Seperate Ways nas na eleganten način sprehodi čez tiste najbolj pomembe dele Leonove zgodbe in te lahko zdaj ugledamo iz druge perspektive, DLC pa nam razloži tudi nekatere skrivnosti tipa kdo je pozvonil cerkniški zvon, ki je Leona rešil napada iz strani ponorelih vaščanov. Ada se sicer spopada tudi s svojimi problemi, saj mora rešiti kožo Luisa, svojemu delodajalcu pa ne zaupa preveč, zato že kuje svoje lastne načrte. Ves ta čas mora še voajersko opazovati Leona in njegov zadnji šefovski boj je prav zabavno opazovati iz oddaljene platforme.

Kljub temu, da je to samo dodatek, ne boste pogrešili kakšnih večjih prvin originala. Tudi Ada mora tekom kampanje nabirati denarce, strelivo in razne dragulje, nakar preko vsega tega nadgrajuje opremo, si širi kovček in kramlja s skrivnostnim trgovcem, ki je tudi tokrat prisoten in ima posebne vrstice dialoga. Potem so tu tiste stranske naloge, ki so krasile izvirno kampanjo in tudi tokrat bomo streljali modre medaljone in lovili določene pošasti, to pa nas bo nagradilo s posebnimi kristalčki, ki prinašajo svoje dobrine.

Resident Evil 4
Ada vsebuje poseben vid preko katerega lahko razrešimo nekaj lažjih ugank.

Pri Seperate Ways morda najbolj navduši dolžina. Preigravanje kampanje mi je namreč vzelo dobrih 5 ur, kar je v bistvu že dolžina, ki jo je prinesla polnopravna predelava igre Resident Evil 3. Resda se boste sprehajali skozi že videne, nekoliko spremenjene lokacije, a dodatek je namenjen ljubiteljem originalne kampanje, zato svoje zastavljene naloge opravi z odliko. Malce me muči samo glasovna igralka, ki je uglasila Ado, saj se nikakor nisem mogel odločiti, ali želi odigrati hladnokrvno agentko ali pa se preprosto dolgočasi za mikrofonom. Sčasoma me ni več tako motila, a vseeno se mi zdi, da bi se nekdo drug v tej vlogi lahko obnesel bolje.

Seperate Ways je tako več kot priporočljiv nakup za vse tiste, ki ste si pri preigravanju originalne kampanje zaželeli novih avantur, konec pa nam namigne, da Capcom še ni zaključil s predelavami in da bo kmalu prenovo doživel tudi peti del. In dejansko nimamo proti temu nič proti – če jih bo še naprej gnala strast in ljubezen do franšize se teh predelav ne bomo kmalu prenajedli.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Seperate Ways je slastna ločena kampanja, ki za svojo nizko ceno podari presenetljivo število igralnih ur. DLC bo odgovoril na nekaj žgočih vprašanj originalne kampanje, zdi pa se, da tudi pripravi teren za potencialno predelavo igre Resident Evil 5.

Sveže recenzije

Več

3 KOMENTARJI

  1. Pozdravljeni,
    napako smo odpravili in bi sedaj moramo delovati. V kolikor se bo še vedno pojavljajo prosim javite kateri antivirus uporabljate.
    Hvala lpt

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Seperate Ways je slastna ločena kampanja, ki za svojo nizko ceno podari presenetljivo število igralnih ur. DLC bo odgovoril na nekaj žgočih vprašanj originalne kampanje, zdi pa se, da tudi pripravi teren za potencialno predelavo igre Resident Evil 5.Resident Evil 4: Seperate Ways - odlična dopolnitev osnovne kampanje