8 mesecev po izidu smo očitno vsi pozabili na PS VR2

Sonyjev VR sistem naslednje generacije imenovan PS VR2 je nekako veljal za enega večjih upov VR sistemov, ki so usmerjeni specifično v igranje. Tam so praktično svoje življenje začela vsa očala, ki se tičejo virtualne realnosti, a veliki igralci tipa Oculus so se nato preimenovali v Meta Quest, igre pa so postale sekundarnega pomena, saj se je vse usmerilo v grajenje metaverse izkušenj ter skoka v mešano oziroma AR realnost.

Vendar pa se nas je že pred izidom očal PS VR2 držal občutek, da Sony ne verjame preveč v svoj sistem in ga je na trg porinil bolj iz nuje, da pokrije stroške razvoja kot pa da bi resnično verjel v to platformo. To teorijo je podprl tudi bolj mizeren katalog iger, ki je pričakal igralce ob izidu očal in največja ekskluziva je bila takrat Horizon: Call of the Mountain – v redu izkušnja, ki pa se je preveč zanašala na plezanje.

8 mesecev kasneje se stvari niso drastično spremenile in v bistvu se zdi, da bo ta VR sistem kmalu povsem poniknil v ozadje, dokler zanj podpora ne bo preprosto povsem usahnila. To niti ni presenetljivo, saj je bila prodaja pod pričakovanji in je v šestih tednih le za 8 % presegla prodajo izvirnega PS VR-ja, kar je vsekakor danes, ob večji razširjenosti VR-ja, slab rezultat.

In nič kaj dobrega ne kaže niti za prihodnost. PS VR2 je zavezan ekskluzivno konzoli PlayStation 5, zato ga ne moremo uporabljati na PC-ju, kar pomeni, da se morajo lastniki zanašati samo na tiste zadeve, ki pridejo uradno v Sonyjevo trgovino. In ponudba je skromna: katalog resda vsebuje skoraj 70 iger, a v bistvu gledamo samo v predelave stvari, ki so že dolgo prisotne drugod ali pa ne ponujajo neke res dobre izkušnje. Call of the Mountain je v bistvu še vedno tisti naslov, zaradi katerega se splača očala natakniti na glavo, temu pa sledita igri Resident Evil Village in pa Gran Turismo 7 – oba odlična naslova, ki pa nista resnični VR izkušnji, saj sta podporo za očala dobila preko posodobitve.

PS VR2 sicer še vedno dobiva igra, tako da Sony še ni povsem obupal nad sistemom. Ravno danes izide Angry Birds VR: Isle of Pigs, konec oktobra pa dobimo še The Foglands. Vendar pa manjkajo kakšne resnične ekskluzive in čeprav bo predelava igre Resident Evil 4 za PS VR2 zagotovo malce poplačala potrpežljivost igralcev in je Arizona Sunshine 2 videti spodobno, vseeno to ni nadomestilo za kakšno predelavo tipa Half-Life: Alyx ali pa kakšno ekskluzivo, ki bi se denimo odvijala znotraj sveta God of War.

K temu prištejte še visoko ceno, saj stvar stane 570 €, k tej pa prištejte še strošek nakupa konzole in dejstvo, da PS VR2 ni združljiv z igrami iz prejšnje generacije očal in tako dobite izdelek, ki trenutno stoji na bolj šibkih nogah. Molimo, da Sony skriva še cel kup nenajavljenih projektov, ki jih bo nato udarno razkril preko ene konference, a bolj imamo občutek, da bo PS VR2 šel po stopinjah prenosne konzole PlayStation Vita, ki je bil ravno tako izdelek z velikim potencialom, a ta ni bil nikoli izpolnjen.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime