Netflix zopet napovedal dvig cen

Legalno gledanje vsebine na domačem televizorju postaja presneto drag posel. Medtem ko smo se v 2020 kopali v ponudbi pretočnih servisov po nizkih cenah, so zdaj vsi od večjih igralcev zategnili pasove in napovedali dvig cen. Naša mala Slovenija se je sicer podražitvam uspešno izogibala, a kdo ve, koliko časa bo še preteklo, preden tudi pri nas ne zabeležimo višjih mesečnih položnic.

Če smo se izognili dvigu cen iz strani Netflixa, ki je te nazadnje dvignil na začetku tega leta, pa nismo izostali iz njegovega globalnega preprečevanja deljenja gesel med uporabniki. Ta stvar v Sloveniji v bistvu deluje samo na pol: sam osebno lahko na sposojenem računu Netflix še vedno spremljam preko brskalnika in telefona, a mi je to onemogočeno na samem televizorju. Tudi ta ovira ni neobhodna, saj sem nekaj časa lahko serijo ali film sprožil na telefonu, nato pa stisnil gumb, ki je predvajanje preselil na televizor. To je delovalo samo nekaj časa, a zdaj sem našel že nov trik: če preko VPN-a IP televizorja preselim v Turčijo, Netflix deluje brez problemov tudi na TV-ju.

To preprečevanje deljenja gesel je marsikak uporabnik napovedal kot za smrt Netflixa, a zgodilo se je ravno obratno, saj je pretočni gigant na ta račun pridobil cel kup novih naročnikov. Netflix je včeraj izdal novo finančno poročilo, v njem pa je omenil, da je porast naročnikov zaradi preprečitve deljenja gesel presegel pričakovanja in v zadnjih nekaj mesecih so na ta račun dodali 8,76 milijona novih strank. Poleg tega so veliko začeli služiti na račun nove stopnje naročnine, ki je podprta z reklamami, a je zaenkrat na voljo samo v 12 državah. Ta stopnja je v zadnji četrtini porasla za 70 % in zdaj predstavlja 30 % vseh novih naročnikov, ki so se k tej stopnji zavezali znotraj podprtih držav.

Dobri poslovni rezultati so jih pripeljali do napovedi dviga cen naročnin. Američani bodo po novem za Basic stopnjo plačevali 11,99 $, Premium pa je iz 19,99 $ skočil na kar 22,99 $. Dražje bodo cene tudi po Evropi: Francozi bodo po novem za Basic plan, ki omogoča gledanje na samo eni napravi in to pri ubogi ločljivosti 720p, plačevali 10,99 € mesečno, Premium plan, ki je edini s 4K ločljivostjo pa bo zdaj tam zase zahteval 19,99 € mesečno.

V primerjavi s temi cenami smo Slovenci kar na dobrem kar se tiče Netflixove cenovne politike, saj pri nas za Basic naročnino plačujemo 7,99 €, medtem ko je Premium z 11,99 € mesečno skoraj z desetaka cenejši od francoske verzije.

A slej kot prej se bodo stvari podražile tudi pri nas in ta dvig cen je v bistvu nekakšno okno v prihodnost vseh stvar, ki bodo prispele tudi v naše konce. Zaradi dobičkonosnosti stopnje naročnine z oglasi bo ta enkrat prišla tudi med nas, preprečevanje delitev gesla pa so napovedali tudi konkurenčni servisi tipa HBO Max in Disney+.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. Razumem, da ponudniki ne morejo preživeti od zraka, ampak da bomo plačevali vse povprek npr. youtube, netflix, Rtv, pa kabelsko…..ne hvala, bom rajši prebral več kakšno knjigo.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime