Trgovina Epic Games Store po vseh teh letih še vedno ni dobičkonosna

Založnik Epic Games se je leta 2018, poln samozaupanja zaradi gromozanskega uspeha svoje battle royale streljačine Fornite, odločil stopiti v vojno digitalnih igričarskih trgovin in za svojo tarčo si je izbral Steam, ki mu je na vse pretege želel speljati uporabnike.

Tako je začel v trgovino Epic Games Store vlivati milijone evrov, v borbi za prevlado pa se je poslužil grdih trikov kot je prepričevanje nekaterih drugih založnikov, da so za mastno predplačilo svojo igro nato izdali ekskluzivno na njihovi trgovini, kar je pošteno razhudilo nekatere PC igralce. Nato so začeli podeljevati brezplačne tedenske igre, nakar so se tudi sami lotili založništva in plod te zadnje ideje je bil dobro sprejeti Alan Wake 2.

Vendar pa nič od tega očitno ni igralcev prepričalo, da bi povsem opustili Steam in svojo zvestobo zaobljubili samo Epic Gamesu. Včeraj se je začela pravna borba med Epic Gamesom in Googlom in že v prvem dnevu je na površje splavalo nekaj slastnih podrobnosti.

Na pričanje je bil poklican Steve Allison, ki je šef trgovine Epic Games Store, ta pa je javno priznal, da ta trgovina kljub vsem promocijam in vloženim milijonom še vedno ni dobičkonosna. Cilj te trgovine tako še vedno ostaja rast baze uporabnikov, ki bi nato lahko končno tehtnico prevagali na stran profitabilnosti.

Trgovina Epic Games Store sicer ni povsem zanič, saj ponuja tedenske brezplačne igre, razvijalcem pa omogoča prodajo naslovov pri katerih si Epic Games odgrizne le nekaj procentov od prodaje, medtem ko Steam zahteva svoj 30 % delež, ki se nato zmanjša skladno s prodajo. A ravno ta delež je v preteklosti razvijalce prisili, da so započeli svoje lastne trgovine ali pa so začeli gledati v smeri Epic Gamesa, a slej kot prej so se skoraj vsi spet vrnili k Steamu.

Ta preprosto ponuja preveč funkcij, da bi mu Epic Games lahko resno konkuriral. Platforma Epic Games Store je še vedno presneto počasna in neodzivna, da sploh ne omenimo vseh bonusov, ki jih prinaša Steam: forumi, možnost pretočnega igranja na praktično vseh napravah, ki so povezane na PC, napredna podpora za igralne ploščke in funkcijo Big Picture, ki Steam zaženejo v posebnem načinu, ki je kot prirejen za televizorje in prenosno napravo Steam Deck.

Borbo na sodišču sicer pridno spremlja spletna stran The Verge in dobili smo še nekaj drugih zanimivih informacij. Google naj bi z razvijalcem Riotom podpisal 18 milijonov dolarjev vredno pogodbo, zaradi katere potem Riot ni ustanovil svoje lastne trgovine, enake namene pa je imel tudi Activision, zaradi česar naj bi mu Google ponudil 100 milijonov dolarjev, saj bi drugače zaradi izostanka iger tipa Candy Crush, letno izgubili 243 milijonov dolarjev priliva.

Sojenja še ne bo kmalu konec in zanimivo bo videti, če bo Epic Games tule iztržil kaj več kot pa v njegovi skorajda identični borbi proti Applu.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

2 KOMENTARJI

  1. Kot že zapisano v članku ima Steam preveč vsaj zame uporabnih funkcij in je zame tudi edini “prijazen” za uporabo in vedno deluje. Epic je zelo počasen in njihov sistem prijave z captcha zna povzročiti kakšen siv las. Ogromno obljubljenih funkcij še vedno ni…Ubi connect iz nekega razloga vedno zahteva ponovno prijavo v servis ter občasno nato še ponovni vnos gesla ob zagonu kakšne igre. EA app enkrat deluje spet drugič iger sploh ne moreš zagnati na pomoč njihove podpore pa lahko sanjaš.
    Se pa seveda vsak uporabnik na različnih servisih sooči z različnimi težavami, kar na koncu odtehta kje bo opravil svoj nakup.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime