Skupina The Beatles po zaslugi umetne inteligence zopet pri vrhu glasbenih lestvic

Po skoraj 30 letih so potrpežljivi oboževalci glasbene skupine The Beatles dobili nov posladek, ki pa je hkrati tudi zadnji, ki ga bodo kadarkoli dobili. Uradno je izšla namreč povsem nova skladba z imenom “Now and Then”, ki vsebuje primesi vseh štirih članov te legendarne skupine in nosi tudi neuradni naslov zadnje skladbe Beatlesov.

Pesem je v bistvu nastala davnega leta 1977 in jo je spisal John Lennon, posnel pa jo je kar doma na kaseto. Verzi so bili v bistvu praktično dokončani, a posnetek ni bil tako dobre kvalitete, da bi si zadeva zaslužila uradni izid pod katerega bi se lahko podpisali vsi člani zasedbe The Beatles. Yoko Ono je nato Paulu McCartneyju izročila dve kaseti, ki sta vsebovali kup materiala, tega pa je pred smrtjo posnel Lennon in na eni od njih se je nahajala tudi skladba “Now and Then”.

Kot rečeno, kvaliteta posnetka je bila preslaba, a McCartney je v zadnjih letih opazil, česa vsega je zmožna umetna inteligenca. To je videl na lastne oči preko obsežnega dokumentarca The Beatles: Get Back, ki ga je leta 2021 spočel Peter Jackson s pomočjo svojega podjetja WingNut Films. Petru je preko umetne pameti uspelo počistiti in izboljšati ločljivost ostarelih video posnetkov, enaka tehnologija pa je bila zdaj uporabljena za izboljšavo skladbe “Now and Then”. McCartney je pred izidom pesmi potrdil, da ni bila nobena beseda umetno generirana, saj je umetna inteligenca samo ločila vokale od zvokov klavirja, te očistila in nato te dodala ob drugo glasbeno spremljavo, ki vključuje vokale McCartneyja, bobnanje Ringo Starrja in kitarsko spremljavo Georga Harrisona iz leta 1994.

Rezultat je čustvena pesem, ki je v bistvu ljubezenska, a se v tem primeru čuti kot poklon Lennonu in Harrisonu, hkrati pa je to tudi nekakšen epilog zgodbe The Beatlesov, kar nakazuje tudi finalni kader uradnega videospota. Ta je bil izdan 3. novembra in nosi zanimivo produkcijo, saj meša mlade in stare obraze članov skupine, kar zna privabiti solzico marsikakšnemu starejšemu oboževalcu, hkrati pa je opomnik, kako neusmiljeno čas teče naprej in se ga ne da ustaviti. Od originalne zasedbe sta nam ostala samo še dva člana: Paul McCartney, ki je danes star 81 let in Ringo Starr, ki jih šteje 83. John Lennon se je od nas poslovil leta 1980, ko ga je umoril Mark David Chapman, George Harrison pa je zaradi pljučnega raka umrl leta 2001.

Pesem “Now and Then” se je dobro odrezala tudi pri poslušalcih, saj je skočila na ameriško lestvico najbolj popularnih skladb Top 100 in se zasidrala na 7. mestu, kar je vsaj malce razbilo vladavino Taylor Swift. Nazadnje je skupina The Beatles skočila na to lestvico leta 1996, ko se je na 6. mestu pojavila pesem “Free as a Bird”.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime