Football Manager 2024 – Vstopi v novo dobo menedžerstva

Football Manager 2024 je mešanica sanj in resničnosti, kot bi jedel čokolado s poprom – sprva je čudno, a potem ugotoviš, da je nekaj prav posebnega. Gre za že dvajseto igro v najbolje prodajanem franšiznem nizu, ki je desetletja prevladoval v svojem trgu. Po lanski razočarani izkušnji z Football Managerjem 2023, ki je bil ocenjen najslabše od vseh nogometnih menedžerjev v zadnjih petih letih na Metacriticu, so pri Sports Interactive obljubili, da se bodo popravili. In kdo bi rekel, res so se.

Pogosto se zdi, da Football Manager vsako leto naredi le majhne korake, s komaj dovoljšno spremembo, da upraviči nadaljevanje in ohrani zvestobo oboževalcev. Vendar so tokratne izboljšave na področju realizma ter nadgrajene grafike kar velik korak naprej. Skupaj s presenetljivo količino novih funkcij prekinejo ta niz in nas nagradijo z eno najboljših nogometnih simulacij doslej.


Razvojna ekipa: Sports Interactive
Založnik: SEGA
Platforme: PC, PS4, PS5, XSX, XO, NS
Steam: Povezava
Datum izida: 6. november 2023
Cena: 59,99 €

Zvrst: Športna simulacija


Pamet v roke in oči na pašo

Miles Jacobson, vodja studia, je priznal, da so lani “zajebali” stvari, toda letos nas je presenetil z ljubezenskim pismom franšizi. Res, igra prinaša nekaj prepotrebne svežine, dovolj, da pozabiš na lanske frustracije in se zaljubiš v igro, kot da bi se zaljubil v najboljšega prijatelja po tem, ko si ga lani zasovražil, ker ti ni hotel dati denarja za burek.

Moram priznati, da sem bil sprva skeptičen glede obljub razvijalcev, vendar sem bil prijetno presenečen nad doživeto izkušnjo. Tako sem se odločil, da se poglobim v igro, raziščem vse novosti in delim svoje mnenje glede te neverjetne izkušnje za vsakega zagrizenega ljubitelja nogometa.

Dve od najopaznejših sprememb novega nogometnega menedžerja sta pametnejša umetna inteligenca in izboljšana grafika. Končno se zdi, da so naredili več kot le kozmetične popravke, kar daje igri nov zagon. Grafika je boljša, vendar še vedno opazimo nekatere čudaške animacije. Občasno izgleda, kot da bi igralci imeli mišice, polnjene z betonom. Kljub temu je to morda le predjed tega, kar nas čaka z novim Unity motorjem naslednje leto.

Velik poudarek so letos dali izboljšanju prestopnega trga, in rezultati so očitni. Umestili so več inteligence v umetno inteligenco, ki zdaj sprejema bolj inteligentne in realistične odločitve. Pogajanja so težja, klubi pa zdaj zares izbirajo igralce, ki se prilegajo njihovi strategiji. Sprva se to sliši kot slaba novica, vendar v praksi pomeni bolj avtentično izkušnjo, ki te vedno drži na trnih.

Izboljšave prodaje in kupovanja igralcev

Preizkusil sem tudi novo funkcijo posrednika pri prodaji igralcev, ko sem skušal prodati odvečne igralce pri Bristol City. Naivno sem pričakoval, da bom z lahkoto zaslužil gore denarja, a igra me je hitro spustila nazaj na realna tla.

Posrednik je hitro in učinkovito pomagal pri nekaterih poslih, vendar ni šlo za čudežnega dečka, ki bi kovčke napolnil s 500 € bankovci. Čeprav bi bilo lepo, če bi ta funkcija veljala tudi za posojanje igralcev, sem bil zadovoljen z njeno učinkovitostjo pri prodaji odvečnih igralcev. Na žalost sem moral posoditi nekatere igralce, ki jih nisem mogel prodati, kar kaže, da umetna inteligenca ne kupuje več vsakega dostopnega igralca, temveč izbira glede na potrebe kluba. To pa pomeni, da moramo menedžerji postati bolj premišljeni pri prestopnih odločitvah.

V teh izzivih na trgu so neposredni pogovori z agenti igralcev, kar je sicer nezakonito v pravem nogometu, a v igri se zdi povsem sprejemljivo. Agent ti direktno pove, ali je igralec zainteresiran za prestop in kakšne pogoje želi v svoji pogodbi. To prihrani veliko časa, kar je dobrodošlo, saj je igra že tako časovno potratna.

Vendar pa igralski trg še vedno ni brez napak. Doživel sem situacijo, ko mi je Man City pošiljal ponudbe za nakup igralca, ki sem ga že prodal, kar je povzročilo zmedo in zavlačevanje v prestopnem roku. Tudi nekateri izkoriščevalski triki so še vedno prisotni, na primer kratki koti, ki skoraj vedno privedejo do strelov na gol.

Taktične izboljšave na zelenici

Glede taktičnih in igralnih vidikov igre sem bil navdušen nad dodatkom nove vloge igralca, in sicer Inverted Fullback. Ta vloga omogoča, da se bočni branilec premakne v osrednji vezni vrsti, ko je žoga na nasprotni strani igrišča, medtem ko se drugi igralci ustrezno umaknejo. To ti omogoča posnemanje sloga menedžerjev, kot je Pep Guardiola, vendar je celoten koncept pozicijske igre še vedno v razvoju. Sanjam o dnevu, ko bom lahko nastavil sekundarno formacijo, ko moja ekipa nima žoge, kar bi dodalo še en realističen vidik taktiki.

Vendar pa je razvijalec uspešno popravil zastarele aspekte igre, kot so koti in prosti streli, kar je velik plus. Novo oblikovanje “set-piecov” je preprosto za nastavitev, saj umetna inteligenca zdaj samodejno prilagaja postavitve glede na veščine posameznega igralca. To je močno olajšalo postopek nastavljanja podrobnejše taktike in petnajstminutno delo je postalo petminutni sprehod skozi nastavitve.

Posebno sem bil zadovoljen tudi z novo opcijo trenerjev za kote in proste strele, saj to odraža sodobno stvarnost v svetu nogometa. Novosti niso samo realistične, ampak tudi dodajajo kakovost igri, saj je veliko tekem odločenih s pomočjo kotov in prostih strelov, igra pa to zdaj dosti bolje odraža.

Trn v metaforični grafični peti

Glede na vizualni izgled gojim mešane občutke. Na eni strani so igralci in igrišče videti privlačnejši, z nekaj izboljšavami v animacijah igralcev in teksturi igrišča. Gibanje žoge in določeni gibi igralcev so veliko bolj avtentični kot prej, čeprav v veliki meri še vedno gre za isto stvar, ki nam je poznana.

Toda na drugi strani še vedno opažam nekaj togosti pri teku igralcev, kot da imajo pošten “muskelfiber”, in tako igralci kot gledalci še vedno izgledajo kot liki iz starejših animacij na YouTube. Čeprav so udarci boljši, obrambe vratarjev še vedno izgledajo nerodno. Kljub temu, da težave s grafiko trajajo že vrsto let, gojim upe, da bo to naslednje večje področje izboljšav z novim Unity motorjem. Videli bomo, kaj bo prinesla prihodnost, a dotlej bo Football Manager 2024 več kot potešil želje vsakega, ki se pred ekrani rad kritizira trenerja njegove najljubše ekipe.

Razsodba

(+) Izboljšana umetna inteligenca, sploh na prestopnem trgu:
(+) Nova funkcija posrednikov pri prodaji igralcev
(+) Pogovori z agenti igralcev
(+) Izboljšave na področju set-piecov
(+/-) Mešani občutki glede grafičnih izboljšav
(-) Hrošči in izkoriščevalske prakse

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

V zaključku bi rekel, da je Football Manager 2024 resnično dosegel svoj namen popravka napak prejšnje izdaje. Čeprav še vedno obstajajo nekatere pomanjkljivosti, kot so togost igralcev in nekateri hrošče, so izboljšave na prestopnem trgu, dodatki v taktičnem smislu in prenovljeni set-pieci naredili to izdajo najboljšo v dolgem času. Z nestrpnostjo pričakujem, kako se bo serija razvila naslednje leto z novim pogonom Unity, a za zdaj sem zadovoljen in zasvojen z vodstvom svoje virtualne ekipe do zmage.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
V zaključku bi rekel, da je Football Manager 2024 resnično dosegel svoj namen popravka napak prejšnje izdaje. Čeprav še vedno obstajajo nekatere pomanjkljivosti, kot so togost igralcev in nekateri hrošče, so izboljšave na prestopnem trgu, dodatki v taktičnem smislu in prenovljeni set-pieci naredili to izdajo najboljšo v dolgem času. Z nestrpnostjo pričakujem, kako se bo serija razvila naslednje leto z novim pogonom Unity, a za zdaj sem zadovoljen in zasvojen z vodstvom svoje virtualne ekipe do zmage.Football Manager 2024 - Vstopi v novo dobo menedžerstva