Sam Altman se je zopet vrnil na čelo podjetja OpenAI

Drama okoli podjetja OpenAI, ki je širši publiki poznan po svojih umetnopametnih rešitvah ChatGPT in DALL-E, je očitno končno zaključena. Po presenetljivi novici, da je bil iz čela podjetja odpuščen Sam Altman, ki je bil hkrati tudi ustanovitelj podjetja OpenAI, so se dogodki začeli nizati eden za drugim.

Sam je bil najprej povabljen na ponoven razgovor z upravnim odborom, ki je po svoji nepremišljeni potezi kazal znake sprave, nakar so ga zopet nagnali iz pisarn, saj se je odbor odločil za direktorja postaviti bivšega voditelja Twitcha Emmetta Sheara. Jezni Sam je uteho iskal pri Microsoftu, čigar vodja Satya Nadella je takoj najavil, da bo Sam pri njih vodil novo ekipo, ki se bo ukvarjala z razvojem napredne umetne inteligence.

Vendar pa želje Sama medtem niso usahnile in ta je ves čas zatrjeval, da se kljub vsemu kreganju želi vrniti na vodstveni položaj svojega bivšega podjetja. Na OpenAI je zagotovo ves čas pritiskal tudi Microsoft, ki je v umetnopametne algoritme OpenAI-ja prelil milijarde dolarjev, zato se je tudi hitro začela govorica, da je Satya ponudil Samu zaposlitev samo zato, da bi zaustavil padec vrednosti delnic podjetja Microsoft, ki so se začele kmalu po prvi novici, da je OpenAI izgubil vodstvo.

Na odbor pa so začeli vršiti pritisk tudi zaposleni, ki so ostali zvesti svojemu bivšemu voditelju in skoraj celotna ekipa, ki šteje več kot 700 ljudi, je zagrozila z odpovedjo, svoje talente pa bi nato preselili k Microsoftu.

Grožnje in pritiski so očitno obrodili sadove, saj je odbor naposled le popustil in na X-u najavil, da se bo Sam Altman zopet vrnil v vodilno vlogo OpenAI-ja. Njegova odpustitev in ponovna vrnitev pa bo zahtevala določena žrtvovanja, saj je bil razpuščen originalni odbor, novega pa bodo na začetku sestavljali nekdanji soizvršni direktor Salesforca Bret Taylor in Larry Summers, ki je bil prej minister za finance ZDA, dvojcu pa se bo pridružil še trenutni direktor Adam D’Angelo. Skupaj s Samom se bo v podjetje vrnil tudi Greg Brockman, ki je prej služil v funkciji predsednika podjetja, a je nato v znak podpore Samu odstopil od tega položaja.

S tem dejanjem se je tudi zaključila panika glede nadaljnjega obratovanja programa ChatGPT, ki je postal že sestavni del vsakdanjika marsikakšnega delavca in študenta. Z razpletom dogodkov je zadovoljen tudi Microsoft, ki bo zdaj zagotovo poskušal dobiti nekaj sedežev znotraj upravnega odbora.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime